Vágólapra másolva!
Bekövetkezett. A negatív nézettségi rekordok miatt a Nets nevű NBA-franchise New Jerseyből New Yorkba költözik. Egy brooklyni illetőségű befektető, bizonyos Bruce Ratner szerdai, 300 millió dolláros ajánlatát elfogadta a mostani tulajdonos, így a Ratner által tervezett komplexumba költözhet 2006-ban a Nets.

A 2002-ben és 2003-ban is nagydöntőt játszó keleti élcsapat súlyos nézettségi gondokkal küszködik, így a Brooklynba való költözésük teljesen indokolt, hiszen a metropolisz lakói közül bizonyára minden meccsnapon akad 19 000, aki beül a tervek szerint 2006-ra elkészülő nagy sportcsarnokba, amely egy 2,5 milliárd dolláros beruházással készülő új, hivatali, lakó- és bevásárlóingatlanokból álló komplexum része lesz.

Ratner szerdán egyezett meg a Nets tulajdonosával, a Community Youth Organizationnel, de a YankeeNets sportholdingnak még áldását kell adnia az üzletre, erre pedig pénteken kerülhet sor. A brooklyni vállalkozó 300 milliós ajánlata keresztülhúzta annak a New Jersey-i befektetőcsoportnak (köztük Jon S. Corzine szenátornak) a terveit, amelyik helyben szerette volna tartani a sportszakmailag nagyszerűen menedzselt, de súlyos nézőszám-gondokkal küzdő egyesületet. A csoport ingatlancézárja, Charles Kushner szintén 300 milliót ajánlott, és a newarki Star-Ledger csütörtöki számában megjelentek szerint nagyon csalódott a történtek miatt. Sejtelmesen azt is megjegyezte: valami történt a háttérben.

Valóban, Ratner már régóta kerülgeti a Netset, hiszen Brooklynnak 1957, Dodgers baseballcsapat Los Angelesbe költözése óta nem volt nagy sportegyesülete, és a helyi vállalkozó azt a célt tűzte a zászlajára, hogy ezen a több mint 45 éves rossz helyzeten változtat. A beruházás jövőre kezdődik, és állítólag a 2006/07-es NBA-szezonra már állni is fog a majdnem húszezres új aréna. A teljes komplexum felépítése mintegy tíz évbe kerül.

A Nets szerda éjjel San Antonióban, a legutóbbi döntőbeli ellenfél Spurs otthonában játszott (és kapott ki, szokás szerint, most 99-76-ra). A csapat szupersztár irányítója, Jason Kidd hárított, amikor a franchise eladásáról kérdezték: "Mikor is költözünk? Addigra talán már vissza is vonultam. Nagyon örültem, fiúk, de legközelebb ne minket kérdezzetek erről." A részéről azonban nem jogos a válasz, hiszen a nyáron írt alá egy 2009-ig szóló szerződést, amely hat év alatt 103 millió dollárral növeli bankszámlája egyenlegét. A Nets legnagyobb sztárjai közül ugyanakkor Richard Jefferson és Kerry Kittles 2005-ben, a legígéretesebbnek számító Kenyon Martin pedig idén nyáron válik szabadügynökké, így valóban kérdéses, ki alkotja majd Brooklyn NBA-csapatát.

A Nets egyébként az egyik legtöbbet utazó NBA-franchise. 1967-es megalapításakor még New Jersey Americans néven szerepelt az ABA-ben (American Basketball Association), majd a mostani meadowlandsi csarnokba költözése (1981) előtt öt különböző létesítmény adott neki otthont.

A mostani váltással azonban nem mindenki elégedett, mondják: a gazdagok biztosan jól szórakoznak, de a Continental Airlines által szponzorált mai arénában és a franchise New Jersey-i központjában mintegy ezer dolgozó válhat munkanélkülivé a költözés miatt.

[mécs]