Vágólapra másolva!
Nem a Miami Dolphins-Tennessee Titans összecsapás ígérkezett a legizgalmasabbnak a Nemzeti Futball Liga (NFL) nyitóhétvégéjének kínálatában. Aztán a mérkőzés úgy alakult, hogy bevonul a történelemkönyvekbe, ugyanis minden idők leghosszabb összecsapása kerekedett belőle, amely végül nemcsak erről, hanem egy érdekes edzésmódszerről, gyönyörű visszahordásokról és csúnya sérülésekről is emlékezetes marad.

Legyen rekkenő hőség, mínusz 20 fok, szakadó eső, hurrikán vagy méteres hótakaró: egy NFL-meccset bármilyen körülmények között lejátszanak. Egyvalamit kivéve: ha a mérkőzés közelében villámlik. Utóbbi esett meg az amerikaifoci-szezon nyitóhétvégéjén, méghozzá a Miami-Tennessee találkozón.

Miamiban olykor rendkívül szeszélyes az időjárás, szinte a semmiből ki tud alakulni egy vihar. Ez esett most meg a két csapattal valamint a Hard Rock Stadium mintegy 60000 fős közönségével.

A közeli villámlások miatt a játékvezető felfüggesztette a mérkőzést – szól a tájékoztatás a Hard Rock Stadium óriáskivetítőjén Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Brown

71 másodperc volt hátra a második negyedből, amikor 7-3-as hazai vezetésnél villámlást észleltek a stadion egy mérföldes körzetében, Jerome Boger játékvezető pedig az öltőzőbe parancsolta a két együttest. Addig sem zajlott eseménytelenül a mérkőzés, a Titans például elveszítette vakoldali támadófalemberét, Taylor Lewant, akivel rekordösszegért hosszabbított a csapat. Tegyük hozzá, ritka gusztustalan módon ütötte őt ki Andre Branch.

Lewan agyrázkódást szenvedett és már nem tért vissza a pályára, pedig bőven lett volna ideje, magyarul igen súlyos sérülést szedett össze.

A szünet jócskán elhúzódott a szűnni nem akaró villámlások miatt, végül 1 óra 57 perc után folytatódhatott a meccs. Sokáig azonban nem örülhettek a felek, ismét becsapott egy villám, megint állt a játék, ezúttal 2 óra 2 percet, azaz összesen egy perc híján négy órányi kényszerszünetnél jártak ekkor. A holtidőben a Tennessee Titans új vezetőedzője, a játékosként háromszoros Super Bowl-győztes Mike Vrabel többek között telefonkönyveket tépetett szét a játékosaival, hogy mozgásban maradjanak.

Mike Vrabel azonnal elkezdte bevezetni nem mindennapi módszereit Forrás: AFP/2018 Getty Images/Marc Serota

Rendhagyó módszer, annyi szent, de elsőre úgy tűnt, bejöhet. Az intermezzo után nem sokkal már 10-10 volt az állás, igaz, mindössze 13 másodpercig. A New Englandtől megszerzett futó, Dion Lewis touchdownja után ugyanis a kickoffot azonnal visszahordta a Miami játékosa, Jakeem Grant, újból a hazaiaknál volt az előny.

A következő támadásban a tavalyi szezont teljes egészében kihagyó irányító, Ryan Tannehill megtalálta egyik kedvenc célpontját, Kenny Stillst, az ő 75 yardos elkapásával már 24-10-ra vezetett az idény előtt borzasztóan lesajnált Dolphins.

Jöhetett a Miami kickoffja, amelyet a Tennessee is vissza tudott hordani Darius Jennings révén, azonnal visszaállt a hétpontos különbség.

A Titans ekkor már a csereirányítójával, Blaine Gabberttel volt kénytelen rohamozni, mivel Marcus Mariota könyöksérülés miatt kiszállt a meccsből. Sőt, Lewan és Mariota elvesztése után a tight end Delanie Walker is megsérült, amikor borzalmasan aláfordult a bokája. Több mint valószínű, hogy őt már nem láthatjuk a szezonban.

A Tennessee-től már nem futotta többre, egy-egy mezőnygólt rúgott be a hajrában a két együttes, így végül a Miami Dolphins 27-20-ra nyerte minden idők leghosszabb NFL-mérkőzését, amely hét óra nyolc percen át zajlott.