Vágólapra másolva!
Bérviták miatt bizonytalanná vált NHL-szezon, tragikus halál a jégen. A Detroit lett az NBA bajnoka, felmentették a nemi erőszak vádja alól Kobe Bryantet, párját ritkító tömegverekedést láthattunk egy Pistons-Pacers rangadón. Nézzük, mi történt 2004-ben a tengerentúlon!

Sport 2004 - mindet megnézem!

A február az All Star-gálák hónapja volt. A kosarasoknál Nyugat egy végletekig kiélezett csatában verte Keletet, a mérkőzés legjobbjának az akkor még a Lakersben pattogtató Shaquille O'Nealt választották (Nagytesó azóta visszatért Floridába, azonban nem a Magic szolgálatába állt, hanem a nagy rivális Heat csapatát erősíti). A Los Angeles-i összecsapás nem mindennapi sztárparádét is hozott, hiszen a Staples Center lelátóin többek között Jack Nicholson, Will Smith, Lennox Lewis, Naomi Campbell (a csúcson visszavonult bokszvilágbajnok oldalán), Joe Pesci, Andy Garcia, Gladys Knight, P. Diddy, Christina Aguilera, Beyoncé és Arnold Schwarzenegger is helyet foglalt.

A hokisok csúcsparádéja aztán helyrebillentette az égtájak egyensúlyát: a St. Paul-i összecsapáson keleti siker született, annak ellenére, hogy a mezőny legjobbjának a mesterhármast elérő nyugati támadót, Joe Sakicot választották.

Az év újonca. A rendkívüli presztízzsel bíró NBA-elismerést 2004-ben LeBron James érdemelte ki: a clevelandi csodagyerek annak ellenére választatott a legjobbnak, hogy nem tudta playoffba vezetni a Lovagokat. James 20,9-es pontátlagot ért el első szezonjában: ennél magasabbat még soha nem sikerült egyetlen, közvetlenül a középiskolából érkező játékosnak sem.

James lett tehát a legjobb újonc, az MVP pedig egy olyan játékos, aki nagyon megérdemelte már az elismerést: Kevin Garnett. A Minnesota fregoliembere 24,2 pontot, 13,9 lepattanót és öt gólpasszt jegyzett átlagban meccsenként az alapszakaszban: ehhez fogható parádés teljesítményre őt megelőzően legutóbb Larry Bird volt képes.

A június a nagydöntők és bajnokavatások hónapja volt. A kosarasoknál nem egyszerű trónfosztás történt: a három éven keresztül egyeduralkodó Lakers akkorát bukott, hogy hatásait a mai napig nyögik az Angyalok Városában. A szupersztárokkal teletűzdelt Los Angeles-iek 4-1-es összesítéssel maradtak alul a szenzációs csapatteljesítményt nyújtó Detroittal szemben, az arcpirítóan sima vereség pedig közvetve Phil Jackson mester, valamint Shaquille O'Neal távozásához vezetett.

A hokisoknál egészen más volt a helyzet, hiszen a Tampa Bay és a Calgary mind a hét meccset kihasználta, hogy eldöntse: ki a legény a jégen. A Lightning végül úgy szerezte meg a Stanley-kupát, hogy egyetlen egyszer állt jobban, mint a Flames: az utolsó meccset követően. Ami viszont párhuzam az NBA-döntővel kapcsolatban, hogy itt is egy "sztármentes", kiváló csapatmunkát nyújtó együttes lett a legjobb.

Ugyancsak a június híre volt, hogy új csapattal bővült kosarasok mezőnye. Charlotte nem sokáig maradt csapat nélkül, hiszen a Hornets New Orleansba történt költözését követően 2004 őszétől a Bobcatsnek szurkolhatnak a kosárfanatikusok.

Szeptember elején érkezett a hír, hogy ejtették a vádat a nemi erőszakkal vádolt Kobe Bryant ügyében. A Lakers klasszisa így megúszta a börtönbüntetést, azonban a kártérítési eljárás során még lesz néhány jelenése a bíróság színe előtt.

Ugyancsak az első őszi hónapban jutott a hokirajongók - és a világ - tudomására, hogy klubtulajdonosok és a játékosok képtelenek megegyezni az új kollektív szerződésről, a megegyezés hiányában pedig késhet a liga rajtja. Jelenlegi (2004.12.22.) információink szerint már nem egyszerű csúszásról van szó, könnyen lehet, hogy az egész szezon áldozatául esik a bérvitának.

Az NHL-szezonnal kapcsolatos egy örömteli és egy tragikus hír: örömteli, hogy az Észak-Amerikában ütőt ragadni képtelen hokisok sokasága érkezett Európába, emelve ezzel az öreg kontinens számos bajnokságának színvonalát, tragikus pedig, hogy egyikük, Szergej Zsoltok mérkőzés közben vesztette életét. A 31 éves lett Nashville-sztár a Riga2000 csapatának bajnoki mérkőzésén szerepelt, majd az öltözőbe menet összeesett, és életét vesztette.

A liga történetében példátlan tömegverekedés robbant ki novemberben a címvédő Detroit Pistons és a trónkövetelő Indiana Pacers kosarasainak összecsapásán. A mérkőzés 46 másodperccel a vége előtt félbeszakadt, az illetékesek pedig villámgyorsan példás döntést hoztak: a főbűnösnek tartott Ron Artest egész szezonra szóló eltiltást kapott, Stephen Jacksont 30, Jermaine O'Nealt 25 meccsre "meszelték" el.