Egyre közelebb az újabb Cavs-Warriors nagydöntő

Golden State Warriors v Cleveland Cavaliers GettyImageRank2 BASKETBALL NBA SPORT
CLEVELAND, OH - DECEMBER 25: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors and LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers pause on the court during the first half at Quicken Loans Arena on December 25, 2016 in Cleveland, Ohio. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory copyright notice. Jason Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jöjjön egy kis kitekintő az NBA két főcsoportdöntőjére. Keleten és Nyugaton is egyértelműnek tűnik a helyzet, a Cleveland Cavaliers és a Golden State Warriors is favorit, igaz, utóbbi esetében a San Antonio-i Kawhi Leonard sérülése is bátorságot adott a kijelentésünkhöz. Ha a Cavs és a GSW is nyer, először fordul elő az NBA történetében, hogy egymást követő három alkalommal játssza ugyanaz a két csapat a nagydöntőt.

A regnáló bajnok Cleveland Cavaliers elképesztő könnyedséggel lépett túl a Toronto Raptorson, amelyet négy mérkőzésen, átlagban több mint 15 pontos különbséggel söpört ki a keleti rájátszásból. LeBron James karrierje során ez volt a tizenegyedik alkalom, ahol már négy meccs után csomagolni küldte az ellenfelet. A négyszeres MVP 36 pontot átlagolt, ráadásul 57.3%-os mezőnyszázalékkal.

A Cavs két kör után 8-0-s mérleggel, pazar játékkal, nagyon kényelmes pozícióból várhatja a Boston Celtics csapatát, amely óriási küzdelem után, a Washington Wizards elleni hetedik mérkőzésen tudta kiharcolni a továbbjutást. A sorsdöntő meccsen Kelly Olynyk volt a Celtics hőse, aki a kispadról beállva 26 ponttal segítette csapatát.

A Wizards elleni párharcból kiemelendő Al Horford játéka, aki elég sok kritikust tudott elhallgattatni az utóbbi meccseken mutatott teljesítményével. Ezt a formáját a következő párharc során is tartania kell ahhoz, hogy a Celticsnek legyen esélye az eddig remekelő Cavs ellen. Nagy kérdés, hogy támadóoldalon mennyire tudják tartani a lépést a remek formában játszó Cavs ellen,

a rájátszásban elszenvedett öt vereségük során három alkalommal még a 100 pontot sem érték el.

A konzisztens támadójáték mellett a védőoldalon még mindig meg kell fogniuk valahogy Jamest, szerencsére erre több opciójuk is lehet, azonban az idei rájátszásban eddig még senkinek nem sikerült.

Biztosan meg lehet állítani, csak nem könnyű:

Az alapszakaszban a két csapat négyszer találkozott, háromszor nyert a Cavs.

Ha áttekintünk a Nyugati konferenciára, akkor a Cavaliershez hasonlóan domináns Golden State Warriors szintén zsinórban nyolc alkalommal hagyta el győztesen a pályát az első két körben, előbb a Portland TrailBlazers, majd a Utah Jazz ellen. A kétszeres MVP Stephen Curry mellett a sérülésből visszatérő

Kevin Durant játéka volt kulcsfontosságú,

és nem mehetünk el szó nélkül Draymond Green teljesítménye mellett sem, aki kisebb meglepetésre a csapat leghatékonyabb tripladobója lett a rájátszásban.

És még passzolni is tud:

A Warriors kapcsán az egyedüli kérdőjel a kispad környékén mutatkozik, azonban a hátsérülésből lábadozó Steve Kerr felépülésével kapcsolatban egyre biztatóbbak a jelek. A konferencia döntőjében az a San Antonio Spurs lesz az ellenfelük, amely legjobb játékosa nélkül is csaknem 40 ponttal ütötte ki a Houston Rockets gárdáját, ráadásul idegenben.

Ezen sorok írásakor már túljutottunk az első mérkőzésen, amelyen a Warriors 25 pontos hátrányból tudott fordítani, miután a Kawhi Leonard bokasérülést szenvedett és kénytelen volt elhagyni a pályát, és már biztos, hogy a második mérkőzést is a padról nézi majd. A sérülése előtt

24 perc alatt már 26 pontnál járt

és védőoldalon is a szokásos pazar teljesítményét hozta.

Ez a kezdés több volt, mint ígéretes:

Az ő hiányában LaMarcus Aldridge-nak kell betöltenie a vezérszerepet, aki már a Rockets elleni meccsen is remekül játszott, azonban hajlamos hosszabb periódusokra is teljesen eltűnni. Ha Leonard a harmadik, illetve negyedik meccsen sem tudja vállalni a játékot, akkor a vártnál sokkal simább lesz a párharc, a Warriors kerete túl mély ahhoz, hogy ez a Spurs tudja vele tartani a lépést.

A Golden State Warriors–San Antonio Spurs párharc második mérkőzését keddről szerdára virradóra 3 órától élőben közvetíti a Sport1.