Eszeveszett fanatikusai hajtják Amerika új meglepetéscsapatát

St Louis Blues v Nashville Predators - Game Four GettyImageRank3 2016030234 GENERAL VIEW SPORT ICE HOCKEY National Hockey League
NASHVILLE, TN - MAY 02: A general view of a sold out crowd during a time out in the third period of Game Four of the Western Conference Second Round between the Nashville Predators and the St. Louis Blues during the 2017 NHL Stanley Cup Playoffs at Bridgestone Arena on May 2, 2017 in Nashville, Tennessee. Frederick Breedon/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Habár csak jövőre lesz az amerikai franchise szinten tejfölösszájúnak számító Nashville Predators 20 éves, a csapat már idén ajándékkal készül az NHL egyik leghangosabb, legkeményebb szurkolóinak: haza akarják vinni a Stanley-kupát. Ne nevessen senki: a liga egyik legjobbját, a Chicago Blackhawkst söpörve, a tavalyi konferencia döntős St. Louis Bluest 4-2-vel verték ki. Ilyen szurkolótáborral mondjuk nincs más választásuk, maximumot kell nyújtaniuk.

Már korából fakadóan sem tarthatjuk, tarthatják legendás franchise-nak a Nashville Predatorst. Megalakulása óta mindössze 19 év telt el, de a 2005-2006-os elmaradt szezon miatt csupán 18 esélyük volt valami világraszólót alkotni - eddig nem sikerült. Főleg, ha - kicsit igazságtalanul - összevetjük a valóban legendás Detroit Red Wingsszel, amely éppen most maradt le 25 (!) év után először a rájátszásról.

A Predators megalakulása is megér egy misét, hiszen ha a Sacramento Kings NBA-s csapat anno hajlandó lett volna Tennessee-be költözni, ma nem beszélhetnénk Nashville-i jégkorongról.

Már az elején látszott, különleges a hely

Amikor a sacramentói szál úgy tűnt, nem jön össze, a Nashville-i városvezetés eldöntötte, új NHL-csapatot hoznak létre. Így történt, hogy 1997 januárjában, amikor a wisconsini üzletember, Craig Leipold prezentációt tartott a liga döntéshozóinak a már 1996-ban átadott Nashville Arénában, ezrek gyűltek össze kint, hogy közösen kiálljanak a még nem is létező franchise-ért, és támogassák a csapat létrejöttét. Egy hónappal később a liga rábólintott a tervekre, szeptemberben pedig leleplezték a logót, amelyen egy kardfogú tigris (Smilodon floridanus) látható.

A csapat nevéről várost megmozgató szavazást tartottak, több lehetőség is volt a kalapban, de végül az Ice Tigers (Jégtigrisek) és az Attack (Támadás) helyett a Predators (Ragadozók) nyert, így 1997. november 13-án hivatalosan is bejelentették, megalakult a Nashville Predators.

A sporttörténelmi kitekintőt zárjuk ott, hogy először 1998. október 10-én lépett pályára a Predators tétmeccsen. Az ellenfél a Florida Panthers volt. Az első győzelemre három nappal később került sor, amikor az újonc a Carolina Hurricanest verte 3-2-re.

A franchise az első 18 szezonjából tízszer jutott rájátszásba.

Ez már egy másik csapat

Az idei rájátszásban a nyolcadik, éppen bejutó Predators papíron teljesen esélytelennek tűnt az utóbbi évek legjobb csapata, a nyugati első Chicago Blackhawks ellen. A túloldalon több, háromszoros bajnok is ott volt, köztük a tavalyi MVP, Patrick Kane. Nashville-ben pedig úgy állhattak neki az idei playoffnak, hogy a csapat 2011 óta egyetlen párharcot sem nyert meg a rájátszásban.

Sokszor már az amerikai himnusznál megnyeri a meccset a Preds:

Mégis, sokként hatott, hogy a Predators Chicagóban kétszer is úgy nyert, hogy gólt sem kapott, majd hazai pályán, őrült, megszállott szurkolói előtt kisöpörték a végső győzelemre is esélyesnek gondolt Blackhawkst.

