Vágólapra másolva!
A Tampa Bay Lightning nyerte az NHL 2003/2004-es idényét, miután a Stanley-kupa-döntő hetedik, utolsó mérkőzésén legyőzte a Calgary Flames csapatát.

Stanley-kupa-döntő, 7. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
gól: Fedotyenko (14., 35.), illetve Conroy (50.)
kapusok: Habibulin (16 védés/17 lövés), illetve Kiprusoff (13 védés/15 lövés)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Tampa Bay nyerte.

A Tampa Bay Lightning csak egyszer vezetett a Calgary elleni párharcban. A hetedik meccs után. Gyakorlatilag végig a kanadaiaknak állt a zászló a döntőben, de hiába vezettek háromszor is, a Tampa mindannyiszor bevetett egy nyerő embert, aki kiegyenlítette a csatát. Hogy ki tette a legtöbbet a lesajnált Tampa sikeréért (Amerikában úgy tartják, az úgynevezett profi csapatok legrosszabbikai közé tartozott fennállása 12 évének legnagyobb részében), nem tudni: talán Nyikolaj Habibulin, aki a playoffban ötször húzta le a rólót, netán Brad Richards, akit a rájátszás MVP-jének (Conn Smythe-trófea) választottak (12 gól, 14 gólpassz), s aki ha gólt lőtt, egyszer sem kapott ki csapata (31 győzelem, két döntetlen, a rájátszásra vetítve 9-0!), esetleg a hétfőn két gólt szerző Ruszlan Fedotyenko, vagy a veterán Dave Andreychuk, aki nem kevesebb, mint 22 évet várt arra, hogy magasba emelhesse a sporttörténelem egyik legtekintélyesebb serlegét.

Tampa Bay Lightning


kapusok:
Nyikolaj Habibulin, John Grahame
védők:
Dan Boyle, Darryl Sydor, Pavel Kubina, Jassen Cullimore, Brad Lukowich, Cory Sarich, Darren Rumble
támadók:
Brad Richards, Martin St. Louis, Fredrik Modin, Vincent Lecavalier, Dave Andreychuk, Ruszlan Fedotyenko, Cory Stillman, Tim Taylor, Andre Roy, Dimitrij Afanaszenkov, Chris Dingman, Eric Perrin, Martin Cibak, Nolan Pratt, Stan Neckar, Ben Clymer, Shane Willis
vezetőedző:
John Tortorella





Az elmúlt tíz év döntői


2004: Tampa Bay Lightning-Calgary Flames 4-3
2003: New Jersey Devils-Anaheim Mighty Ducks 4-3
2002: Detroit Red Wings-Carolina Hurricanes 4-1
2001: Colorado Avalanche-New Jersey Devils 4-3
2000: New Jersey Devils-Dallas Stars 4-2
1999: Dallas Stars-Buffalo Sabres 4-2
1998: Detroit Red Wings- Washington Capitals 4-0
1997: Detroit Red Wings-Philadelphia Flyers 4-0
1996: Colorado Avalanche-Florida Panthers 4-0
1995: New Jersey Devils-Detroit Red Wings 4-0





Egy kis statisztika


- A Tampa zsinórban hatszor csúszott le a rájátszásról, mielőtt tavaly beverekedte magát a playoffba. A főcsoport-elődöntőben a későbbi győztes Nem Jerseytől kapott ki.
- A Tampa véghezvitte azt a bravúrt, amely az utóbbi 33 évben csak a Coloradónak sikerült, még 2001-ben: 2-3-as állásról fordítva győzött a döntőben.
- Ez volt az NHL történetének 13. olyan fináléja, amely hét meccsig tartott, és 11. alkalommal győzött a hazai klub (csak az 1945-ös és 1971-es esztendő volt kivétel).
- A Flames lehetett volna az első Stanley-kupa-győztes negatív (5-7) hazai mérleggel.
- Szintén a Flames lehetett volna az első, amely négy divíziógyőztest elnáspángolva ér révbe.
- Habibulin az első orosz születésű kapus, aki megnyerte a kupát.
- A Lightning rekordot jelentő 13 mérkőzésig hullámvasutazott (egyszer nyert, egyszer veszített), a sorozatnak ezennel vége szakadt.
- A Calgary bukása azt jelenti, hogy továbbra is a Montreal Canadiens az utolsó kanadai klub, amely - még 1993-ban - megnyerte a Stanley-kupát. A Flames 26 találkozót vívott az idei playoffban, és ezt megelőzően hiába nyert tíz idegenbeli összecsapást, mégis elvérzett a záró derbin. Mindkét mutató NHL-csúcsbeállításnak számít.
- Miikka Kiprusoff a meccs végére 1655 percet védett a rájátszásban, ami új NHL-csúcs.













koncz.dávid

[origo]