Vágólapra másolva!
A tengerentúlon az NBA történetének két védekezőspecialistája került az újságok címlapjára. A Denver Nuggets azt tervezi, próbajátékra invitálja a 42 esztendős Dennis Rodmant, aki három éve nem játszott tétmérkőzést. A New Jersey Nets közben felbontotta a 38 éves Dikembe Mutombo szerződését.

És míg Memphisben a jövő nagy csapatát építik, a denveriek meglepő tervvel rukkoltak elő: az NBA-történelem egyik legjobb védőjét, Dennis Rodmant szeretnék reaktiválni. "Lehet, hogy néhány napos próbajátékra hívjuk Dennist" - nyilatkozta óvatosan Kiki Vandeweghe, a klub igazgatója a Denver Postnak.

A 42 éves Dennis Rodman, aki utoljára az 1999-2000-es szezonban lépett pályára a Dallas Mavericks színeiben, azóta pankrátorként és színészként is kipróbálta magát. A Féreg becenévre hallgató klasszis pályafutása során öt NBA-aranygyűrűt (azaz bajnoki címet) szerzett, kétszer az NBA legjobban védekező játékosának választották, és zsinórban hét esztendőn keresztül a liga legjobb lepattanózója volt, utoljára 1998-ban. Az NBA összesített listáján 11 954 lepattanóval 18. Rodmant csak a legendás Wilt Chamberlain előzi meg palánk alatti takarítás műfajában, aki 11-szeres pattanókirály, de egyhuzamban ő sem nyert hétszer.

Vandeweghe régóta keres egy veterán középjátékost. "Idehozzuk, megnézzük" -mondta. "Eljátszadozunk az ötlettel." Vandeweghe úgy tudja, Rodman nagyszerű formában van, és őt kevéssé lehet ez ügyben átejteni, tekintve, hogy a Mavericksnél dolgozott a Féreg dallasi kiruccanásának idején.

Rodmant lassan már jobban ismerik a váltakozó hajszíneiről, tetoválásairól, testékszereiről, női ruháiról, híres barátnőiről (Madonna, Carmen Electra), partizós kedvéről és - nos, igen - alkoholizmusáról, mint kosárlabda-tehetségéről. A valóban zseniális játékost Dallasból és a Los Angeles Lakerstől éppen az életmódja miatt menesztették. Vandeweghe is elismeri, hogy a balhék benne vannak a pakliban, de ő személy szerint jól ismeri és tiszteli a veszedelmes Rodmant. Így talán azt is tudja, hogy a Féreg saját bevallása szerint a legjobban azért szeretne visszatérni a pályára, hogy tökpucérra vetkőzhessen egy NBA-meccsen.

A Nuggetsnél most segédedző Adrian Dantley a csapattársa volt Rodmannek Detroitban 1986 és 1989 között, és azt mondja, ha tényleg olyan jó erőben van, mint amilyenről híres volt régebben, az nagyon jót tehet a Nuggetsnek. "Ha nem áltat minket, sztár lehet itt, és nem csak pár percig. Egy jó öreg harcosra szükség van. Dennis öregszik, de ha jó formában van, segíthet, mert nagyon okos játékos."