Vágólapra másolva!
Ahogy csütörtökön Jason Kidd bicegett a Detroit elleni meccsen New Jerseyben, két dolog vált biztossá: 1. Kidd térdsérülése súlyosabb a vártnál, 2. a Nets helyett a Pistons kezdhet készülni az Indiana Pacers elleni keleti döntőre. Nyugaton a Denver drámája kezd súlyos lenni, a sztárújonc Carmelo Anthonyt is okolják.

A New Jersey Nets All-Star irányítója, Jason Kidd hosszabb pihenéstől reméli, hogy a térde rendbe jön és nem kell megműteni, és a playoffra teljesen harcra kész lesz. A csontsérülése miatt pénteken sérültlistára tett Kiddet most alapos vizsgálatoknak vetik alá, és az is elképzelhető, hogy sürgős műtétre lesz szükség. Akkor pedig lőttek a Nets idei szezonjának. "A pihenés eddig is segített" - mondta Kidd vasárnap, a Dallas Mavericks elleni meccs előtt (amit nélküle - és Kenyon Martin nélkül - is majdnem megynert a New Jersey). "A legrosszabb eset, ha megbicskáznak, de erről még nem is beszéltünk szinte. Próbálunk pozitívan hozzáállni" - mondta a sztárirányító, aki nem érez fájdalmat pályán kívül.

A 16 pontos, 9,5 gólpasszos (ezzel ligaelső) és 6,7 lepattanós Kidd, nem az egyetlen vesztesége a kétszeresen keleti címvédő Netsnek, az erőcsatár Kenyon Martin is térdsérüléssel, egész pontosan szalaghúzódással küszködik. A vasárnapi meccset szintén kihagyó Martin azonban egy hét múlva visszatérhet.

A Pistons viszont nem küzd gondokkal Rasheed Wallace megszerzése óta, aki a center Ben Wallace-szal kettesben a liga legaktívabb, legatlétikusabb és leghosszabb karú frontját alkotja. A Detroit nyolcmeccses győztes szériában van, majdnem 22 pontos különbséget jegyezve átlagban, az ellenfelek összesítve meccsenként nem dobtak 70 pontnál többet. Ugye, ötmeccses az a rekord, ami alatt konkrétan nem érték el ezt a határt a Wallace-okkal szemben, a hatodikon a New Jersey dobott 71-et, direkt erre játszva az utolsó percekben, amikor a győzelem esélye már elúszott.

Vasárnap Clevelandben 96-76-ra gyalázták le a Cavalierst. "Nem ismerek még egy csapatot, amelyik ilyen jól védekezik" - mondta a legyőzöttek csatára, Carlos Boozer. A Pistons a sorozat során rekordot döntött a négy meccs alatt kapott legkevesebb pont kategóriájában (264), aztán jött az öt (333) és a hatmeccses rekord (427). És ott volt a Nuggets-meccs, amikor az első csapat lettek az időmérő bevezetése óta, amely ellen az ellen egy játékosa sem ért el tíz pontot. A 41,2%-os mezőnyátlaggal rendelkező LeBron James vasárnap 5/17-tel akciózott.

A Detroit készülhet a keleti döntőre, mondják, amelyet a várakozáson messze fölül és elképesztően indokoltan teljesítő Indiana Pacersszel fog vívni. Ezt persze nagyon nehéz előre megmondani, de Kidd nélkül a Nets visszaszürkül a Kelet második vonalába, ahol a veresége ellenére még mindig playoffrésztvevő (8.) Cavs itt található.

A Bostont és a Torontót éppen csak megelőző Cleveland másik két nagy ellenfele a 7. New York, és a 6. Miami. Utóbbi 0-7-tel kezdte a szezont, és nagy reményeket nem lehetett fűzni ahhoz, hogy két év kihagyás után ismét bejut a rájátszásba. Közben nagyot fordult a világ, és a legutóbbi +5-ös szériájával már a 4-5. hely felé kacsingat a Heat, amelynek már a playoffbeli csapatösszeállításon kell törnie a fejét, hiszen legjobbjaik közül öt (a kezdőcsapatból Caron Butler, Lamar Odom és Dwayne Wade) még sosem szerepelt rájátszásban. "Többé nem a statisztikámért játszom, nem érdekel, mennyit dobok és honnan. Meg akarom nyerni a meccseket" - mondja Odom, akinek a hozzáállása jól mutatja, mitől lett ismét nyerő csapat a Miami (khm, a mérlegük azért negatív - 33-37 - de ez nem meglepő Keleten). A Heat győzelmi mérlege az elmúlt három szezonban 39,4%, de mostantól ez változhat, még akkor is, ha a Detroittal vagy a New Jerseyvel találkozva az első körben, a playoffjelenlétük nem lesz túl hosszú.