Egy magyar, aki a Super Bowlt is befolyásolhatja

Los Angeles Rams v New England Patriots GettyImageRank1 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL topics topix bestof toppics toppix
FOXBORO, MA - DECEMBER 04: Jared Goff #16 of the Los Angeles Rams greets Tom Brady #12 of the New England Patriots after the New England Patriots defeated the Los Angeles Rams 26-10 at Gillette Stadium on December 4, 2016 in Foxboro, Massachusetts. Adam Glanzman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban, 0:30-kor kezdődik a világ egyik legjobban várt sporteseménye, a Super Bowl. Az NFL nagydöntőjét ezúttal is a helyszínről közvetíti majd a Sport TV stábja, a kommentátor, Faragó Richard munkáját ezúttal a Pro Football Focus egyetlen magyar újságírója, Buday Zoltán segíti majd. Vele beszélgettünk az esélyekről, Tom Bradyről, valamint munkájáról, amellyel akár a finálé végeredményét is befolyásolhatja.

Csapjunk a közepébe: Los Angeles Rams vagy a New England Patriots?

Egy kicsivel a Patriotsot esélyesebbnek tartom a végső győzelemre. Mindezt úgy, hogy az előző két körben a Pats ellen tippeltem, arra számítottam, hogy a Chargers, majd a Chiefs is megverheti Bill Belichick csapatát.

Viszont amit az idei rájátszásban mutatnak Bradyék, az alapján nálam ők az esélyesek.

A két legjobb csapat küzd majd a bajnoki címért?

Ha ezt a kérdést egy hónapja kellett volna megválaszolnom, akkor biztosan nem azt mondtam volna, hogy a Rams és a Pats a két konferencia legjobbja. A január alapján viszont mondhatjuk, hogy a legjobbak jutottak a nagydöntőbe. A New Englandre mindenképpen, hiszen idegenben megverni a Kansast óriási fegyvertény, ráadásul a Chargerst is meggyőző fölénnyel győzték le. A Rams oldalán nyilván ott az a bírói döntés, vagy „nem döntés” a konferenciadöntőből, ami miatt nehéz lenne egyértelműen állást foglalni mellettük, hiszen a New Orleans Saints legalább annyira jó csapat, mint a Los Angeles-i.

Buday Zoltán szerint a New England Patriots nyeri az LIII. Super Bowlt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Min múlhat a győzelem egyik, vagy másik oldalon?

Érdekes, mert amíg a liga többi csapatánál meg lehet fogalmazni a legfőbb erősségeket és gyengeségeket, addig a Patsnél és a Ramsnél nincsenek igazán ilyenek. Bár minden területen talán nem ez a két legjobb csapat, viszont szinte egyiknek sincs gyenge pontja. Ezért lesz majd érdekes, hogy Belichick mit talál ki, mert a Chargers és a Kansas ellen remek taktikát választott,

a Ramsnél viszont nem lehet csak egy dologra koncentrálni, mert majdnem mindenben jók.

A kulcsjátékosokra persze ki lehet hegyezni, például hogy az NFL jelenlegi legjobb védőjét, Aaron Donaldot hogyan lehet majd semlegesíteni, vagy hogy Jared Goffra milyen esetleges nyomást helyez majd a Super Bowl. De hogy a kérdésre konkrétan is válaszoljak, szerintem a két elit támadófalon múlhat leginkább a siker, főként azon, hogy mennyire tudják megvédeni az irányítókat.

Egy éve Bencsics Márktól is megkérdeztem: nem tesz rosszat a ligának, hogy a New England ennyire dominálja az Amerikai Főcsoportot, míg a Nemzeti Főcsoportban gyakorlatilag szezonról szezonra változnak az erőviszonyok?

Is-is. Nyilván ez egy örök és megosztó kérdés, illetve vita marad az emberek között, bár szerintem mostanra ez a dolog átbillent. 10-12 évig valóban kissé unalmassá válik, ha egy csapat ennyire sikeres, de sokan, akiket eddig zavart ez a dolog, most már úgy vannak vele, hogy a

Buday Zoltán szerint Tom Brady aligha vonul vissza a nagydöntő után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ebben a kérdésben alighanem Brady a kulcsszereplő, aki már a döntő előtt azt nyilatkozta, hogy biztosan nem az 53. Super Bowl lesz karrierjének utolsó mérkőzése. De akkor melyik?

Ő már régóta a 45-ös számot emlegeti, nagyjából öt éve is ezt lőtte be magának. Augusztusban lesz 42 éves, ha ebből indulunk ki, akkor még három szezon benne van a pályafutásában. Amit a pályán mutat, amiatt nem is kellene visszavonulnia, de azért ez a kor már az irányítók között sem számít fiatalnak, ráadásul mindent megnyert és elért már.

Ha kikap, akkor kizártnak tartom, hogy befejezze, de ha megint bajnok lesz, akkor el tudom képzelni.

Főleg, mert a családja is ezt szeretné, felesége, Gisele Bündchen például már többször nyíltan kimondta, hogy örülne, ha Brady már nem játszana.

A Sport TV jóvoltából a helyszínen izgulhatja majd végig a mérkőzést. Olyan lesz ez, mint gyerekeknek a karácsony?

