Vágólapra másolva!
Az NFL 6. játékhetével túl vagyunk a szezon egyharmadán. Kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok, persze még mindig születnek jókora meglepetések. Lejátszották az idény első londoni mérkőzését, ami még a játékosokat is megríkatta, de láthattunk hajtépést, sisakba ragadt cipőt, pankrációt, őrült végjátékokat és lenyűgöző elkapásokat is. Ráadásul még Conor McGregor is ott volt az egyik mérkőzésen, bár inkább ne tette volna. Nézzük, mi történt vasárnap.

Törpék napja

Az amerikaifutball pont az a sportág, ahol bizonyos testi adottságok hiányát tökéletesen lehet kompenzálni. Például, ha valaki alig nőtt 170 centi magasra, de elképesztően gyors, az előtt fényes karrier állhat. Az NFL-ben három olyan "törpe" van, akik egy-egy megmozdulásukkal meccseket dönthetnek el, mert elég nekik pár hüvelyknyi hely, vagy néhány tizedmásodpercnyi zavar a védőktől, ha begyújtják a rakétákat, senki nem éri őket utol. Tyreek Hill, a Kansas City Chiefs elkapója talán a legjobb mindhárom közül, és a forduló rangadóján, a New Engand Patriots ellen is parádésan játszott. 7 elkapásból 142 yardot szerzett, valamint három hatpontost. Ez itt a harmadik touchdownja, ami után egyébként arcon öntötték sörrel a Patriots szimpatikus szurkolói. 

Ezzel a játékkal egyenlített a Chiefs, de ismét jött a hajrában Tom Brady, a New England legendás irányítója, aki a fennmaradó időben mezőnygól távolságig vezette csapatát, Stephen Gostowski pedig nem hibázott, és eldöntötte a találkozót. Ez volt Brady 200. győzelme, amely természetesen rekord az irányítók között.

A másik két alacsony sztár éppen egymás ellen lépett pályára. Taylor Gabriel és Albert Wilson is ezen a nyáron váltott csapatot, előbbi a Chicago Bearshez, utóbbi a Miami Dolphinshoz igazolt. A Floridában játszott mérkőzés igazi országos kettesnek tűnt, főleg amikor kiderült, hogy a hazaiaknál Ryan Tannehill helyett a liga egyik bohóca, Brock Osweiler fog irányítani. Ő viszont élete legjobbját nyújtva 380 yardot és három TD-t dobott, ebből 155-öt és két hatpontost Wilson kapott el. Íme az első, amikor hagytak neki egy kis lyukat, ő ezt 43 yarddal bosszulta meg.

Majd jött a következő, 75 yardért, ami egyenlítést ért a Dolphinsnak. Félelmetes a robbanékonysága.

Azért Gabrielről se feledkezzünk meg, aki Mitch Trubisky 47 yardos átadását húzta le parádés mozdulattal.

Az összecsapást a Miami nyerte végül hosszabbításban, de erről még lesz szó később.

Londonban folytatódott a Raiders pokoljárása

Írhatnánk, hogy mi megmondtuk, de nem tesszük. Csak azért nem, mert az Oakland vezetőségén kívül mindenki tudta, mekkora baklövés kinevezni vezetőedzőnek Jon Grudent, aki tíz éve nem látott kispadot. Ráadásul a szerződése is tíz évre szól, de már most biztosnak tűnik, hogy ezt nem fogja kitölteni. A csapat kilátástalanul játszik, pedig két éve talán csak azért nem jutottak Super Bowlba, mert Derek Carr eltörte a lábát az alapszakasz utolsó előtti fordulójában. Idén mindössze egyszer nyertek, kínkeservesen az elmúlt évtized vicc-csapata, a Cleveland ellen, hazai pályán, hosszabbításban. Ezen a héten Londonban csaptak össze a szintén vergődő, milliónyi sebből vérző Seattle ellen, és ebben sem volt sok köszönet.

Sokat elmond a Raiders idényéről, hogy egy ilyen, halottnak hitt játékból is képesek touchdownt kapni. Mellesleg az elkapó David Moore jól van.

