Vágólapra másolva!
Nincs rá megfelelő kereslet, hogy a jelenleg bérvita miatt szünetelő észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) helyett a világsztárok részvételével beindítsák az Európai Szuperligát - derült ki a svájci üzletemberek által rendelt tanulmányból.

Az elképzelés szerint hagyományos hokivárosok klubjai szerepelnének a bajnokságban, csakhogy kiderült, ahol jó csapat van, nem biztos, hogy a közönség vevő "kevésbé ismert" gárda elleni találkozóra.

A felmérés megemlíti, hogy Svájcban például az SC Bern 16 771 férőhelyes csarnokában átlag 15 360-an nézték a mérkőzéseket (ez európai csúcs), viszont ha nem egy másik svájci együttes az ellenfél, akkor közel sincs ekkora érdeklődés. Így viszont nem lehet eltartani a klubot. Az NHL-ben például egy amúgy érdektelen összecsapásra is átlagban 13 ezren mennek ki, s ha egy ősi rivális a vendég, akkor arra a találkozóra már egy évvel korábban elfogynak a belépők.

A tanulmány kiemeli, csak néhány klub - például a német Kölner Haie, amelynek a 18 500-es férőhelyes KölnAréna az otthona, a Slavia és/vagy a Sparta Praha a 17 300 néző befogadására alkalmas Sazka Arénával - alkalmas NHL-szintű gazdasági mutatók elérésére. Az Európai Szuperliga ötletét felvetők viszont bíznak abban, hogy - többek között - Helsinki, Göteborg, Stockholm, Moszkva, Bern is képes fenntartani tengerentúli léptékű csapatot.

Gondot jelent továbbá, hogy a jelenlegi európai hokisbérek átlagban legfeljebb 700 ezer dollárra rúgnak idényenként, míg az NHL-ben 1,8 millió ez az összeg. Vagyis, ha az Atlanti-óceán túlpartján a klubtulajdonosok és a játékosok meg tudnak állapodni, akkor gyaníthatóan a legjobbak visszatérnek Kanadába vagy az Egyesült Államokba.

Kevesen tudják, hogy az 1970-es években egy amerikai üzletember, Bruce Norris, az NHL-es Detroit Red Wings egykori tulajdonosa a mostanihoz hasonló javaslattal rukkolt elő, azonban próbálkozásának teljes kudarc lett a vége.