Vágólapra másolva!
Húsz ponttal nyert otthon a Pistons a Los Angeles-i szupersztárok ellen, és így 2-1-re vezet az NBA négy győzelemig tartó nagydöntőjében. A vereség történelmi és lehet végzetes is a Lakers számára, amelyet a sztárjai cserbenhagytak.

eredmény, 3. mérkőzés:
Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 88-68 (24-16, 15-16, 24-19, 25-17)
Auburn Hills, 22 076 néző
pontszerzők: Hamilton 31/6, Billups 19/6, Prince 11/3, B. Wallace 7, Williamson 6, Campbell 5, R. Wallace 3, Hunter 2, Okür 2, Ham 2, illetve O'Neal 14, Bryant 11, Fisher 9/3, George 8/6, Rush 8/6, Payton 6/3, Malone 5, Walton 4, Medvegyenko 3
az állás: 2-1 a Detroit javára.

Bill Davidson, a Pistons, a friss NHL-bajnok Tampa Bay Lightning és a szintén detroiti és szintén bajnok WNBA-csapat, a Shock tulajdonosa némiképp tréfásan azt mondta a Stanley-kupa átvétele után: most már Wallace-ékon a sor. Ezek vették a lapot. Három mérkőzés lesz sorban a michigani iparvárosban, amelynek Auburn Hills-i "Palotájában" két bajnoki zászló csüng a mennyezetről. Az elemzők szerint az 1989-es és 1990-es címek után ismét reális esélye van a Pistonsnak, hogy bajnok legyen, miután feldobástól dudaszóig vezetve, pillanatnyi esélyt sem adva verte az elmúlt öt évben háromszor koronázott Los Angeles-ieket.

"Ennél jobban már nem tudunk védekezni" - ismerte el a Pistons vezetőedzője, Larry Brown a meccs után, és valóban: a 68 pont negatív LAL-rekord a playoffmeccseken. Lepattanózásban és a ziccerpontokban 12, a büntetők között 17 (30-13!) volt a különbség, a hazaiak a támadásban szokás szerint a külső játékosaikra számíthattak: a sérült orrát álarccal védő Rip Hamilton és Chauncey Billups 50 pontot hoztak össze, míg odabent a két Wallace összesített 21 lepattanója segített. A meccs egyik legjobbja megint Tayshaun Prince volt, aki elsősorban három labdaszerzésével tűnt ki, na meg azzal, hogy nem hagyta élni Kobe Bryantet, a második meccs hősét.

Mert lehetne ugyan a vereséget a sérült Karl Malone-ra (a Postás életében először kötéssel játszott, valószínűleg el van szakadva egy szalag a jobb térdében) vagy a teljesen indiszponált, hatalmas csalódást okozó Gary Paytonra fogni, a Lakers játékának kulcsa Bryant, aki ma hajnalban 4/13-as mezőnymunkával 11 pontot tudott összevakarni, és ezzel kivégezte a csapatát. Amelynek Shaquille O'Neal szerint egyszerűen rossz a taktikája: a meccs után a behemót center megint azt hajtogatta: "Miért nem adják nekem a labdát?" A Nagytesó 14 dobásából hét bement, és míg Bryant képes volt méterekkel a társa fölé passzolni - a labda a második sorban ülők között kötött ki -, Phil Jackson nem tágított, maradt a gólhátvédra játszott taktika.

A Pistons köszönte szépen, és így nemcsak fölállt a padlóról a második meccs súlyos - érzelmi - kudarcát követően, de fantasztikus győzelemmel örvendeztette meg a liga legjobb közönségét, elérhető közelségbe hozva ezzel az 1998 utáni első keleti aranyat. "Meg vagyok döbbenve" - vallotta be Brown mester. "De ugyanakkor rendkívül büszke vagyok a csapatomra." A szigorú edző a hajrában pályára engedte a ritkán játszó újonc Darko Milicicet is, és a 19 éves szerb-montenegrói center ezzel minden idők legfiatalabb NBA-finalistája lett.

A playoffban ezzel a kettővel együtt összesen 11 percet szereplő ifjú részvétele is jelzi, mekkora különbség volt a csapatok között. Egy 36 éves játékos, Elden Campbell képes volt gyorsindulásból zsákolni, míg a döbbent Lakers csak nézett. Az O'Neal őrzésére kirendelt Campbell utoljára két éve, még Charlotte-ban csinált hasonlót. A harmadik negyedből hét és fél perc volt hátra, mikor Bryant első mezőnykosara célba talált, de addigra a vendégcsapatot már annyira letörte a különbség, hogy szinte meg sem próbáltak változtatni a helyzeten. A negyedik negyed negyedik percében érte el a különbség a húsz pontot. A Lakerst megalázták. "A legtöbb az akaraton múlik" - elemezte O'Neal. "Ez egy nagyon nehéz párharc, de mi még nehezebbé tesszük magunknak."

Lesz elég idő megbeszélni mindezt a detroiti hotelben, a következő mérkőzésre magyar idő szerint hétfőn hajnalban kerül sor, szintén a Palace-ban. Ha ez így megy tovább, lehet, hogy vissza se költözik a finálé Los Angelesbe a 6. és 7. meccsre. Ezt azonban Shaqék biztosan nem hagyják annyiban.