Vágólapra másolva!
Életbe lépett az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új kollektív szerződése, miután a játékosszervezet aláírta az egyezményt. A hokisok és az elmúlt évtizedben 1,6 milliárd dollár veszteséget felhalmozó harminc klub tulajdonosai csaknem egyéves vita után, július 13-án egyeztek meg a részletekben, azonban a 2004/05-ös idény a hosszadalmas tárgyalás áldozatául esett.

A hatéves szerződés értelmében a csapatok a következő szezonban legalább 21, legfeljebb 39 millió dollárt költhetnek fizetésekre. Egyetlen hokis sem kereshet többet a felső érték húsz százalékánál, vagyis 7,8 milliónál. Az élő szerződések esetében a játékosok 24 százalékos bércsökkenést kénytelenek elviselni, azok pedig, akik így is a maximumérték fölött maradnának, még többet. A minimálbér évi 185 ezerről felugrik 450 ezerre. Felemelik a korhatárt, melytől fogva a játékos maga rendelkezik szerződésével: úgynevezett szabadügynökké válni eddig 25, mostantól 27 éves kortól lehet.

Július 30-án Ottawában tartják meg a korábban elhalasztott draftot, vagyis az amatőr fiatalok részvételével zajló játékosválasztást. A csapatok szeptember 16-án vonulnak edzőtáborba, és a bajnokság október második hetében rajtol. A hokisok korábban nem voltak hajlandóak beleegyezni a fizetéscsökkentésbe, illetve a bérek maximálásába, emiatt volt a kényszerszünet.

A megállapodás hiányában először fordult elő Észak-Amerikában, hogy bérvita miatt egy sportág teljes idénye elmaradt. A leállás alatt csaknem 400 játékos európai bajnokságban szerepelt. Két kanadai, a világbajnok, kétszeres Stanley-kupa-döntős Rob Niedermayer, illetve unokatestvére, Jason Strudwick a Ferencvárosban játszott, míg Szuper Levente a Dunaújváros-Invitelt erősítette.

Az 1893-ban alapított Stanley-kupát 2005-ben nem adták ki, s ez korábban csak egyszer, még 1919-ben fordult elő, akkor a világméretű, a hokisok között is halálos áldozatokat követelő spanyolnáthajárvány miatt.