Vágólapra másolva!
Szeptember 30., azaz kedd óta folyik a Los Angeles Lakers edzőtáborozása Hawaii-on, s csütörtökön már a csapat veteránjainak - Shaquille O'Neal, Kobe Bryant, Karl Malone, Gary Payton, Derek Fischer - is jelentkezniük kellett a Csendes-óceáni szigeten. A sztárokat szállító különgépen azonban nem volt ott Bryant, akinek a tartózkodási helyéről egyelőre a csapatvezetés sem tud közelebbit.

Mitch Kupchak klubigazgató az újságírók érdeklődésére azt válaszolta, hogy "he is under the weather". Ez magyarul annyit tesz, hogy nem érzi jól magát... Rosszulléte tökéletesen érthető, hiszen Bryantnek jövő csütörtökön, október 9-én kell megjelennie egy eagle-i (Colorado állam) bíróság előtt. A játékost nemi erőszakkal vádolják egy 2002. június 30-i ügy kapcsán, s ekkor lesz az első bírósági meghallgatás. Bryant egyelőre 25 000 dolláros óvadék fejében szabadlábon van.

A honolului repülőtéren Phil Jackson edzőt is faggatták a riporterek, de ő sem tudott többet mondani. "Szerdán megpróbáltam beszélni vele telefonon, de a készülék ki volt kapcsolva. Természetesen roppant csalódottak vagyunk, hiszen csapatunk kulcsjátékosáról van szó. Azonban nélküle is megkezdjük az edzéseket, mert egyetlen játékos sem nagyobb, mint a csapat, vagy maga a kosárlabda."

Bryant rosszulléte elvileg összefüggésben lehet azzal a váll-, illetve kisebb térdoperációval, melyeken júniusban ment keresztül, ám sokkal valószínűbb, hogy a bírósági ügy tartja távol a játékost az edzésektől.

A Los Angeles Lakers a nyáron megszerezte Karl Malone-t és Gary Paytont, a két olimpiai bajnok kosarast, akik ugyan 40, illetve 35 éves korukra már túl vannak karrierjük csúcsán, ennek ellenére még mindig óriási játékosok. A szakma a Shaq, Kobe, Malone, Payton négyest - kiegészülve Derek Fischerrel - minden idők legerősebb kezdő ötösének titulálta, s az idei Lakerst alkalmasnak találta arra, hogy megdöntse az 1995/1996-os Chicago Bulls NBA-csúcsát. Abban a szezonban a Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman fémjelezte gárda - ugyancsak Phil Jackson irányításával - 72 győzelemmel és mindössze 10 vereséggel robogott át az alapszakaszon, majd utána a playoffban a bajnoki címet is megszerezte.

A Kobe-ügy azonban alaposan bekavart, annak dacára, hogy David J. Stern ligafőnök kijelentette: Bryant nyugodtan játszhat a bírósági procedúra ideje alatt, hiszen "ebben az országban mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodott róla, hogy bűnös". A 2002/2003-as NBA-szezon október 26-án kezdődik három mérkőzéssel, a Lakers a Dallas Mavericks csapatát fogadja a Staples Centerben.

Ch. Gáll András