Ez nem show lesz, hanem száz százalék bunyó

Floyd Mayweather Jr. v Conor McGregor - News Conference GettyImageRank2 SPORT BOXING
LAS VEGAS, NV - AUGUST 23: Boxer Floyd Mayweather Jr. (2nd L) and UFC lightweight champion Conor McGregor face off during a news conference at the KA Theatre at MGM Grand Hotel & Casino on August 23, 2017 in Las Vegas, Nevada. The two will meet in a super welterweight boxing match at T-Mobile Arena on August 26 in Las Vegas. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy évekkel ezelőtti észak-amerikai utazás zárta végleg a nyolcszögletű ketrecbe S. Kovács Ádámot. A többszörös Európa-, és világbajnoki érmes magyar karatés annyira beleszeretett a ketrecharc világába, hogy az évek alatt a sportág egyik legnagyobb hazai szakértőjévé, mellette - vállaltan - az egyik legnagyobb Conor McGregor rajongóvá vált. Szinte mindent tud a hétvégi nagy meccsről, ami szerinte igazi sporttörténelmi pillanat lesz.

Honnan ez a hatalmas UFC-szerelem?
A UFC a küzdősportok Forma-1-e, és mivel 28 éve karatézom, 6 éve pedig brazil jiu-jitsuzom, ezért adott volt kicsit, hogy beleszeressek. Tizenegy-két éve voltam Kanadában, ott fertőződtem meg igazán. Itthon pedig volt egy barátom, aki tévéműsorokat készített, vele találtuk ki 2011 körül, hogy megpróbáljuk behozni Magyarországra a UFC-t. Akkor nem sikerült, de öt-hat év múlva kaptam egy telefont a Sport TV-s jogbeszerző, és így a UFC jogait megvásárló Szaniszló Csabától, hogy lenne-e kedvem részt venni a hazai népszerűsítésében. Volt kedvem. Közben csináljuk már évek óta a TOTALDAMAGE Magazint is, a magyar MMA és UFC közösséget is elég jól ismerjük.

S. Kovács Ádám hangját szakkommentátorként is gyakran hallhatjuk Forrás: S. Kovács Ádám Facebook

Mi az, amit a legtöbbször elmondott már a meccsel kapcsolatban?
Az, hogy ez lesz a küzdősport legnagyobb eseménye. A világ két legnépszerűbb küzdősportjának két legnépszerűbb képviselője méri össze tudását. A két legeslegnagyobb szájú, legtöbbet kereső embert látjuk majd a ringben.

Mennyire lesz ez igazi harc és mennyire show?
Száz százalék küzdelem lesz! Aki az ökölvíváson szocializálódott, vagy aki laikus, annak könnyen megfordulhat a fejében, hogy ez csak a bizniszről szól. Én viszont azt mondom, hogy aki ismeri McGregor pályafutását - és ide sorolom magamat - akkor az tudja, hogy komoly harcosról van szó. Amilyen mészáros munkát elvégzett az elmúlt négy év alatt, az azt mondatja velem, hogy a saját öröksége, hitelessége sokkal fontosabb neki, mint bármekkora összeg, amit kaphat.

Floyd Mayweather és Conor McGregor magyar idő szerint vasárnap hajnalban küzd meg egymással Las Vegasban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

És mi a helyzet Mayweatherrel? Ő is presztízscsatára készülhet?

Az előre fixált eredményről szóló teória csak akkor lehetne életképes, ha a háttérben már előkészítették a második, harmadik meccset. Ebben az esetben egy gyors kiütés vagy egy nagyon szoros végeredmény lehet.

Szóval nem is létezhet esetleg valamilyen titkos záradék a szerződésükben, amiben előre lezsírozzák, hogy mi lesz a meccs vége?
Nyilván nem tudok minden titkot, sőt, talán naiv vagyok, de nem gondolnám, hogy ilyen létezne. Azért is lenne hülyeség, mert így is jól keresnek mindketten.

Ráadásul a UFC azért tudott naggyá válni, mert köztudomású, hogy nincsenek előre lefixálva a meccsei.

Ha így lett volna, akkor például a UFC 200 alkalmával a pályafutása elején McGregort nem hívják vissza csak azért, mert nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Nem véletlen, hogy a UFC jelmondata az "as real as it gets"(Annyira igazi, amennyire annak látszik - a szerk.), mert itt igazi harcokat láthatunk. Pont azt akarták mindig is elkerülni, amiért az ökölvívás egy idő után sok esetben hiteltelenné vált.

McGregor (jobbra) néhány év alatt küzdötte fel magát a semmiből a csúcsra Forrás: AFP/2016 Getty Images/Steve Marcus

A meccs hónapok óta tartó felvezetőjében már láthattunk érdekes jeleneteket, például Mayweather papa beszólását. Ezek mennyire spontán akciók?
Ennek a show-nak sok része megtervezett, ez tény, de a mérkőzést továbbra sem gondolnám annak.

Mayweather minden idők legjobb védekező bokszolója, ugyanakkor látnunk kell azt, hogy egyszer mindenki kikap.

