Duplázva eredhet Wayne Gretzky nyomába Sidney Crosby

Pittsburgh Penguins v Washington Capitals - Game Seven GettyImageRank2 ICE HOCKEY SPORT National Hockey League
WASHINGTON, DC - MAY 10: Sidney Crosby #87 of the Pittsburgh Penguins looks on before the start of Game Seven of the Eastern Conference Second Round during the 2017 NHL Stanley Cup Playoffs against the Washington Capitals at Verizon Center on May 10, 2017 in Washington, DC. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Néhány hónappal ezelőtt, amikor a Pittsburgh Penguins szupersztárja, Sidney Crosby az alapszakaszban átlépte az 1000 pontos álomhatárt, azt írtuk, halhatatlanná vált. Most úgy néz ki, harmadik bajnoki címét úgy szerezheti meg, ahogy csak nagyon kevesen: duplázva. Az NHL-ben fehér hollónak számító címvédés 1990 óta csak két csapatnak sikerült, egyikük éppen a hőskori Pittsburgh Penguins. Csak akkor a főpingvint még Mario Lemieux-nak hívták. Crosbynak a történelemkönyvekig az NHL feketebárányán, a Nashville Predatorson át vezet az út. Stanley Kupa-döntő-beharangozó.

1991-ben a franchise első, egy évre rá második Stanley Kupáját nyerte az 1967-ben alapított Pittsburgh Penguins. Talán senki sem gondolta volna akkor, hogy a Montréal Canadiens '70-es évekbeli, az Edmontom Oilers és a New York Islanders '80-as évekbeli dominanciája után a '90-es években csupán kétszer – a Pittsburgh mellett a csodálatos 97-98-as Detroit Red Wings -, az új évezredben 2017-ig egyszer sem dupláznak majd a csapatok. Idén ennek a sorozatnak vége lehet, miután a címvédő Penguins brutális útvonalon, de ismét döntőt játszhat. Teszi ezt óriási esélyesként a nyugati konferenciából utolsóként rájátszásba jutó, igaz ott parádézó Nashville Predators ellen. A különbséget Wayne Gretzky és Mario Lemieux méltó utóda, Sidney Crosby jelentheti.

Út a döntőig

„Tudom, mennyit jelentene ez a bajnoki cím Sidnek – így Matt Cullen, a Penguins 40 éves veteránja Crosbyról. –

A Pittsburgh Penguins már tavaly is a lehető legnehezebb úton jutott el a döntőbe, ez idén hatványozottan így volt. Az első körben, a keleti konferenciában harmadik Columbus Blue Jackets ellen 4-1-es összesítéssel nyertek Malkinék, a második körben viszont – ahogy tavaly is – a Washington Capitalsszal kellett megküzdeniük.

A párosítás az utóbbi évtized egyik legnagyobb presztízsű párharcává nőtte ki magát korunk két legjobbjának, Sidney Crosbynak és Alexander Ovecskinnek köszönhetően.

Korunk két legnagyobb riválisa, Alexander Ovecskin és Sidney Crosby. Forrás: AFP/2017 Getty Images/Rob Carr

A Pens végül hetedik meccsen, Washingtonban jutott tovább, a konferencia döntőben a jó erőkből álló New York Rangerst kiütő Ottawa Senators következett. A zseniális Marc-André Fleury kapus egészen a párharc feléig bírta szusszal, a helyét menetközben visszavevő Matt Murray segítségével hatalmas csatában, ugyancsak hetedik meccsen nyert a Penguins, és készülhet a magyar idő szerint kedd éjjel kezdődő Stanley Kupa-döntőre az esélytelennek gondolt, de nagyon fogadkozó Nashville Predators ellen.

Én biztosan magamat fogom adni, ezt elhihetik." – nyugatott meg mindenkit P.K. Subban, a nashville-iek legnagyobb sztárja.

Ha bárkinek azt mondtunk volna két hónapja, hogy a Predators Stanley Kupa-döntőt játszik idén, kinevetnek minket.

De aztán a rájátszásba még éppen bejutó Predators megmutatta Chicagóban, mit is jelent szívvel-lélekkel játszani.

Hiába a szélvész chicagói hokisok, a Predators sokkolt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frederick Breedon

A franchise-t folyamatosan leíró semleges szurkolók is elkezdték hegyezni a fülüket, miután a Preds 4-0-ra kisöpörte a bajnoki címre leginkább esélyesnek tartott Blackhawkst. A liga és a közvélemény értetlenül állt a történtek után. A második körben az ugyancsak esélyesebbnek gondolt, tavalyi konferenciadöntős St. Louis Bluest verték ki, a nagydöntő előtti utolsó lépcsőfokot pedig az elmúlt években mindig a tűz közelében álló, de ott rendre elbukó Anaheim Ducks ellen lépték meg Subbanék.

Hamarabb jutottak be a Stanley Kupa-döntőbe, mint a Pingvinek, a pihenés-pihentetés tehát mindenképpen mellettük szól. A sebesség és a tapasztalat viszont a Pens mellett.

