Vágólapra másolva!
Shaquille O'Neal mától hivatalosan is a Miami Heat játékosa. A floridai franchise szakértők szerint kirabolta a Lakerst, amikor a 11-szeres All-Star centerért "csak" három játékos és egy jövőbeli draftjogot adott.

Shaq megkötötte élete üzletét. Igen, ő, és igen, azt. Kiharcolta magának, megszerezte, letárgyaltatta, kikényszerítette, kialkudta. A Miami egyfelől a fél csapatát feláldozta érte, másrészt viszont egy kisméretű centert (Brian Grant), és két csatárt, egy tehetséges, de nehezen kezelhetőt (Lamar Odom) és egy tapasztalatlant (Caron Butler) küldött Los Angelesbe (meg egy draftjogot, de az lutri). Nem is biztos, hogy mind ott maradnak. A Lakers új csapat nem rajtuk, hanem Kobe Bryanten fog múlni, aki, ha a Clipperst választja, kivégzi az elmúlt 5-8 év legjobb NBA.csapatát.

"Természetesen nagyon csalódottak vagyunk, ezt nem tagadhatom" - nyilatkozta a Lakers igazgatója, Mitch Kupchak. "Shaq óriási hatással volt nemcsak a franchise-ra, de a városra is." A Lakerst most olyan sokk érheti, mint a Chicago Bullst 1998-ban.

A Heat ugyanakkor nagyra nőhet, hiszen meg tudta tartani legígéretesebb játékosát, a másodévét kezdő Dwyane Wade-et. "Az AmericanAirlines Arena irodáiban most olyan a hangulat, mint a tőzsdén" - mondta a Heat elnöke, Pat Riley. "Teljes őrület." El lehet képzelni. A világ talán legjobb centere egy csapatban egy szupertehetséges fiatal irányítóval, aki nem fogja megfosztani a Nagytesót a labdától, mint Kobe tette.

"Soha nem hittem, hogy megszerezhetjük Shaquille O'Nealt" - nyilatkozta a Heat dobóhátvédje, az eddigi csapatkapitány és házi gólkirály Eddie Jones. "Ilyen legfeljebb egyszer van az életben. Hihetetlen! Hihetetlen! Most mindenki ide akar majd jönni. Egy mozdulattal bajnokesélyesek lettünk."

"Olyan együtteshez akartam menni, amelyben látom az esélyt" - szólalt meg O'Neal is. "A Miami ilyen. Velem együtt még esélyesebb. Nagy dolgokat fogunk véghezvinni a Heattel." O'Neal elmondta, Wade-nek nagy szerepe volt a döntésében. "Nagyon nagy játékos lesz" - jelentette ki. "Az a célom, hogy D-Wade az All-Star csapat kezdőjátékosa és a Keleti főcsoport legjobb irányítója legyen idén."

Stan Van Gundy edző Riley irányítása alatt valószínűleg képes is arra, hogy bajnokcsapatot csináljon a Miami Heatből, figyelembe véve, hogy a Keleti főcsoportban Shaqnek nem kell majd majdnem minden este komoly ellenféllel csatáznia a palánk alatt. "Úgy érezzük, megszereztük az NBA legjobb játékosát" - mondta Riley, és ha ez nem is biztosan igaz, a legdrágábbat mindeképp, hiszen a most jövő szezonban 27,7, az azt követőben pedig 30,6 millió dollár lesz O'Neal fizetése, aki nyilván még a lejárta előtt meg akarja hosszabbítani a szerződését négy-öt évvel. "Reméljük, Shaquille hosszú ideig lesz a csapatunk tagja" - jelezte Riley, hogy természetesen nyitottak a hosszabbításra.

O'Neal tehát hazaköltözött (hiszen Orlandóban mindig is fenntartott egy házat), de vajon mit remélhet egy 32 éves szupersztártól valójában a Heat? Egy megifjodó MVP-jelöltet? Vagy egy lusta, öregedő behemótot, aki idén is hat ponttal kevesebbet dob majd a karrierátlagánál és az ideje nagyobb részét a strandon tölti el? O'Neal óriási esélyt harcolt ki magának, és okosan kihasználhatja ezt: az NBA történetének valóban legnagyobb játékosa lehet, ha a hátralévő öt-hat szezonban mindent elkövet az újabb bajnoki és MVP-címekért. És hogy mennyire elkötelezett, már az edzőtábor első napján megtudjuk. Honnan? A súlyából. Ha 180 kilósan érkezik, nem sokra számíthat tőle a Heat. Ha 160 kilósan, bajnokesélyesek.