Az ökölvívással viszont az a baj, hogy egy vereség után az ember már nehezebben eladható, míg az MMA-ban láthatunk harcosokat veszíteni és újra felállni. Ott minimális eséllyel lehet megválogatni az ellenfeleket, a bokszban viszont könnyebb eldönteni, hogy egy bajnok kivel csapjon össze.

A hétvégi meccset a boksz szabályai szerint vívják majd, sokak szerint emiatt McGregor egyértelmű hátrányban lehet. Tényleg így van?
Sokan mondják, igen, hogy McGregornak semmi esélye, mert olyan területre megy, aminek a legjobbja éppen az, akivel küzd. Plusz gyerekkora óta nem ezen szabályok szerint bokszol. De azt mondom,

ez nem egy bokszmeccs lesz, hanem igazi verekedés a boksz szabályai szerint.

McGregor pedig sok verekedésben volt benne, a meccsei nyolcvan százalékát kézzel fejezte be, és most is ugyanúgy ütnie kell, ahogy azt az MMA-ban tette.

Floyd Mayweather (jobbra) ökölvívótudásban biztosan jobb lesz Forrás: AFP/Gabriel Youys

De hogy ki lesz az, aki az ökölharcban felülkerekedik majd, azt egyáltalán nem látom garantáltnak. Gondoljunk csak arra, hogy ha ökölvívásban jó valaki, attól még egy kocsmai bunyóban könnyen alul maradhat.

Az eredetileg tervezett 10 unciás kesztyű méretét most 8-asra változtatták, ez már közel van az MMA-ban használt 4 unciás kesztyűhöz. Ez McGregort segítheti?
Amikor ez a meccs összejött, akkor azt mondtuk, hogy ha a boksz szabályrendszere szerint, de négyes kesztyűben küzdenek, akkor nagyobb esélye lenne McGregornak. A nyolcas kesztyűben még jobban átmegy az ütőerő. Állítólag az történt, hogy Mayweatherék meglebegtették, hogy felőlük akár nyolcas kesztyű is lehet, erre pedig McGregor stábja gyorsan le is csapott.

Lehet, hogy Mayweather azért találta ki ezt, mert így neki is nagyobb esélye lehet egy kiütésre,

McGregor viszont nagyjából mindenkit kiüt, aki szembe áll vele. Mindenkit meglepett ez a változtatás, de nem ettől függ majd, hogy ki lesz a győztes.

Nem a kesztyű méretén múlik majd a győzelem Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

Hanem mitől? A taktikától? Mayweather azt ígérte, hogy a tőle megszokott defenzív boksz helyett most igazi támadásokat láthatunk majd tőle.
Nem hiszek különösebben ezeknek a bejelentéseknek, hiszen háborúra készülnek, miért árulnák el a taktikájukat? Igaz, McGregor meccs előtti lebegtetései korábban mindig bejöttek, erre a fogadóirodák is egyre inkább figyelnek. Eleinte senki nem hitt neki, most meg egyre nagyobb az esély, hogy ki fogja ütni ezt az „öregembert” (nevet – szerk.) és egyre többen is drukkolnak neki. Mögötte áll egész Írország, az egész MMA-közösség, az újonnan csatlakozó rajongók többet láthatták őt küzdeni, mint Mayweathert, aki emellett még taszítja is az embereket a hedonista életmódjával. Mögötte nincs ott egységesen egy ország vagy egy sportolói társadalom, mert mindig is megosztó személyiség volt. Ez a bunyóban nem fog számítani, de McGregor így könnyebben belemászhat a fejébe, mint fordítva.

Conor McGregor mögött áll egész Írország és az MMA-közösség is Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mike Stobe

Akkor mégis mi lehet a győzelem kulcsa? Hogy melyikük hiszi el magáról jobban, hogy nyerhet?
Még ezt sem mondanám döntő tényezőnek, de az biztos, hogy sokat számít, melyikük bízik magában jobban.

Mayweather nem találkozott még ekkora egóval és önbizalommal, és ami fontos, hogy McGregor magabiztossága nem kamu, nem véletlen, hogy eljutott erre a szintre ilyen rövid idő alatt.

Néhány éve még vízvezeték-szerelőként próbálta visszafizetni a hiteleit, most meg róla beszél az egész világ. Mellette szól még, hogy

nagyobb, fiatalabb, hosszabb a keze, nagyobb az ütőereje, van egy olyan mozgása, ami abszolút nem bokszolói mozgás, hosszú karatés az állása, pontosan üt hátsó kézzel.

Ez mindenképp olyan faktor lehet, ami Mayweather számára viszonylag ismeretlen, még akkor is, ha edzett valakivel, akivel szimulálták McGregor mozgását.

Mayweathernek nem lesz könnyű dolga Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mike Lawrie

Mire számít a hétvégi meccsen?
Abszolút McGregor fan vagyok, azt szeretném látni, hogy megtörténjen, amit mondott. Bírom Mayweathert, tisztelem is őt, de választani kell kettejük közül, nem tud független maradni az ember. Azt szeretném, hogy amit ez a kis bolondgyerek kitalált, az sikerüljön.

McGregor most megmutathatja, ha valaki keményen dolgozik és hisz magában, tehetséges, akkor olyan dolgokat csinálhat meg, amikre mindenki azt mondja, hogy lehetetlen.