Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi hokiligában (NHL) érdekelt játékosok képviselőinek és a 30 klubtulajdonosnak a jövő pénteki - döntőnek ígérkező - találkozója előtt az élő legendának számító Wayne Gretzky úgy véli, hogy a bérvita akár több évig is elhúzódhat.

"Attól félek, hogy az eredetileg tervbe vett három hónap helyett még évekig eltarthat a szünet. Január 15-én valószínűleg ugyanott fogunk rostokolni, ahol tavaly szeptember 15-én" - kesergett az NHL valaha volt legnagyobb alakja.

A felek legutóbb december közepén ültek asztalhoz, ám a csapatok képviselői nem találták elfogadhatónak a hokisok szervezete által ajánlott 24 százalékos fizetéscsökkentést.

A bennfentesek szerint továbbra sincs valós esély a megegyezésre, így könnyen előfordulhat, hogy a nagy amerikai sportági profiligák (NHL, NBA, NFL, MLB, vagyis a jégkorong mellett a kosárlabda, az amerikaifutball és a baseball) történetében először marad el egy teljes szezon fizetési nézeteltérések miatt.

Az NHL-ben legutóbb az 1994/1995-ös idényben tudták nagyon nehezen tető alá hozni a kollektív szerződést, ám akkor január 11-én aláírták a megállapodást, így végül is "félidős", azaz 48 mérkőzéses alapszakaszt meg tudtak rendezni.

Ami a teljesen meghiúsulni látszó 2004/2005-ös szezont illeti, a sztrájk miatt eddig mintegy 470 találkozót, valamint a február elején esedékes All Star-gálát törölték az eredetileg tervezett programból.