Vágólapra másolva!
Egészen páratlan esemény miatt vált emlékezetessé a Nemzeti Futball Liga (NFL) 2018-as idényének második játékhete. A Buffalo Bills nyáron szerződtetett veterán cornerbackje, Vontae Davis a Los Angeles Chargers elleni mérkőzés félidejében annyira kiakadt, hogy azonnali hatállyal visszavonult. Szerencsére azonban más érdekesség is történt, a tavalyi Super Bowl résztvevőit, a Philadelphiát és a New Englandet például nagyon simán verték, megszületett az év legszebb elkapása, volt bunyó, kiterülő irányítók, újabb rekordok, egy fantasztikusan izgalmas csúcsrangadó és a szokásos Browns-bénázás sem maradhatott el. 

Annyira bénák vagyunk, hogy inkább visszavonulok

Nehéz jelzőket találni a tavaly még a rájátszásba is bejutó Buffalo Bills nyári tevékenységére. Érthetetlen játékospolitikával gyönyörűen megágyaztak annak, hogy a lehető legrosszabbul szerepeljen a csapat, és ebben egyelőre tökéletes úton járnak. Miután az első héten sikerült 47-3-ra kikapniuk Baltimore-ban, ezúttal bedobták az újonc irányítót, Josh Allent a mély vízbe, de a Los Angeles Chargers ellen ő sem számíthatott sok jóra. A vendégek sziporkáztak az első félidőben, és 28-6-ra elléptek, ekkorra Philip Rivers már kiosztott három touchdown-passzt, Melvin Gordon ebből kettőt kapott el, valamint futott is egyet.

Íme az első hatpontos, ahol érdemes figyelni a fehér 22-es játékost:

A fiatal Allennek is voltak jó megmozdulásai, itt például egy 57 yardos bombával találja meg a forró krumplit játszó Zay Jonest.

A második félidőben kicsit szépített az eredményen a Bills, bár ebbe majdnem belehalt Taiwan Jones, akinek a fejét úgy ütötték telibe, hogy nem volt rajta sisak. Ijesztő képsorok:

Ekkor már nem volt pályán a Bills rutinos cornerbackje, a kétszeres Pro Bowl-szereplő Vontae Davis. Igen, ő a fehér 22-es, aki annyira kiakadt a saját maga és csapata értékelhetetlen teljesítményén (másfél meccs után 9-75-ös pontarány), hogy gondolt egyet, és

a félidőben visszavonult. Sean McDermott vezetőedzőnek csak annyit böfögött oda, hogy „ennyi volt, leléptem”.

Csapattársai erről közvetlenül a második félidő előtt értesültek.

Később Davis kiadott egy közleményt is, amelyben 20 soron keresztül magyarázkodik, hogy már nincs motivációja, nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint korábban, tiszteli a csapattársait, egészségesen akart kiszállni, szóval csak a szokásos közhelyek. Mindenesetre kirívó az eset, amely remélhetőleg nem fog gyakran előfordulni.

A Bills végül sikeresen kozmetikázott az eredményen, de ennél többre nem volt esélye, a Chargers 31-20-ra győzött.

Folytatódik a Ryan FitzPatrick Mahomes-őrület

Aki szereti a kiszámíthatóságot, annak az NFL valószínűleg soha nem lesz a kedvence. Ha valaki arra fogadott esetleg szezonrajt előtt, hogy a Tampa Bay Buccaneers legyőzi az első fordulóban a New Orleans Saints, majd a címvédő Philadelphia Eagles csapatát is, valamint Ryan Fitzpatrick lesz a legtöbb yardot passzoló irányító, annak mától nem lesznek megélhetési gondjai.

A Bucs az Eagles ellen már rögtön az első playben megszerezte a vezetést, „Fitzmagic” a korábbi Sast, DeSean Jacksont játszotta meg.

Az irányító később sem lassított, a tight end OJ Howard is szerzett neki egy 75 yardos hatpontost.

Majd jöhetett a fiatal szezon eddigi legbizarrabb ünneplése:

Fitzpatrick vezetésével a Tampa végül 27-21-re legyőzte a címvédőt, és 2-0-s mérleggel áll.

A veterán QB mellett van egy fiatal fiú Kansas Cityben, aki élete második meccsén 4, a harmadikon pedig 6 touchdownt szórt. Patrick Mahomes ezzel megelőzte Peyton Manninget és Drew Breest, ugyanis

egy irányító sem volt képes arra korábban, hogy két egymást követő összecsapáson 10 touchdownt passzoljon összesen, a két említett legenda kilencnél állt meg.

