Vágólapra másolva!
A New York Knicks kosárlabdacsapata elcserélte legjobb játékosát, Kristaps Porzingist a Dallas Maverickshez, ahol úgy néz ki, európai szupertehetségekre bízzák a klub sorsát.

Szűk egy hét van hátra az NBA cserestopjáig, eddig lehet adni-venni a csapatoknak egymás között a játékosokat. Néhány nappal ezelőtt a New Orleans Pelicans szupersztárja, Anthony Davis nyilvánosan kérte meg csapatát, cserélje el máshova, és a nagy találgatások közepette egy másik bomba is robbant.

Kristaps Porzingis is cserét kért a Knickstől, mondván: a csapat nem éppen a jó irányba halad, és szerinte a klubot övező kultúra is meglehetősen negatív. Miután kérése napvilágot látott, fél órával később már az üzlet is megvolt.

A rendkívül tehetséges lett magasembert Dallasba küldte a New York

Courtney Lee-vel, Tim Hardaway Jr.-ral és Trey Burke-kel együtt, cserébe megkapta DeAndre Jordant, Wesley Matthewst, Dennis Smith Jr.-t, valamint egy 2021-es és egy 2023-as elsőkörös draftjogot.

Porzingisnek ez a negyedik idénye az NBA-ben, bár még egy percet sem játszott, tavaly ugyanis térdszalagszakadást szenvedett, és még nem jött rendbe teljesen. Amíg egészséges volt, az egész liga imádta, 220 centis magassága ellenére rendkívül jó kezű, jó mozgású, atletikus játékosról van szó, New Yorkban is okkal bizakodtak abban, hogy ő lehet az, aki felemeli a csapatot (annak ellenére, hogy amikor draftolták, hatalmas füttyszóval "köszöntötték").

A még mindig csak 23 éves kosaras azonban utált a Knicksnél játszani, amit meg is lehet érteni, hiszen egy borzasztóan diszfunkcionális, amatőr szinten működő, egyébként legendás klubról van szó.

"KP" Dallasban összeállhat a 19 éves Luka Donciccsal, ők lehetnek az újjáépülő Dallas európai vezérei.

A Mavericks ezzel kockázatosat, de valószínűleg zseniálisat húzott, Porzingis ugyanis még fiatal, de már bizonyított játékos, akit sérülése miatt sikerült ilyen olcsón megszerezni, ráadásul játékstílusa papíron passzol a szlovén tinisztáréhoz. Sőt, a Mavericks akár Tim Hardaway Jr.-t is használhatja majd, Lee és Burke inkább töltelékemberek. Egyébként az üzletet valószínűleg már valószínűleg a január 30-i Knicks-Mavericks meccsen megkötötték, legalábbis Doncic és Porzingis nagyon örült egymásnak.

A New York megkapta a tehetséges másodéves irányítót, Dennis Smith Jr.-t, aki Doncic miatt feleslegessé vált Dallasban. Érdekes, hogy a Knicksnek egyébként a 2017-es drafton lett volna lehetősége "DSJ"-t választani, de a csapat inkább Frank Ntilikinára voksolt, amit azóta nyilván megbánt mindenki. DeAndre Jordan és Wesley Matthews szerződése is lejár a nyáron, a Knicks pedig valószínűleg egyikkel sem fog hosszabbítani.

Akkor miért érte meg a csapatnak ez a csere?

Mert ezzel rengeteg helyet szabadít fel nyárra a fizetési sapka alatt, és akár kettő maxmimum értékű szerződést is ki tud osztani. Bármennyire is borzalmasan működik a franchise, még mindig New Yorkban van, ami nagyon csalogató a szabadon igazolható szupersztárok számára is, az idei felhozataluk pedig egészen jól néz ki.

Kevin Durant, Kyrie Irving, Kawhi Leonard, Klay Thompson és Khris Middleton szerződése is lejár a csapatánál, a Knicks pedig valószínűleg az összesre rástartol majd.

Ebben a szezonban pedig "tankol" tovább a Knicks, hogy minél rosszabb eredménnyel zárja a szezont, így pedig a lehető legjobb helyen választhasson az újoncbörzén. Természetesen Zion Williamsont szeretnék majd megszerezni.

Ha már szóba került Doncic, valamint a fentebbi szupersztárok: az NBA kihirdette az All-Star gála cserejátékosait, akik közé bekerült Middleton és Thompson is, Doncic viszont kimaradt. Az ifjú szlovén nem is volt túl boldog, amikor megtudta:

A cserék között van egy kakukktojás, Victor Oladipo, aki sérülés miatt befejezte a szezont, a helyére egy kimaradó játékost fognak meghívni.

A teljes "kispad":