Vágólapra másolva!
Három-öt napon belül megszülethet a megegyezés az egy éve húzódó bérháborúban a NHL vezérkara és a játékosok érdekszervezete között. Amerikai lapok tudni vélik, hogy elkészült az új kollektív szerződés. A tervek szerint az All Star-mérkőzés elmarad, ellenben a jégkorongozók részt vehetnek a 2006-os torinói téli olimpián.

Előzetes megállapodást kötött az NHL vezérkara és a játékosok érdekszervezete (NHLPA) az új kollektív szerződésről, írta a Los Angeles Times csütörtöki száma. A magát megnevezni nem kívánó hírforrás szerint az új szerződés kulcspontjaiban született megegyezés. Az amerikai újság úgy tudja, hogy a megállapodás szerint a fizetési plafon a ligabevételek 54 százaléka lehet, 24 százalékos lesz a fizetéscsökkenés, s a szerződésbe kerül, hogy egyik játékos fizetése sem lépheti túl a csapat költségvetésének húsz százalékát.

A fizetési plafon 37 millió dollár lesz, s ebben nincsenek benne az egészségügyi és a biztosítási kiadások. "Egyelőre még nincs megállapodás, de hamarosan megszületik" - nyilatkozta a tárgyalások egyik képviselője a Boston Globe-nak.

Ha a szerződést végre ratifikálják (szakértők szerint ez 3-5 nap múlva esedékes), elég idő marad arra, hogy a csapatok felkészüljenek a következő idényre. A terveknek megfelelően szeptember 10-én megnyitnának az edzőtáborok, s október elején - egy év kihagyás után - már bajnokit játszhatnának.

A Los Angeles Times úgy tudja, a megállapodás része lesz, hogy ezúttal elmarad a szokásos februári All Star-mérkőzés, viszont az NHL-játékosok indulnak a február 10-26-a közötti torinói téli olimpián. Ha megvalósul a terv, akkor harmadszor fordulhat elő, hogy az észak-amerikai profi bajnokság játékosai is szerepelnek az ötkarikás tornán, csakúgy, mint 1998-ban Naganóban (ahol Csehország győzött), illetve 2002-ben Salt Lake Cityben (ott Kanada lett a bajnok).