Mahomes és a Kansas egyébként továbbra is félelmetes, ezúttal 42 pontot termelt a csapat a Pittsburgh Steelers ellen, az irányítónak több TD-átadása volt, mint rossz passza. Ez itt a hatodik, Tyreek Hillt találta meg:

A túloldalon a Steelers és Ben Roethlisberger is igyekezett, aki végül 452 yarddal, három passzolt és egy futott touchdownnal zárt. Ráadásul az első hatpontosával megelőzte John Elwayt, így már ő a hetedik a passzolt yardok örökrangsorában.

Azonban csak 37 pontra futotta a helyi Vasastól, így a Kansas 2-0-val, míg a Steelers egy döntetlennel és egy vereséggel rajtolt.

Pont olyan jó volt a forduló rangadója, mint reméltük

A Green Bay Packers-Minnesota Vikings rivalizáció talán a legélesebb manapság az NFL-ben. Ehhez az kell, hogy évente kétszer is találkozzanak, no és az, hogy mindkét együttes komoly játékerőt képviseljen. Green Bayben ezzel 26 éve nincs gond, a lényeg, hogy a kezdőirányító, jelen esetben Aaron Rodgers egészséges legyen (vagy csak félig), míg a Vikings tavaly óta egyértelműen Super Bowl-esélyesnek számít.

A nyáron horrorpénzért igazolt QB-ra, Kirk Cousinsra eddig nem lehet panasz, ezúttal is felvette a versenyt Rodgersszel a légi háborúban.

4 touchdown-passzához képest Rodgers csak egyet tudott felmutatni, ráadásul „Captain Kirk” 425 yardot passzolt, A-Rod csak 281-et.

A meccset a Packers kezdte jobban, egy blokkolt pont után sikerült megszerezni a vezetést.

Hamar jött az egyenlítés Cousins és Laquon Treadwell összjátéka után, az elkapó pályafutásának első TD-elkapását láthattuk.

Davante Adams elkapásával ismét a hazai csapat vezetett, az előnyt növelni is sikerült Mason Crosby mezőnygóljaival. 20-7 volt az állás a negyedik negyed előtt, amikor beindultak az események. Stefon Diggst kétszer is üresen találta Cousins, a második akció egészen pazar lett:

A Packers ennek ellenére többször is lezárhatta volna a meccset, de vagy egy touchdownt fújtak vissza a bírók, vagy éppen ezzel az egészen nevetséges „roughing the passer” büntetéssel sújtották a csapatot.

Ebből a játékból egyébként interception lett volna, így viszont maradt a labda a Vikingsnél, és akkor jött ez a csoda Cousins és Thielen együttműködéséből:

Még így is nyerhetett volna a Green Bay, de Crosby kihagyta 52 yardról a mezőnygólt, következett a hosszabbítás. Ott a Vikings rúgója, Daniel Carlson hibázott kétszer is, így végül maradt a 29-29-es döntetlen egy remek meccs végén.

A Browns ismét elveszített egy megnyert meccset

És ebben már lassan semmi meglepő nincs. A jóval esélyesebb New Orleans ellen remekül tartotta magát a Cleveland, amely a zárónegyed előtt 12-3-ra vezetett. Innen fordított 18-12-re a Saints, de a Browns még támadhatott. És akkor jött Tyrod Taylor, aki negyedik és ötre eleresztett egy rakétát.

18-18, jöhetett az extra pont, de a Steelers ellen az első héten homályt rúgó, ezzel győzelmet elszalasztó Zane Gonzalez ezúttal ezt is mellé rúgta. A Saintsnek maradt még ideje egy gyors támadása, melynek a végén Will Lutz elsüllyesztette a győztes mezőnygólt, így a Browns újabb példáját mutatta be a lehetetlen vereségeknek.

Egy kis érdekesség: a New Orleansnál Drew Brees cseréje, Taysom Hill már visszahordót játszik, ilyenre nem nagyon volt még példa:

Csapattársa, az elkapó Michael Thomas NFL-rekordot állított fel az első két meccsen szerzett 27 elkapásával.

Kitömték Bradyéket, már most megvan az év elkapása

Nagy várakozás övezte a Jacksonville Jaguars-New England Patriots rangadót, amelyet a tavalyi AFC-döntő visszavágójaként reklámoztak. Akkor a Jax egy negyednyire volt a bravúrtól, de Tom Brady végül bedarálta a floridaiakat.