Abszolút, nagyon várom, hogy testközelből láthassam azokat a sztárokat, akiket vasárnaponként a képernyőn figyelek. A felhajtás és a körítés is biztosan szenzációs lesz, a meccsről nem is beszélve. Egyelőre el sem tudom képzelni, milyen érzés kerít majd hatalmába a kezdőrúgásnál, alighanem sokkot kapok, de remélem, utána visszarázódom, és rendben lesz a közvetítés.

Buday Zoltán 2014 óta dolgozik a világ egyik leghíresebb NFL-lel foglalkozó oldalánál, a Pro Football Focusnál (PFF) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korábban járt már NFL-mérkőzésen?

Igen, egyszer volt egy kéthetes túrám Amerikában, amikor hat meccset is megnéztem a helyszínen. Az is óriási élmény volt, ráadásul a New England öltözőjében is jártam, és találkoztam a játékosokkal, de azért egy Super Bowl semmihez sem hasonlítható.

Milyen tartalmakkal készül a csatorna az eseményre?

Az előző évhez hasonlóan most is mindennap lesz egy videós bejelentkezés Faragó Ricsivel,

de sajnos Gallai László „Galuska” ezúttal nem tart velünk, úgyhogy az én szerény képességű vágási technikámmal kell majd megoldanunk a dolgokat. De ezt is nagyon várom már, mert szerintem tavaly is rengeteg értéket hozzáadott a vlog a kintlétnek, bízom benne, hogy mi is érdekességekkel és újdonságokkal szolgálunk majd a nézőknek.

Főállásban az amerikai Pro Football Focus szakportál munkatársa. Hogy került az oldalhoz?

Amikor 2014 őszén részmunkaidőben csatlakoztam a PFF-hez, akkor még annyira nem volt ismert az oldal, bár már akkor is egyedinek számított a maga nemében.

Akkor 15 főállású és nagyjából 45 részmunkaidős kollégából állt a portál, mostanra 80-an vagyunk főállásban

– én 2016 nyarától –, a részmunkaidősök számát pedig nem is tudom megmondani. Egy ilyen elemzésekkel és statisztikákkal foglalkozó oldalnál nyilván nagyon fontos a precizitás, a háromlépcsős tesztek során is főként ilyesmi feladatokat kellett megoldanom. Szerencsére sikerült, így kerültem be. Hasonlóan működünk egyébként, mint egy startupcég, folyamatosan próbálunk ki új dolgokat, és nyitunk új területek felé. Az NFL-en kívül például már az egyetemi bajnoksággal is foglalkozunk.

Mik a legfontosabb feladatai?

A legfontosabb és egyben legérdekesebb is a játékosok értékelése. Élőben nézem az NFL- és egyetemi meccseket, és minden játékosnak adnom kell egy -2 és +2 közötti értéket. Nyilván egy irányítónál ez nem bonyolult, de mondjuk a falembereket már nem egyszerű osztályozni, ott sok mindenre figyelni kell.

Az NFL-csapatok többek között Buday Zoltán elemzéseiből készülnek fel a mérkőzésekre Fotó: Csudai Sándor - Origo

Akkor, ha ezt nagyon le akarom egyszerűsíteni, mondhatjuk, hogy az ön statisztikái is befolyásolják, hogy egy adott szituációban az edzők milyen játékot választanak?

Igen, igazából le lehet egyszerűsíteni ennyire. Például a tavalyi Super Bowl után, amelyet az Eagles megnyert a Patriots ellen, a philadelphiaiak elmondták, hogy nekik volt egy kedvenc támadófelállásuk, amelyhez hasonlóakat minden meccs után a mi statisztikáink alapján elemeztek ki, hogy az adott ellenfél hogyan védekezik rá.

A döntőben is egy ilyen után szerezték meg a győztes touchdownt, mert tudták, hogy fog reagálni rá a New England.

Mostanra tehát valóban eljutottunk oda, hogy ezekkel az adatokkal befolyásolni tudjuk a csapatok felkészülését, ami hatalmas dolog.

A kollégákkal online tartja a kapcsolatot?

Igen, a legtöbben home office-ban dolgozunk. A cég tulajdonosa a korábbi elkapó, Cris Collinsworth, aki Cincinattiben játszott, ott él, így ott van a székhely is. Kb. 20-an dolgoznak a központban, 50-en az Egyesült Államokban, és nagyjából tízen vagyunk Európából, én Budapestről, a többiek az Egyesült Királyságból. Skype-on tartjuk a kapcsolatot, napi szinten.

megnézem, milyen az iroda, és találkozom az ottaniakkal.

Mindenkinek, így az újságíróknak is van kedvenc csapata. Buday Zoltán melyik alakulat sikeréért szorít a leginkább?

Sokakhoz hasonlóan nekem is a Patriots a kedvencem, de amióta a PFF-nél vagyok, sokkal objektívebben szemlélem a dolgokat.

Szó sincs arról, hogy ha esetleg New England-meccset elemzek, akkor túlértékelném a játékosokat,

szerencsére nem is volt még ebből probléma, és remélem, hogy a jövőben sem lesz.