Borzalmas horrorsérüléssel ismételte magát a történelem - videó

Houston Texans v Washington Redskins GettyImageRank2
LANDOVER, MD - NOVEMBER 18: Alex Smith #11 of the Washington Redskins lays on the field after being sacked and injured by Kareem Jackson #25 of the Houston Texans in the third quarter of the game at FedExField on November 18, 2018 in Landover, Maryland. Joe Robbins/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Futball Liga (NFL) 11. fordulójában a Super Bowl egyik legnagyobb esélyese, a New Orleans Saints megsemmisítette a címvédő Philadelphia Eaglest. A Dallas, a Pittsburgh és az Oakland is az utolsó másodpercekben szerezte meg a győzelmet (utóbbit nem tudjuk, miért), míg a Carolinának ez egy edzői döntés miatt nem sikerült. Sajnos azonban nem ezekről marad emlékezetes ez a játéknap, hanem a Washington Redskins irányítójának, Alex Smithnek a szörnyű sérüléséről.

A történelem kísértetiesen ismételte önmagát

Aki látta a Blindside (magyarul A szív bajnokai) című filmet, talán emlékszik arra, hogy a legelején Sandra Bullock elkezdi magyarázni, miért az irányító vakoldalát védő falember egy amerikaifoci-csapat egyik legfontosabb láncszeme. 1985. november 18-án a New York Giants szörnyetege, Lawrence Taylor simán elment az őt blokkolni próbáló támadó mellett, majd rávetődött a Washington Redskins irányítójára, Joe Theismannra, de olyan szerencsétlenül, hogy Theismannak kettétört a jobb lába. Mindez a Washington 40 yardos vonalán történt. (Videó csak erős idegzetűeknek!)

Pontosan 33 évvel később a Washington Redskins a Houston Texanst fogadta, amikor a harmadik negyedben a vendégek ugyancsak korszakos zseninek nevezhető irányítósiettetője, JJ Watt, valamint a söprögető Kareem Jackson együttes erővel földre vitték a hazaiak irányítóját, Alex Smitht. Rögtön lehetett látni, hogy nagy a baj, Smith azonnal ledobta a sisakját, és a földön maradt. A felvételekből kiderül, hogy szinte pontosan az történt a jobb lábával, mint 33 évvel ezelőtt Theismannéval, ugyancsak a 40 yardos vonalon. (Ezt is csak erős idegzetűeknek ajánljuk!)

A játékost azonnal kórházba szállították, sípcsont- és szárkapocscsonttörését megműtötték, az viszont továbbra is kétséges, hogy látjuk-e valaha a pályán a 34 éves játékost. Theismann soha többé nem játszhatott az eset után, csak remélni tudjuk, hogy az egykori 1/1-es folytathatja pályafutását. Az már szinte mellékes, hogy a Houston nyert végül, ezzel a 0-3-as szezonrajt után zsinórban 7. győzelmét aratta a texasi csapat.

Győzelem, de minek?

Remek „kiesési rangadót” játszott egymással az Arizona Cardinals és az Oakland Raiders csapata. Mindkét együttes szörnyű produkciót nyújtott támadó oldalon, lehetett látni, hogy igazán egyik sem akar győzni, hogy minél rosszabb mutatóval végezzen az alapszakaszban, ezáltal a lehető legjobb helyről húzhasson a jövő évi amatőr játékosbörzén. A Raiders teljhatalmú vezetőedzője, a csapat hanyatlásáért maximálisan hibáztatható Jon Gruden például a negyedik negyedben kiváló mezőnypozícióban inkább elrúgatta a labdát, minthogy folytassa a támadást, ekkor szállt le a vörös köd az irányító, Derek Carr fejében, aki kérdőre vonta a mestert.

Ráadásul ezelőtt is volt egy kisebb összeszólalkozásuk, ott a játékosok Grudent a nyakánál fogva tartották vissza, hogy nekimenjen Carrnak. Az irányító egyébként nem akart veszíteni, a mérkőzés hajrájában, egypontos hátrányban olyan támadósorozatot vezetett, ami után Daniel Carlson közelről próbálkozhatott a győzelemért. A rúgás bement, a Raiders pedig teljesen fölöslegesen megszerezte idei második győzelmét, Gruden pedig zseniálisan alakította a boldog edzőt.

Ugyancsak egy mezőnygól döntött az Atlanta Falcons-Dallas Cowboys találkozón, amelyen a két csapat az életben maradásért küzdött. Ez látszott a hazaiak sztárelkapóján, Julio Joneson is, aki olyan szereléssel akadályozta meg, hogy Matt Ryan eladja a labdát, amit bármelyik védő megirigyelt volna, főleg Jeff Heath, aki a szenvedő fél volt.