Az utolsó esély

Aki kicsit is figyelemmel követi az NHL-t, tudhatja, a Penguins csodafegyvere a sebesség. Mike Sullivan edző úgy állítja össze és/vagy variálja a sorokat, hogy azok minden tekintetben tökéletesen illeszkedjenek a soros ellenfélhez. Ha kell, hátrébb rendeli a csapat legnagyobb sztárjait, ha kell – mert mondjuk a csapat fele sérült – hét védőt nevez a meccsre. Sullivan tökéletesen vegyíti első pittsburghi munkanapjától kezdve a fiatalokat és a tapasztalt játékosokat.

– mondta még a rájátszás során Phil Kessel, a Pens veterán húzóembere.

Kessel (81), Malkin (71) és Crosby (87) adják a Penguins magját. Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kirk Irwin

Sullivannek éppen kapóra jön a Kesselhez és Malkinhoz hasonló nehéz fiúk, akik mindent elsöprő mentalitással rántják magukkal az olyan fiatal tehetségeket, mint az újonc, de a playoffban egészen elképesztő, 9 gólt ütő Jake Guentzel.

Guentzelnek és a fiataloknak olyan, Crosbyhoz, Kesselhez és Malkinhoz hasonló veterán szuperklasszisok segítenek, mint Chris Kunitz, Pat Hornqvist, Nick Bonino vagy éppen a már említett Matt Cullen.

„40 éves vagyok, tudom, hogy ez az utolsó esélyem. Ez lehet az én nagy dobásom – így Cullen. – Tudom, hogy merre tart a liga, de utoljára még megteszek mindent, hogy nyerjünk. Utána már a családomé a főszerep."

A Nashville készen áll

„Nem foglalkozom a Penguinsszel, inkább magunkra fókuszálok – mondja Mattias Ekholm, a Predators védője. – Ha a legjobbunkat nyújtjuk, azt hiszem lesz esélyünk."

A Predatorsnak pár napot várnia kellett, hogy Crosbyék lezárják a szériát a másik konferenciában, de Nashville-ben kijelentették: az extra szabadidő még jól is jött a fárasztó rohanás után, a koncentrációt pedig sikerült megtartani, sőt fokozni.

A Predators játékosok önfeledten ünnepelték a Stanley Kupa döntőbe jutást Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frederick Breedon

Ha előbb azt írtuk, a Penguins előnye a gyorsaságból (is) fakadhat, muszáj megemlítenünk, hogy a Chicago Blackhawks egyesek szerint még gyorsabb csapat is, mint a Stanley Kupa-döntőbe jutott Pittsburgh. Nos, ezt a szélsebes Blackhawkst 4-0-lal söpörte ki az NHL feketebárányából Amerika új meglepetéscsapatává váló Predators.

Érdemes megnézni, mire készülhet a gyors Penguins a kőkemény Predators ellen:

„Nem ismeretlen számunkra ez a stílus – mondta a döntő előtti médianapon James Neal, támadó. – A Chicago is gyors, technikás játékosokkal támadott, annyi a dolgunk, hogy kemények legyünk és megfogjuk a legjobbjaikat, gondolok itt főleg Crosbyra és Malkinra."

Peter Laviolette, a Nashville edzője szerint sorsdöntő lesz az első, idegenbeli meccs Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bruce Bennett

A - Carolina Hurricanesszel 2006-ban bajnoki címet szerző - nashville-i sikeredző, Peter Laviolette úgy fogalmazott, egy esetleges idegenbeli győzelemmel óriási lépést tennének céljaik felé, már az első meccsen ezzel a mentalitással korcsolyáznak ki. Szerinte az első pillanattól kezdve szorongatni fogják az ellenfelet, nem fogják engedni, hogy Crosby teret nyerjen. Kőkeményen beleállnak minden ütközésbe, megpróbálják lassítani az ellenfél szupergyors támadóit. A stratégia tehát adott.

A történelem színpadán

Sidney Crosby harmadik bajnoki címére készül negyedik döntőjében.

Sidney Crosby harmadik bajnoki címére készül a negyedik döntőjében Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Berl

Ha sikerül címet védve újabb Stanley Kupához segítenie csapatát, azzal már – győzelmekben legalábbis - megelőzné a franchise és a liga ikonikus legendáját, Mario Lemieux-t. Super Mariónak két bajnoki cím jutott az Edmonton és a New York Islanders árnyékában, pártfogoltja, a még mindig csak 29 éves Crosby viszont egy esetleges győzelemmel célba vehetné minden idők legjobb jégkorongozóját, Wayne Gretzkyt – a csak The Great One-ként ismert legendának négy bajnoki cím jött össze hat Stanley Kupa-döntőben.

Ha a kedden kezdődő sorozatot a Penguins nyeri, Crosbyt végérvényesen Gretzky, Lemieux, Bobby Orr és Gordie Howe, azaz Mr. Hockey mellé kell emelnünk.

Ha a Predators nyer, az NHL és az egyetemes sportvilág egyik legalulértékeltebb csapata ír történelmet. Bármi történik, tűzijátékra kell készülni. Ez harc lesz az utolsó leheletig.