Vágólapra másolva!
Rudy Tomjanovich nyilvánvalóvá tette, hogy Kobe Bryant a kulcsfigurája a jövő Lakersének, így a Los Angeles-i szuperklub bátran tárgyalhatott a Miami Heattel Shaquille O'Neal eladásáról. A Nagytesó szerdán valószínűleg végleg Floridába költözik, és lehet, hogy Michael Jordan is a főnökei között lesz.

"Máris élő legenda" - jelentette ki Tomjanovich Bryantről a szombati székfoglaló sajtókonferenciáján. "Őszintén hiszek benne, hogy Kobenak megvan az esélye a valaha volt legnagyobb kosárlabdázóvá válni." Három hétbe telt a Lakersnek, hogy végre szerződtesse "Rudy T"-t, a Houston Rockets egykori sztárjátékosát és kétszeres bajnok edzőjét. Előbb a Miami Heat-elnök (és ex-Laker) Pat Riley, aztán a Duke egyetemi Mike Krzyzewski, végül a North Carolina egyetemi Roy Williams utasította vissza a 14-szeres bajnok egyesület felkérését, de Tomjanovich türelmesen várt.

Az öt Los Angeles-i éve alatt három bajnoki címet szerző Phil Jackson távozásában nyilván Bryantnek is volt szerepe (érdekes módon utólag az derült ki, hogy tulajdonképpen senki sem volt jóban a zen mesterrel), és Tomjanovich pont olyan 30 millió dolláros szerződést írt alá, mint Jackson öt éve. Tomjanovich 12 évig volt a Rockets vezetőedzője, mielőtt 2003-ban leukémiát diagnosztizáltak nála. A múlt szezonban megfigyelőként és tanácsadóként dolgozott Houstonban, ahol ez volt a 34. szezonja, az 1970-es drafton került ugyanis a Rocketshez.

Most egy szétesőben lévő sztárcsapathoz igazol. Bryant, Derek Fisher és Karl Malone zárolatlan szabadügynökök, oda mennek, ahová akarnak. Még nagyobb bajnak látszott, hogy Shaquille O'Neal hajthatatlanul távozni akar - de miután Rudy T kijelentette, hogy neki Kobe kell, a Nagytesó mehet. Szombaton három órán át tanácskozott a Lakers és a Miami Heat vezérkara, valamint O'Neal ügynöke, és megállapodtak abban, hogy Shaq a floridai klubhoz kerül cserébe Caron Butlerért, Lamar Odomért, Brian Grantért és egy jövőbeli draftjogért. Igen, ilyen sokat ér a behemót. A Miami képes érte feláldozni a fantasztikus múlt szezont produkáló gárdájának a felét.

Ráadásul úgy, hogy a Lakersnek nincs választása, csak a Heat tud értékelhető ajánlattal előállni. A Dallas korai érdeklődése komolytalannak bizonyult, hiszen két sztárjátékosukat is elengedték, mielőtt valójában tárgyalni kezdtek volna O'Neal-ügyben. Állítólag nem tudtak volna a nagy embernek szerződéshosszabbítást ajánlani, de O'Neal ügynöke szerint ez nem tényező. "Shaquille sosem ragaszkodott a hosszabbításhoz" - mondta. "Olyan egyesülethez akart igazolni, ahol csapatot talál, ahol van kultúra. Pat Riley és a Heat tulajdonosa, Micky Arison ilyen helyet teremtettek Miamiban, ez olyan környezet, ahol Shaquille szavesen fejezi be a karrierjét." O'Nealnek állítólag nagyon imponál, ahogyan Riley kezelte Kareem Abdul-Jabbart a legendás center utolsó aktív éveiben. További fontos szempont lehet, hogy a Keleti főcsoportban nem olyan nagyok és kemények a középjátékosok, mint Nyugaton, továbbá a Heatnél játszik a nagyon ígéretes Dwyane Wade, a múlt szezonban még újonc hátvédet nagyon sokra tartja a Nagytesó, aki egyébként is Floridában él.

A Miami viszont vásárolni lesz kénytelen, hiszen kezdőcsapatából három játékosát kell feláldoznia egyért. Maradt Wade és Eddie Jones, aki az elmúlt négy évben a Heat legjobb dobója volt, és marad a körülbelül 5,1 milliós középszint- és az 1,6 milliós extra kivétel, hogy szerződtessenek egy-egy jó dobóhátvédet és erőcsatárt. Nem lesz könnyű, bár az utóbbi posztra a memphisi Stromile Swift mindenképpen javasolt.

És még az is lehet, hogy Michael Jordan fog dönteni az igazolásokról. Vasárnap ugyanis a Chicago Tribune arról számolt be, hogy a levegő egykori királya fontolgatja, hogy üzletrészt vásároljon a heatben. Az NBA főigazgatója, David Stern évek óta próbálja behozni a dúsgazdag ex-kosarast a liga tulajdonosi körébe, de tavaly a Milwaukee Bucksba végül nem invesztált, a Washington Wizardsnál pedig nagyon kellemetlen élmény érte: kirúgták. A Heat éppen a játékosokkal való jó viszonya miatt nyitott Jordan belépésére, de egyelőre nem tudni, mekkora üzletrészről van szól, és milyen beosztást vállalna az NBA gólátlag-csúcstartója Miamiban.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy O'Neal elsősorban Bryant miatt akart távozni, megelégelte, hogy a sztárhátvéd mindent kényére-kedvére eldönthet Los Angelesben. A következő mondat elolvasása után meg fogjuk érteni, miről beszélt. Az LA Times beszámolt arról, hogy Bryant többek között azt kérte a Clipperstől, hogy a jövő szezonban 10-12 meccset a Newport Beach-i otthonához közeli Arrowhead Pondban, Anaheimben játsszon. He?!

A Lakers most már azonban odatörleszkedhet Bryant lábához, és azt búghatja: itt van 140 millió hét évre, Shaq kinn a házból, és szereztünk még egy fiatal hátvédet, egy szupersztár csatárt és egy nagy, erős rastát. Őszintén szólva, nagyon jól alakul a Lakers utószezonja. Egy prominens edző, jó játékosok, akik segítenek megtartani a legnagyobb sztárt - nem lesz itt baj jövőre, ha minden így marad.

Illetve, bocsánat. Paytonnal baj lesz, vele mindig baj van. Primadonna #1 most azért szomorú, mert ő O'Neal kedvéért jött állítólag Los Angelesbe (nem az aranyért, nem, dehogy), és ő mots hol van, sehol, Floridában. A Lakers néhány napja állapodott meg Gary Paytonnal újabb egy évben 5,4 millióért, és már gondolkozhatnak is a klubcserén. A Kesztyű, aki képtelen volt alkalmazkodni Jackson háromszög-támadásához, aki állandóan pampog, mert Bryantnél van a labda, most menne. Menjen. 36 éves, élete legrosszabb szezonján van túl (különösen a döntőbeli meccsenként 4,2 pont a felejtenivaló), senki se adna neki önszántából 5,4 milliót. A Lakers most kivásárolhatja, és Payton kereshet kedvére való csapatot, vagy elcserélheti valakire, akivel kevesebb baj van (és pl. center, mert azon a poszton épp nincs játékosuk - nemrég Vlade Divacot tippeltük visszatérni, tessék), ennyi pénz utolsó éves szerződéssel vonzó lehet olyan csapatnak, aki jövőre takarítani akar a fizetési sapka alatt.