Dallasi tűzijátékra készül a UFC

Stipe Miocic (jobbra)
Vágólapra másolva!
Szinte irreálisan nagyok az elvárások a UFC idei negyedik, számozott gálája előtt. A UFC 211-en több meccsen is tűzijátékot várnak a szervezők és a szurkolók, miután az idei gálák eddig mind csalódást okoztak. Így vagy úgy, a UFC ezúttal nem bízza a véletlenre a főprogram színvonalát, hiszen a Dallasban sorra kerülő 211-es gálán rengeteg olyan párharc szerepel, amely bármelyik Fight Night főmeccsének nyugodtan elmehetne.

Henry Cejudo a 2008-as pekingi olimpián megszerzett szabadfogású birkózói aranyérme után az első 10 MMA-ütközetét győzelemmel zárta. Később az Ultimate Fighter 24. évadában elvállalta az edzősködést, hogy az évad végén megküzdhessen egy korábbi többszörös kihívóval, Joseph Benavidezzel. Az elképesztően színvonalas és szoros mérkőzés végén végül Benavidezt hozták ki győztesen, így hogy két vereséggel a háta mögött érkezik.

Sergio Pettis bátyja, Anthony Pettis már érezhette, hogy milyen érzés, mikor egy bajnoki öv van a dereka köré tekerve, ám a 23 éves Sergio is remek úton jár, hogy egyszer bajnok lehessen a szervezetnél. Zsinórban három pontozásos sikere (és a látható fejlődése) miatt a matchmakerek úgy érezték, ideje egy nagy név ellen bizonyítania. Nem kérdés, hogy Pettisben minden megvan, hogy egyszer trónra kerüljön.

Tipp: Cejudo, pontozással

Ha már feltörekvő fiatalok, az Ultimate Fighter latin-amerikai verziójának győztese, Yair Rodriguez 24 évesen a pehelysúly legnagyobb figyelmet kapó tagja. Látványos rúgásaival a UFC-ben már 6-0-lal áll, legutóbb a legendás karriert befutó, ám a szervezetnél szebb napokat is megélt BJ Pennt dominálta lábbal, utóbbi a második menet elején nem bírta tovább El Pantera gyilkos attakjait.

A könnyűsúly egykori bajnoka, Frankie Edgar a UFC 200-on végül egy súlycsoporttal lejjebb nem tudta megkaparintani az interim övet (José Aldo pontozással múlta felül), ám továbbra is a 145 fontosok legrettegettebb tagja maradt: elég csak arra gondolni, hogy a 205-ön milyen könnyedén rendezte le Jeremy Stephenst.

Tipp: Rodriguez, pontozással

Mindössze harmadik helyre szorult a főkártya listáján, de könnyen a következő váltósúlyú kihívóról dönthet Demian Maia és Jorge Masvidal ütközete. A brazil Maia súlycsoportváltása óta 11 mérkőzésből mindössze kettőt bukott el, legutóbb Carlos Condit ellen pedig nem egészen két perc alatt bemutatott egy fantasztikus hátsó fojtást – a legutóbbi négy meccséből hármat ezzel a módszerrel nyert meg.

Masvidal útja rögösebb volt erre a meccsre, hiszen mindig rossz időzítéssel szenvedett el egy-egy megosztott pontozásos vereséget. A 2016-os évet két domináns győzelemmel zárta, januárban Donald „Cowboy" Cerrone elleni kiütésére már az egész szakma felkapta a fejét. Masvidalt 43 MMA-ütközete alatt még egyszer sem ütötték ki.

Tipp: Maia, feladásra kényszerítéssel (submission)

Joanna Jedrzejczyk Forrás: AFP/2016 Getty Images/Michael Reaves

Joanna Jedrzejczyk a UFC legdominánsabb bajnoka Demetrious Johnson után, hiszen négy alkalommal is meg tudta védeni övét – legutóbb a New York-i 205-ön bizonyult jobbnak honfitársnál, Karolina Kowalkiewicznél. Kihívója az a Jéssica Andrade lesz, aki amióta a harmatsúlyt a háta mögött hagyta és lement a 115 fontos hölgyek közé, hibátlan, 3-0-s mérleggel rendelkezik.

Tipp: Jedrzejczyk, pontozással

Stipe Miocic (jobbra) Forrás: AFP/2016 Getty Images/Rey Del Rio

A gála főmérkőzésén a nehézsúlyú bajnoki öv forog kockán, hiszen Stipe Miocic második alkalommal próbálkozik címvédéssel. Bár sokan úgy gondolják, Cain Velasquez sérülése miatt Junior Dos Santosnak kissé az ölébe hullott a lehetőség, hogy ismét övért küzdhessen, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egykori bajnok az utolsó ember, aki az oktogonban meg tudta verni Miocicot.

Tipp: Miocic, kiütéssel

A Sport1 vasárnap 4.00 órától élőben közvetíti a UFC 211-et.