Ezek a képsorok viszont a legárulkodóbbak:

Egyszer már láthattuk sírni Carrt meccs közben, de az a törött sípcsont és a Super Bowl-esélyek elillanásának köszönhető frusztráció miatt teljesen érthető volt. Most "csak" annyi történt, hogy a Seattle védői összevissza verték, mivel saját falemberei nem tudták megvédeni, ráadásul valószínűleg tudatosult benne, hogy évekig ez a sors vár rá, miközben Gruden teljesen értelmetlen, elavult játékhívásait kell végrehajtania. Nem sokan lennének a helyében. A Seattle egyébként 27-3-ra nyerte az idény első londoni mérkőzését.

Hajtépés, pankráció, sisakba szorult cipő

Minden fordulóra jutnak gyönyörű elkapások (alább), az viszont igazi ritkaság, amikor a védelmektől is lehet hozni fergeteges jelenetsorokat. Ezen a játékhéten elkényeztettek minket a védők.

Jadeveon Clowney, az egykoron szépreményű houstoni védőfalember kihasználta, hogy a Buffalo futójának, Chris Ivorynak (is) szép hosszú rasztája van, és az egyik tincsénél fogva rántotta le őt. És ez elvileg szabályos.

Ennél is látványosabb, de talán kevésbé fájdalmas megoldást választott a Chicago játékosa, Leonard Floyd, aki pankrátorokat és birkózókat megszégyenítő mozdulattal vitte földre a Miami elkapóját, Danny Amendolát.

Napjaink egyik legjobb linebackere, Luke Kuechly, és az elmúlt évtized legjobb futója, Adrian Peterson is összecsapott a Carolina-Washington mérkőzésen. Szó szerint is, ezek közül az egyik találkozásukon még évekig fogunk nevetni, amikor a veterán running back cipője beszorult Kuechly sisakjába, de így is futott 21 yardot.

A jó védő ismérve az is, hogy mindig a megfelelő helyen ólálkodik, főleg amikor a támadók szerencsétlenkednek. A New York Jets cornerbackje, Morris Claiborne is így járt, az ajándékba kapott labdát vígan visszahordta touchdownra. Ez volt a Colts elleni mérkőzés második játéka.

Jonathan Joseph interception utáni hatpontosa viszont a Houston-Buffalo csata végén esett, amellyel a Texans megszerezte a vezetést (és a győzelmet). Persze ehhez kellett a még mindig fájóan béna Nathan Peterman teljesen homály passza. A támadássorozat előtt egyébként a Bills csereirányítója odament az edzőkhöz, és 13-13-as állásnál megnyugtatta őket, hogy kézben tartja a dolgokat. Majdnem.

Peterman egyébként a következő drive-ban már az egyenlítésért harcolt, de (természetesen) ismét eladta a labdát.

A Ravens betonvédelméről is illik szót ejteni, amely 11-szer vitte földre a Titans irányítóját, Marcus Mariotát, aki mindössze 10 sikeres passzt tudott bemutatni. Nem csoda, hogy még a szurkolók sem tudták, merre van az arra.

Őrült végjátékok

Szóval volt az a bizonyos Miami-Chicago meccs. A Dolphins sokáig vezetett 7-0-ra, de a Bears egy remek harmadik negyeddel fordított, végül a Miami a fent látható Wilson-touchdownnal egyenlített. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben a hazai csapat szépen masírozott előre, egészen az egyyardos vonalig jutott. Kenyan Drake-nek csak centiket kellett volna megtennie a győzelemért, ami sikerült is neki, csak közben elhagyta a labdát.

A Bears megszerezte és támadhatott a győzelemért, de a Miami védelme állta a sarat, visszaszerezte a támadás jogát, eljutott 29 yardig, jöhetett a rúgó Jason Sanders. Ő pedig nem hibázott az utolsó másodpercben, győzött a Miami, a végén érdemes Drake reakcióját nézni.

Talán még ennél is érdekesebb jelenetet tartogatott az Atlanta-Tampa Bay mérkőzés hajrája. Az senkit sem lepett meg, hogy pontháborút hozott az NFC déli csoportjának rangadója, egyik együttes védelme sem üti meg az NFL-átlagot. A végjáték is izgalmasan alakult, a Tampa pedig egy trükkös játékkal szerette volna megszerezni a győzelmet, de a kialakuló őskáoszból végül a Falcons jött ki jobban, a Buccaneers elkapója, DeSean Jackson pedig majdnem felrobbant, miután megremegett a keze.

