Vágólapra másolva!
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, 80 éves korában meghalt George Mikan, a kosárlabdázás történetének legendás alakja, a sportág első igazi szupersztárja. Mikant egy scottsdale-i (Arizona) kórházban érte a halál.

Az 1924. június 18-án, az Illinois állambeli Jolietben született Mikan a Minneapolis Lakers kosarasaként a negyvenes-ötvenes évek fordulóján hat év leforgása alatt ötször vezette NBA-bajnoki címre klubját, s az 1948-1949-es idényben megválasztották MVP-nek.

Ebben a szezonban akkoriban hihetetlennek tetsző pontátlagot produkált 28,3 ponttal. Hét évet játszott a ligában, 23,1 pontos karrierátlaggal vonult vissza 1956-ban. Kőkemény kosaras volt a 208 centis, erősen rövidlátó - ezért vastag szemüvegben kosarazó - center: pályafutása során tízszer tört csontja, s három idényben is ő kapta a legtöbb személyi hibát az egész ligában.

Mikan súlyos cukorbeteg volt, és olyan komoly veseproblémákkal kezelték, hogy hetente háromszor kellett bevonulnia a kórházba alkalmanként 4,5 órás dialízisre. Egyik lábát már 2000-ben amputálni kellett, s hamarosan sor került volna a másikra is... Szombaton vitték be a scottsdale-i kórházba, ott érte a halál.

Mikan kiváló kosaras volt, habár csak a DePaul egyetem hallgatójaként ismerkedett meg a sportággal. Fura a mai sokmilliós játékosfizetések ismeretében, hogy Mikan szó szerint nyomorgott: 1700 dolláros nyugdíjból élt, élt minden érmét, trófeáját, ereklyéjét pénzzé tette, hogy fedezni tudja gyógykezelése költségeit.

57 éves felesége, négy fia és két lánya gyászolja.

Ch. Gáll András