Ez azonban mind hiábavaló volt, mert a meccs végén jött Brett Maher, és megnyerte a meccset a Cowboysnak, amely még mindig pályázhat az egyik playoff helyre.

A Pittsburgh Steelers sokáig csak szenvedett Jacksonville-ben, Ben Roethlisberger pocsékul játszott három negyeden keresztül, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a túloldalon a liga egyik legjobb cornerbackje, Jalen Ramsey (akiről a meccs előtt derült ki, hogy eladósorba tette csapata) nehezítette a dolgát, aki bemutatta az év egyik legszebb interceptionjét.

A hajrára Big Ben megrázta magát, a mérkőzés legvégén pedig nem bízta a véletlenre, négy másodperccel a vége előtt ő maga vetődött be a célterületre, megszerezve a győzelmet a Steelersnek.

Hasonló lehetett volna a forgatókönyv Detroitban, ahol a Lions a Carolinát fogadta. A vendég Panthers egy perccel a vége előtt egyetlen pontra zárkózott fel, de Don Rivera vezetőedző nem az egyenlítést jelentő extra pontot választotta, inkább ráment a kétpontosra, amivel a vezetést is átvette volna csapata. Cam Newton viszont jókora homályt dobott, így a Detroit 20-19-re győzött, de nem igazán megy vele semmire, 4-6-os mérleggel áll az NFL legkeményebb csoportjában.

A főesélyes agyonverte a bajnokot

Nem a legjobb előjel, ha egy olyan nehéztüzérség otthonába, mint a New Orleans Saints, úgy látogat egy csapat, hogy a fél védelme sérült. A címvédő Philadelphia pont ebben a cipőben járt, ráadásul az egész csapat árnyéka tavalyi önmagának, de a hektikus csoport miatt még mindig reménykedhetett a rájátszásban. Egészen eddig a meccsig. A hazaiaknál Drew Brees ismét jelezte igényét az MVP-címre, a 38 éves irányító 4 touchdownpasszt osztott ki úgy, hogy egyszer sem adta el a labdát, szinte lubickolt. Ezt az átadást kedvenc célpontjának, Michael Thomasnak szerkesztette oda.

Az Eagles a TD-k mellett az új sérüléseket is komoly ütemben nyelte be, így nem lehetett a vége más, csak kiütéses, 48-7-es Saints-siker. Ekkora verést még sosem kapott címvédő csapat a Super Bowl-győzelmet követő évben.

Megint rongáltak a Giantsnél

Akik a New York Giants-Tampa Bay Buccaneers meccsét nézték, azoknak megadatott, hogy egyszerre három, teljesen fogalmatlan irányítót csodálhassanak. Pedig Eli Manning az év legjobb meccsét hozta, mindössze egy passzt rontott, de így sem múlt sokon, hogy kikapjon a Giants. A Bucs ugyanis a végén támadhatott a győzelemért, viszont az ismét (?) első számú irányítóvá előlépő Jameis Winston eladta a labdát. Pedig azt lehetett hinni, hogy róla már lemondott a Tampa, de a kezdő QB, Ryan „Fitzmagic” Fitzpatrick ezúttal bal lábbal kelt fel, és valószínűleg az óceánba se tudott volna beletalálni közvetlenül a partról, három interceptiont dobott, majd Dirk Koetter vezetőedző megunta a szerencsétlenkedését, és lecserélte. A New York egyébként már rég elengedte a playoff-álmokat, az ő győzelmük is teljesen fölösleges volt, ráadásul az egyik legjobb védő, Landon Collins is kivált, miután elküldték agyrázkódás-vizsgálatra. A pálya melletti kék mobil elsősegélysátor bánta a diagnózist.

A söprögető vitte tovább csapata hagyományát, ami a minél több pályaszéli tárgy szétverését jelenti. De még mindig nagy a lemaradása Odell Beckham mögött, aki legutóbb egy ipari légkondit fejelt szét, igaz, egyszer meg őt verte meg a rúgók gyakorlókapuja. Collins legalább veretlen egyelőre.

Eredmények, 11. játékhét:
Chicago Bears-Minnesota Vikings 25-20
Atlanta Falcons-Dallas Cowboys 19-22
Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals 24-21
Detroit Lions-Carolina Panthers 20-19
Indianapolis Colts-Tennessee Titans 38-10
New York Giants-Tampa Bay Buccaneers 38-35
Washington Redskins-Houston Texans 21-23
Jacksonville Jaguars-Pittsburgh Steelers 16-20
Arizona Cardinals-Oakland Raiders 21-23
Los Angeles Chargers-Denver Broncos 22-23
New Orleans Saints-Philadelphia Eagles 48-7
csütörtökön játszották:
Seattle Seahawks-Green Bay Packers 27-24