Vágólapra másolva!
A Carolina Hurricanes nyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2005/06-os idényét, miután a Stanley-kupa-döntő utolsó, hetedik mérkőzésén legyőzte a vendég Edmonton Oilerst. A rájátszás legértékesebb játékosának az amerikai csapat újonc kapusát, Cam Wardot választották.

Stanley-kupa, döntő, 7. mérkőzés:
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
gól: A. Ward (2.), Kaberle (25.), Williams (59.), illetve Pisani (42.)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Carolina nyerte.

Az Edmonton arra a bravúrra készült, hogy 1-3-as hátrányból megnyerje a Stanley-kupát: ilyen csak egyszer, még 1942-ben fordult elő. A Carolina viszont abban bízhatott, hogy a hazai csapatok 11-szer nyertek és csak 2-szer kaptak ki eddig, ha a fináléban hetedik felvonásra került sor.

A Hurricanes hihetetlen iramban esett neki ellenfelének, és ennek gyorsan meg lett az eredménye: Aaron Ward lövése átment a védőfalon, és Markkanen lábvédője között utat talált a kapuba (1-0). A Hurricanes 95:01 perc után lőtt újból gólt. A kanadai csapat tíz perc után vette fel a ritmust, ám a szünet előtt tovább nöhetett volna a különbség: a felperdülő korong éppen az edmontoni gólvonalon landolt, és a videóbíró segítségével maradt az 1-0.

A második harmad elején kétszer emberelőnybe került a hazai csapat. Előbb Pisani - az utolsó két összecsapás győztes találatának szerzője - és Murray hátrányból találhatott volna be, de az újonc Cam Ward higgadtan hárított. Aztán a cseh Kaberle bombájánál - amikor honfitársa, Spacek ült a büntetőpadon - Markkanen nem védhetett (2-0). Továbbra is a Carolina irányított, Whitney majdnem betalált. Az Oilers előtt is adódott lehetőség, de a kettős emberelőnyt sem tudta gólra váltani.

A harmadik játékrész elején két lövés is kijött C. Wardról, és végül Pisani emelt a léc alá (2-1). A csatárnak ez volt a 14. találata a playoff-ban, így ő a gólkirály. Az Oilers eszeveszett módon rohamozott, de C. Ward több ziccert is hárított. A hajrában kapusa helyett is mezőnyjátékost küldött jégre a vendéggárda, de ez megbosszulta magát: Williams az üres ketrecbe lőtt (3-1). A gólpasszos Staal 28. pontjával a legeredményesebb a rájátszásban.

A playoff legjobbjának (Conn Smythe Trófea) az Edmonton külvárosában született hálóőrt, Cam Wardot választották. Ő az NHL történetének negyedik újonc kapusa, aki bajnok tudott lenni.

A Carolina története során először nyerte meg a Stanley-kupát, azonban az Edmonton is minden elsimerést megérdemel, hiszen soha nem jutott el a döntőig az utolsó, nyolcadik helyen kiemelt csapat, ráadásul ezzel együtt csak hatszor fordult elő, hogy 1-3-as állást követően egy csapat a hetedik csatára kényszerítse finálés riválisát.

A kanadai klubokat továbbra is sújtja az átok: a sportág őshazájából származó együttes utoljára 1993-ban tudott nyerni - a Montreal Canadiens -, és azóta a Vancouver Canucks (1994), a Calgary Flames (2004) és most az Edmonton is hétmeccses sorozatban bukott döntőt.