Vágólapra másolva!
Nyáron már komoly szigorítást ígértek az NHL-ben, legalábbis a doppingvizsgálatok tekintetében, úgy tűnik, az ellenőrzések kora januárban kezdődik el. A megállapodás szerint ugyanis a szakemberek évente kétszer végezhetnek előre be nem jelentett szűrést a játékosok körében. Az először lebukók 20, a visszaesők 60 mérkőzésre szóló, a harmadszor is rajtakapott hokisok pedig örökös eltiltásra számíthatnak. Eddig - Európában szokatlan módon - csak az önként jelentkezőket vetették alá vizsgálatnak az NHL-ben.

A játékosok persze nem örülnek mindennek, Chris Pronger, az Edmonton Oilers védője véleményének is hangot adott. "Azt hiszem, ez a procedúra csak idegeskedésre adhat okot, mert a doppingellenőrzés nem egzakt tudomány. Amikor egy alapszakasz során 82 mérkőzést játszol, s meccsenként átlag 28-30 percet a jégen töltesz, akkor szükséges a testedet újabb és újabb proteinadagokkal feltölteni. Így volt ez régen, s így lesz mindörökké.

De ettől kezdve nagyon meg kell bíznod a táplálék-kiegészítőket gyártő cégekben, hiszen egy rossz mozdulat, s máris olyan szer kerülhet bele, amivel lebuksz, s eltiltanak. Nevetséges!"

A tervek szerint a liga össze játékosát ellenőrizni fogják, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Richard Pound szerint ugyanis az NHL-ben szereplő hétszázötven játékos közül minden harmadik használ valamilyen teljesítményfokozó szert.

Az első vizsgálatokat a Toronto Maple Leafs csapatánál végezték el a szakemberek. "Való igaz, néhányunknak vizeletmintát kellett produkálni a vasárnapi meccset követően" - igazolta a hírt Ken Klee, a csapat egyik védője.

a keddi eredmények
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 3-4 - szétlövés után
St. Louis Blues - New Jersey Devils 3-5
Chicago Blackhawks - New York Islanders 1-2 - hosszabbítás után
Coolorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 5-3
Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning 1-4.