Az utóbbi évek legbrutálisabb párosítása, a Pittsburgh-Cincinnati összecsapás ezúttal nem hozott véres játékokat, izgalmat viszont igen. A vége felé a Bengals átvette a vezetést Joe Mixon touchdownjával, de a Steelers egy perc alatt végigment a pályán, és bár a mezőnygól is elég lett volna, Ben Roethlisberger megtalálta kedvenc célpontját, Antonio Brownt, aki ezzel a TD-vel a győzelmet is megszerezte a csapatának.

Pedig az is csoda, hogy Brown ekkor a pályán lehetett, korábban Vontaze Burfict, a Bengals linebackere (aki a két csapat közötti gyűlölet főkolomposa) alattomos módon leütközte a kiváló elkapót.

Fantasztikus elkapások

A csontropogtató ütközések mellett az NFL leglátványosabb megmozdulásai azok az elkapások, amelyek a fizika törvényeit is súrolják. Szerencsére hetente több ilyen is születik.

Ez például a Los Angeles Chargers játékosának, Tyrell Williamsnek az elkapása:

Majd jött még egy, mondjuk kicsit belerondít a képbe, hogy előtte a bírók nem vettek észre egy egyértelmű bemozdulást, de ne csökkentsük Williams érdemeit:

A Pittsburgh másodéves elkapója, JuJu Smith-Schuster valahogy be tudta húzni ezt a labdát:

Roethlisberger egyébként magát is meg tudta játszani, még ha nem is akarta:

A Washington Redskin tight endje, Jordan Reed egy kézzel is veszélyes:

A Denver Broncos elkapója, Emmanuel Sanders is összeszedte valahogy ezt a Case Keenum-passzt, igaz, touchdownt nem ért. Szóval kár volt utána magyaráznia Marcus Petersnek, kapott egy 15 yardos büntetést, így csapata nem egy yardról, hanem 16-ról támadhatott, végül nem is jött össze a TD.

A Los Angeles Rams puntere, Johnny Hekker is megmutatta, hogy nemcsak saját posztján az egyik legjobb, de ha kell, a kezére is lehet számítani.

Aki inkább ne is dobjon

A világ leghíresebb ketrecharcosa, Conor McGregor azok után, hogy a múlt héten csúnyán kikapott a UFC-s visszatérésekor Habib Nurmagomedovtól, ezúttal az NFL-ben csinált magából bohócot. Az ír bunyós kilátogatott a Dallas Cowboys-Jacksonville Jaguars találkozóra, ahol egy kis dobálózás is belefért a mérkőzés előtt. Azt tudjuk, hogy a boksszal már megpróbálkozott korábban, azt viszont csak sejtjük, hogy az amerikaifocival soha nem fog. Persze, tudjuk, zakóban nem könnyű.

Legalább a Cowboysnak szerencsét hozott, amely a hét totógyilkos meccsén kiütéssel győzött.

Eredmények, 6. játékhét:
New England Patriots-Kansas City Chiefs 43-40
Denver Broncos-Los Angeles Rams 20-23
Atlanta Falcons-Tampa Bay Buccaneers 34-29
Washington Redskins-Carolina Hurricanes 23-17
Oakland Raiders-Seattle Seahawks 3-27
New York Jets-Indianapolis Colts 42-34
Minnesota Vikings-Arizona Cardinals 27-17
Cincinnati Bengals-Pittsburgh Steelers 21-28
Cleveland Browns-Los Angeles Chargers 14-38
Houston Texans-Buffalo Bills 20-13
Miami Dolphins-Chicago Bears 31-28 - hosszabbítás után
Tennessee Titans-Baltimore Ravens 0-21
Dallas Cowboys-Jacksonville Jaguars 40-7
csütörtökön játszották:
New York Giants-Philadelphia Eagles 13-34
hétfőn játsszák:
Green Bay Packers-San Francisco 49ers