Vágólapra másolva!
Megszabadult a szörnyű pénzterheket jelentő Glen Rice-tól, így leigazolhatta Jim Jacksont a Houston Rockets. A méregdrága sztárt a Utah Jazz kapta meg, amely így továbbra sem látszik a jövőjét építeni. Az elmúlt napokban rengeteg szerződést írtak alá az NBA-ben, hiszen véglegesíteni kellett az edzőtáborba utazó kereteket.

Négy centere van a New Jersey Netsnek (Alonzo Mourning, Dikembe Mutombo, Jason Collins és Aaron Williams), és a legdrágábbtól szívesen megszabadulna. Egész nyáron tárgyaltak a Portland Trail Blazersszel arról, hogy Mutombo mellett Kenyon Martint adnák Rasheed Wallace-ért, sőt, még a Toronto Raptorst is bevonták, hátha úgy jobban sikerül (Morris Peterson került volna onnan a Netshez), de hiába, Deke fizetése mindenkit halálra rémít.

A Nets most ott tart, hogy kivásárolja Mutombót a még két évre szóló, 37 milliós szerződéséből, ami ugyanígy belekerülne legalább harmincba, de felszabadítana a fizetési plafon alatt egy méretes helyet. Ráadásul elmúlna a centerpara is. Mutombo egy picit sértődött, de balhét nem akar, csak játszani. Az előző szezonban csak a Nets 20 playoffmeccsének a felén lépett pályára csuklóműtétje után, most azonban akár a kezdőcsapatba is bejátszaná magát. 37 évesen. Mourning mellett. Aha.

A Houston Rockets már könnyített magán: Glen Rice-t lepasszolta a Utah Jazznek, így megszerezhette Jim Jacksont, továbbá begyűjtött egy cserecentert John Amaechi személyében. A veterán csatár mellett két draftjog (egy jövő évi első körös és egy Chicagóból érkező másik) került a Utah-hoz, Houstonba meg egy rakás elkölthető pénz. Jim Jacksonnak három éves, 7,3 millió dollárt érő papírt mutattak, ez aláírta, és a Rockets igazgatója, Carroll Dawson hátradőlhetett: erősítettek és mégsem kell luxusadót fizetniük (a fizetési spaka túllépéséért jár ez a büntetés).

Rice azért annyira nem drága: 6,5 millió és egy év van hátra a szerződéséből. És nem érti, miért küldték el. "Még nem szedtem össze a gondolataimat" - mondta a Houston Chronicle-nek kedden. Hát mert már nem a régi, azért. A 33 éves Jackson a Sacramento Kingsnél játszott tavaly, és masszív karrierátlagokkal bír (15,5 pont, 4,7 lepattanó, 3,4 assziszt). A Jazznél rosszkedvű Amaechi (6,2 pont, 2,6 pattanó) és egy jövőbeli második körös draftjog ehhez már csak bónusz.

A Jazz kosárügyi alelnöke, Kevin O'Connor viszont azt nem tudja, hova tegye Rice-ot. "Adjanak nekem 48 órát, és tisztábban látok majd" - mondta, ami nem sok jót sejtet. Sokak szerint a Salt Lake City-i franchise olyan sokat vesztett idén nyáron (Malone, Stockton) és olyan keveset nyert (a legjobbjuk szinte az a Raja Bell, akit pénteken igazoltak és tavaly Dallasban három pontja és két pattanója volt meccsenként), hogy nagy eséllyel indul a 2003/04-es tabella utolsó helyéért.