A sportvilág egy emberként kiáltott fel: mi a fene történik Amerikában?

Nos, a Predators kőkemény védekezéssel, hatékony támadójátékkal, és fülsüketítő szurkolóikkal megállíthatatlannak bizonyult. Ezek azok a szurkolók, akik a franchise legrosszabb pillanatban is ott álltak. Ezek a szurkolók győzelembe hajszolták a liga feketebárányát, és megmutatták, olyan hangerővel bírnak, amilyennel talán egy NHL-csapat szurkolói sem.

Pörögnek azok a textildarabok, bizony megy a szekér Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frederick Breedon

„2010-ben és 2015-ben kikaptunk tőlük, nagyszerű érzés most egy kicsit visszavágni – mondta a párharc és Nashville hőse, Pekka Rinne, kapus. – Jó látni, hogy a szurkolók mennyire boldogok."

Kevés ennél félelmetesebb szurkolótábor létezik Észak-Amerikában:

Az igazi őrület és buli viszont a következő körben nemhogy alábbhagyott volna, hatványozódott. A szurkolók már a (St. Louis) Blues vérét akarták, és meg is kapták. A tavalyi konferencia döntős végig alárendelt szerepben volt a megállíthatatlan Predators ellen. Nashville-ben a hangulat fokozódott, csörgött a csörgő, dudált a duda, amerikai szinten is egészen elképesztő, micsoda hangulatot teremtettek és teremtenek minden egyes hazai meccsen.

Félelmetes közösség alakult ki a Nashville-i nézőtéren - egy mindenkiért, mindenki egyért Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frederick Breedon

„Ez történelem, baby – mondja az egyik helyi szurkoló a helyi lap újságírójának. – Történelmet írtunk, és nagyon boldog vagyok."

Az Arénában mindenki megőrül, ahogy bedobják a pakkot. A hangulat a meccs végéig konstans érezhető, lüktet a képernyő, valóban megéri egyszer-egyszer fennmaradni a magyar idő szerint éjjeli meccsekért. A szünetekben vágóképeket mutatnak az Aréna közösségi tereiről, mindenki pacsizik, mosolyog, skandál, vagy csak üvöltözik, mert jól esik neki.

– mondja egyik fanatikus Nashville-i a riporter kérdésére. Elment a hangom, nem tudok beszélni – így a mellette álló fiatal fiú édesapja, akiről látszik, sokkos állapotban van. A Predators lezárhatja a párharcot, csapata pedig története során először juthat a legjobb két nyugati csapat közé.

Határ a csillagos ég

A történet ismert, a Preds - a csapat beceneve - a hatodik meccsen továbbjutott, kiverte a sokkal esélyesebb, jobb erőkből álló St. Louis Bluest. A nyugati döntőben - ki hitte volna? - az Anaheim Ducksnak papíron nem kellene gondot okoznia pályaelőnyből verni a Nashville-t. Csak most éppen az a helyzet, hogy a Nashville-i hokisok hetek óta életük formájában játszanak, a szakvezetés vérprofi, a szurkolótábor pedig - jó értelemben vett - őrült figurákból áll. Sportünnep folyik Tennesee-ben, nem vitás. Ébren álmodnak, talán mondhatjuk így is.

"Olyan hangzavar van a nézőtéren, amilyenhez foghatót még nem tapasztaltam. Azt hiszem, ez a legfélelmetesebb hazai pálya az egész országban."


- összegez újságírói kérdésre az egyik helyi szurkoló.

A Predators történelmi tett szélén áll. Ha nem élőben, ismétlésről, felvételről érdemes belehallgatni, mit is jelent a fanatizmus odaát. Őrület mi folyik ott, de azért maradt egy kérdés: mi lesz akkor, ha ez a csapat Stanley Kupa-döntőt játszik júniusban? Beszakad a tévé, betörik az üvegablak?