Vágólapra másolva!
Negyvenöt évesen még mindig kosarazik, s nyilatkozataiban állandóan fricskázza az NBA-t Dennis Rodman, akinek feltett vágya, hogy egyszer visszatérjen a legjobbak közé. Ráadásul az extravagáns, filmes karrierbe is belekóstoló, öt bajnoki aranygyűrűt viselő klasszis ezt komolyan gondolja, s nem edzőként, hanem játékosként lépne ismét pályára. Kérdés, akad-e olyan klub, amely a lepattanókirály botrányait elviseli?

Élsport negyven felett

Dennis Keith Rodman 1961. május 13-án született a New Jersey állambeli Trentonban, s ahogy önéletrajzi regényében (Bad As I Wanna Be) megfogalmazza, zűrös életéből sokáig még a sportszenvedély sem tudta kiragadni. "Gyermekkoromat csak a menekülés jellemezte" - mondta a sztár, aki gyakorlatilag utolsó középiskolás évéig még kosáredzőire sem gyakorolt mély benyomást. A texasi Cooke County Junior College, majd az oklahomai egyetem azonban gyökeres változást hozott, utóbbi együttesnek már nemcsak a legjobb pontszerzője, de a legjobb lepattanózója is volt.

Az 1986-os draft második körében a Detroit Pistons szerezte meg, ahol Chuck Daly védekezési rendszerének hamarosan oszlopa és vezéregyénisége lett. A hivatalos adatok szerint a kosaras 203 centis magassággal büszkélkedhet, ám a pletykák szerint Dennis kicsit meghamisította az adatait. Ennek ellenére az első években erőcsatárként foglalkoztatták, ebből vált az NBA történetének legjobb védőjátékosává. Legendássá is vált Rodman mondása: "Akkor dobok 20 pontot, amikor csak akarok, de nem vágyom rá!"

A csapat viszont megkezdte menetelését, Rodman olyan klasszisokkal került össze, mint Isiah Thomas, Joe Dumars vagy Bill Laimbeer. 1987-ben és 1988-ban még nem sikerült a nagy dobás, az 1989-es év azonban már a Pistonsról szólt. Az együttes megnyerte a bajnokságot (a fináléban4-0-ra kisöpörve a Los Angeles Lakerst!), Rodmant pedig beválasztották az év legjobban védekező ötösébe.

Egy évvel később ismét bajnok lett a csapat, ezúttal a Portland TrailBlazers hajolt meg a nagyobb tudás előtt (4-1). Rodman ezúttal még feljebb lépett, ő lett az év legjobb védője. 1991-ben kezdődött a hanyatlás, a csapatban Rodman elképesztő formát futott, 18 lepattanós meccsátlaggal bírt (volt olyan találkozó, ahol 34-szer szerzett labdát a palánkok alatt!), de a csapat már a főcsoportdöntőt nem élte túl a Bulsszal szemben. Az 1992-93-as évad még gyengébbre sikeredett, s mivel Rodman rendőrségi ügybe keveredett, ráadásul nehezen magyarázta meg, miért van élesre töltött fegyver a kocsijában, a klub jobbnak látta elcserélni Sean Elliottért. (Ahogy könyvében írta, depresszióval küszködve véget akart vetni életének, ezért kellett a fegyver.)

Születési idő:

1961. május 13.

Születési hely:

Trenton (New Jersey, USA)

Magasság, testsúly:

203 cm, 110 kg

Család:

lánya, Alexis 17 éves
NBA-csapatai:Detroit Pistons (1986-93), San Antonio Spurs (1993-95), Chicago Bulls (1995-98), Los Angeles Lakers (1998-99), Dallas Mavericks (1999-2000)

Kiemelkedő eredményei:

ötszörös NBA-bajnok (1989, 1990, 1996, 1997, 1998), kétszeres NBA All-Star-csapattag (1990, 1992), kétszer az év legjobb védője (1990, 1991) , hétszer tagja az év legjobban védekező ötösének (1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1995, 1996), hétszer a legjobb lepattanó-átlaggal bíró játékos (1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998), négyszer ő szedte a legtöbb lepattanót (1992, 1993, 1994, 1998)

A következő két szezonban így Dennis a San Antonio Spurs mezében pattogtatott, majd jött a nagy dobás: 1995 nyarán elfogadta Chicago Bulls ajánlatát, s ha már odakerült, akkor a visszatérő Michael Jordan és a nagy trió harmadik tagja, Scottie Pippen segítségével zsinórban háromszor is bajnokságot nyert a Bikákkal. Ezt már csupán két rövid lélegzetvételű kiruccanás követte: 1998-99-ben a Los Angeles Lakers együttesében 23, a következő idényben a Detroit Pistons színeiben 12 meccsre futotta erejéből. Előbbi helyen Kurt Rambis edzővel különbözött össze, utóbbi csapatnál pedig 12 meccsből 9-szer kiállították, majd amikor ezt szóvá tették neki, megütötte Mark Cuban tulajdonost...

Rászolgált Féreg (Worm) becenevére is, az NBA legrenitensebb játékosaként senkit sem sújtottak annyi bírsággal, mint őt: 14 éves profi pályafutása alatt összesen 193 500 dollárt (55 millió forintot) kellett befizetnie a liga pénztárába. A már említett Cuban-ügy mellett például lefejelte John Stocktont, a Jazz irányítóját, illetve Stacey Kinget a Chicago Bullsból. Chicagóban előbb lebólintott egy játékvezetőt, majd ágyékon rúgott egy operatőrt.
A karriernek azonban még nincs vége, a már 45 esztendős klasszis dúskál az ajánlatokban.

Forrás: EPA

Két esztendeje még a Denver Nuggets hívta (játszott is edzőmeccset a Pepsi Centerben), majd a mexikói Fuerza Regia, illetve az ABA nevű amerikai bajnokságban szereplő Tijuana Dragons is szerződtette. Legutóbb a finn Torpan Pojat, illetve a brit Brighton Bears színeiben lépett pályára egy-egy meccsen, de nyilatkozataiban többször is megerősítette, még visszavágyik az NBA-be.

Magánéletére szintén az extrémitás volt jellemző: első feleségétől 1989-ben született kislánya, Alexis, majd másodjára az akkori Baywatch-bálványt, Carmen Electrát vette nőül, a frigy összesen öt napig tartott, de előbb még Miamiban mindketten összeütközésbe kerültek a törvénnyel, s megbilincselve vitték el őket a rendőrök. A hírek szerint Newport Beach-i házához eddig közel száz (!) alkalommal jöttek ki a rend őrei csendháborítás miatt - ő pedig magasból tesz az egészre. Kalandja Madonnával sem volt viharmentes, ahogy ő mondja, elege volt a szexcentrikus popdíva állandó kielégítetlenségéből...

A tetovált kosaras először pankrátorként próbálkozott, majd eldöntötte, hollywoodi karriert fut be. Számtalan tévészerep után a legismertebb filmjét Jean-Claude Van Damme oldalán forgatta Nyerő páros (Double Team) címmel.