Ezúttal is erősen kezdett a Jaguars, Blake Bortles úgy nézett ki, mint egy normális irányító, Keelan Cole lubickolt és bemutatta a szezont legszebb elkapását. Megelőlegezzük neki, nézzék csak:

Félidőben 21-3-as előnyben volt a Jacksonville, a Patriotsnak csak fellángolásokra futotta az erejéből és végül meglehetősen simán 31-20-ra kikapott. Brady és a támadókoordinátor, Josh McDaniels sem tűrte a helyzetet.

Agyonvert irányítók társasága

Több csoportrangadót is rendeztek a második játékhéten, kettőről még nem írtunk. Az NFC déli divíziójában az Atlanta a Carolinát fogadta, a hazaiaknál Matt Ryan két TD-passzal és két futott hatpontossal (!) tűnt ki. Julio Jones pedig hozta a szokásosat ezzel a remekbe szabott elkapással:

A Panthersben Cam Newton is jól játszott ahhoz képest, hogy se futója, se tight endje nincs a csapatnak. Előbbi hiánya miatt sokszor Newtonnak kell futnia, ráadásul a borzasztó támadófala miatt gyakran az életéért fut. Ezúttal olyan ütést kapott (amiért a Falcons söprögetőjét, Damontrae Kazee-t ki is állították), hogy abból kevesen állnak fel, ő viszont még csak játékot sem hagyott ki.

Hiába tett meg mindent, a Falcons ezúttal túl nagy falat volt, a vége 31-24 az Atlantának.

Az NFC keleti csoportjában a Dallas a New York Giantset fogadta. Mindkét együttes szeretett volna javítani, ez a Cowboysnak sikerült jobban. Dak Prescott és Eli Manning is 1-1 TD-passzt tudott felmutatni, ráadásul utóbbit totálisan a földbe döngölte Jaylon Smith.

A Giants nem tudott visszajönni az első negyedben összeszedett 10-0-s hátrányból, így két hét után két vereséggel áll.

Rekordok, trükkök, bunyók

A Tennessee Titans-Houston Texans csoportmeccsen hamar megszületett az év egyik legzseniálisabb játéka. A Titans punthoz állt fel, de a söprögető Kevin Byard nem adta hátra a labdát a punternek, inkább Dane Cruikshankhez passzolt, aki berobogott a labdával a célterületre. Ez az első alkalom az NFL történetében, hogy egy safety passzából egy safety csinál touchdownt.

Az Indianapolis Colts kisebb meglepetésre 21-9-re győzött Washingtonban, a veterán rúgó, Adam Vinatieri három extrapontjával átlépte a fantasztikus, 2500 pontos határt, ezzel csatlakozott a dán Morten Andersenhez, aki eddig egyedüliként mondhatta ezt el magáról.

Az újonc Nyheim Hines megfutotta első touchdownját, nagyot küzdött érte:

A Miami Dolphins New Yorkban győzött a Jets ellen. A Delfinek rutinos futója, Frank Gore 25 yardot szaladt, de ez is elég volt, hogy az örökranglistán feljöjjön a negyedik helyre, megelőzve Curtis Martint.

És a végére egy kis bunyó. A nyáron Detroitba szerződött LeGarrette Blount és a csapat idénye nem úgy alakul, ahogy tervezték, a futó egy Matt Stafford elleni ütközést torolt meg, amiért azonnal kiállították.

NFL, 2. játékhét:
Green Bay Packers-Minnesota Vikings 29-29
Los Angeles Rams-Arizona Cardinals 34-0
San Francisco 49ers-Detroit Lions 30-27
Denver Broncos-Oakland Raiders 20-19
Jacksonville Jaguars-New England Patriots 31-20
Dallas Cowboys-New York Giants 20-13
Washington Redskins-Indianapolis Colts 9-21
Atlanta Falcons-Carolina Panthers 31-24
Buffalo Bills-Los Angeles Chargers 20-31
Tennessee Titans-Houston Texans 20-17
New Orleans Saints-Cleveland Browns 21-18
New York Jets-Miami Dolphins 12-20
Pittsburgh Steelers-Kansas City Chiefs 37-42
Tampa Bay Buccaneers-Philadelphia Eagles 27-21
csütörtökön játszották:
Cincinnati Bengals-Baltimore Ravens 34-23
hétfőn játsszák:
Chicago Bears-Seattle Seahawaks