A Jazz beleköpne a Warriors levesébe

Utah Jazz v Los Angeles Clippers - Game Seven GettyImageRank2 SPORT BASKETBALL NBA
LOS ANGELES, CA - APRIL 30: Austin Rivers #25 of the Los Angeles Clippers shoots over Gordon Hayward #20 of the Utah Jazz during the first half of Game Seven of the Western Conference Quarterfinals at Staples Center at Staples Center on April 30, 2017 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Sean M. Haffey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Golden State Warriors szeretne közelebb kerülni sorozatban harmadik nagydöntőjéhez, azonban a hétmeccses szériából érkező Utah Jazz megpróbálja megnehezíteni Curryék dolgát.

A Warriorsnak elég volt a minimális meccsszám, hogy lerendezze a nyolcadik helyen bejutott Portland TrailBlazerst, ráadásul úgy, hogy még Kevin Durant harmadik meccses pihentetése is belefért. A Dubs utoljára egy hete lépett pályára, ám mindössze két napja volt a Jazzre készülni, hiszen a Clippers elleni széria hétmeccses drámája vasárnap zárult le.

Jó kérdés, hogy a Dubs mennyire gyorsan fog tudni felpörögni az ezer fokos lángon égő, háborúból érkező Jazzre, az mindenesetre biztos, hogy a csapat továbbra sem számíthat vezetőedzőjére, Steve Kerr-re. „Nem tehetem meg, hogy egy meccsen ott vagyok a csapatom mellett, a következőn meg nem. A következő hetekben kiderül, mennyit tudok vállalni a csapat teendőiből" – mondta Kerr, akinek krónikus hátfájása miatt asszisztense, Mike Brown vette át a csapatot.

Itt még Durant és Kerr is volt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andy Lyons

Bár a Jazz nem tartozik a rutinos rájátszó gárdák körébe (legutóbb 2010-ben járt a második körben), az egész alapszakaszban bizonyítottan erős hazai pályája (29-12-es mérleg), valamint csapatszinten kiemelkedő védekezése az első körben tapasztaltnál jóval nehezebb ellenfelet jelenthet az oaklandi együttesnek. Átlagot véve a ligában senki nem kapott kevesebb pontot a Jazznél (96,8), ráadásul a Warriors után ellenük dobtak a csapatok a legpontatlanabbul mezőnyből (43,5%).

Ahhoz persze, hogy a Jazz egyáltalán megnehezítse a liga legkifinomultabb támadóegységének továbbjutását, az ellenfél térfelén is extrát kell nyújtania. Az első körben 23,7 pontot átlagoló Gordon Hayward például nem remekelt a Warriors ellen az alapszakaszban. A három egymás elleni találkozón csak egyszer lépett pályára, ahol mindössze hat pontig jutott.

Hayward mellett a rájátszásban X-faktorként tündöklő Joe Johnson játéka lehet kulcs

, aki a cserepadról beszállva nemcsak a harmadik legtöbb pontot dobta a Clippers elleni hét meccsen (15,7), de a végjátékokban is bátran lehetett számítani jelenlétére – a széria első meccsén az ő dudaszó pillanatában esett kosarával tudott nyerni a Jazz a Staples Centerben.

Hayward védekezik Austin Rivers ellen a Jazz-Clippers hetedik meccsén Forrás: AFP/2017 Getty Images/Sean M. Haffey

Mivel Johnson megbízható playmaker, ezért Quin Snyder mester a klasszikus csereirányítói (Dante Exum, Raul Neto) helyett gyakran adja a labdát több támadásra is bedobójának kezébe, ami extra terhet vesz le a labdától távol még jobban funkcionáló George Hillről, valamint a védekezés fókuszát elvesztő Haywardról.

A Warriors továbbjutása papíron nem kérdéses, ám a Jazznek rengeteg fegyvere lehet arra, hogy ha megfékezni nem is, de lelassítani megpróbálja a Golden State több pillérből épített offense-ét. Ha pedig az első két idegenbeli találkozó egyikéből el tudja lopni a hazai pálya előnyét, szinte biztosak lehetünk benne, hogy Salt Lake Cityben egy fáradhatatlan közönség fogja biztatni csapatát.

A párharc első mérkőzését élőben szerda hajnali 04.30-tól a Sport1-en, magyar kommentárral délután 18.00 órától a Sport2-ön és este 23.15-től a Sport1-en tekinthetik meg.