Hiába a két Super Bowl, szívás az élete

Super Bowl 50 - Carolina Panthers v Denver Broncos GettyImageRank3 People SPORT VERTICAL Full Length American Football - Sport SMILING Looking USA STADIUM California One Person Santa Clara County - California Incidental People Photography Oakland Raiders
Jim Plunkett a 80-as években két bajnoki címet nyert a Raiders irányítójaként
Vágólapra másolva!
Hajnalban beiktatták az NFL Hírességek Csarnokának idei osztályát, melybe ezúttal sem fért be Jim Plunkett. A 80-as évek Raidersének irányítója az egyetlen olyan kétszeres Super Bowl-győztes, akinek elérhető lenne a Hall of Fame, az ítészek mégsem választották eddig a sportág halhatatlanjai közé.

Plunkettet a San Jose Mercury News ültette le egy interjúra, melyben megrendítő vallomást tett:

Egyetemi szinten elhódította a legjobb játékosnak járó Heisman-trófeát, majd 15 éves, sikerekben gazdag NFL-karriert mondhatott magáénak. A jelenleg 69 éves Plunkett a statisztikákból kibogarászta, hogy a Nemzeti Futball Ligában 380 alkalommal sackelték, azt viszont lehetetlenség megmondani, hányszor kapott ütést a másfél évtized alatt.

Jim Plunkett a 80-as években két bajnoki címet nyert a Raiders irányítójaként Forrás: AFP/2016 Getty Images/Patrick Smith

"Alig van olyan testrészem, amit nem kellett műteni.

A térdem, a vállam, a hátam, összesen 18 műtétem volt az évek során. Olyan vagyok, mintha darabokból lennék összevarrva."

A mozogni is nehezen tudó Plunkett reggelente hat, esténként hét tablettát kénytelen bevenni, hogy mozgásában erősen korlátozott életét élhesse. Golfon és könnyű tornagyakorlatokon kívül más aktivitást nem végezhet, ezeket is csak fájdalomcsillapítók mellett.

Plunkett egy évvel ezelőtt rövid ideig tartó paralízisben szenvedett, arcának jobb oldala időszakosan lebénult.

Ennek múlásával érkezett a mindennapos fejfájás, az orvosok pedig neurológiai elváltozásokat állapítottak meg nála.

"Az első problémák négy évvel a visszavonulásom után kezdődtek. Nem meglepő, hiszen legalább 10 agyrázkódásom volt pályám során.

Ha helyesen válaszoltál, mehettél vissza, ha csak egyet tévedtél, akkor is."

Az elmúlt pár évben Plunkett több korábbi csapattársa is elhunyt, szinte mindegyiküknél találtak súlyos agykárosodásra utaló jelet.

Plunkettnél az orvosok neurológiai elváltozásokat állapítottak meg Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Andy Lyons

"Jött az ALS, és pár év múlva elmentek. Nem tudom, mit lehetne tenni ezen a ponton. Ha jön a betegség, már nem tehetsz semmit."

Plunkett több társával részt vett olyan kampányokban, melyeken pénzt gyűjtöttek visszavonult sportolók számára,

akiket a leginkább megviselt a karrierjük után fellépő agykárosodás, illetve a fiatalok körében felhívja a figyelmet a megelőzésre.

"A fiatalok makacskodnak. Nem jelentik, ha fájdalmaik vannak. A futballt biztonságossá kell tenni. Az unokám öt éves, nagyon szeretném látni játszani. De lehet, a golfot ajánlanám neki.

Az nagyon jó sport, nem ütnek meg közben."