Vágólapra másolva!
Az Anaheim Mighty Ducks óriási, látványos csatában, hosszabbítás után legyőzte a vendég New Jersey Devilst, és így 2-1-re szépített az NHL négy győzelemig tartó döntő sorozatában.

A fennállása első fináléjában szereplő Anaheimre rá sem lehetett ismerni: az első két, egyaránt 3-0-ra elveszített idegenbeli mérkőzést követően ezúttal hatalmas iramban játszott, és a korábbiakhoz képest sokkal több gólhelyzetet dolgozott ki.

Az 1995-ben és 2000-ben bajnok, rutinos Devils sem csak védekezett, így parádés lett a találkozó. A kemény ütközetben mindkét csapat többször került emberelőnybe, a sok ziccer ellenére nem hozott gólt az első harmad.

Aztán a folytatásban megtört a jég: Marc Chouinard révén először talált be a döntőben a Mighty Ducks, míg Martin Brodeur hálója 161:46 perc után rezdült ismét. Később egy kiugrás után a cseh Patrick Elias szépen emelt a léc alá (1-1), azonban 45 másodperc elteltével a vendégkapus élete legnagyobb potyagólját kapta: a lett Sandis Ozolinsh félpályás lövésénél kiesett a kezéből az ütő, azon irányt váltott a korong, és bepattant a kapuba (2-1).

A harmadik játékrész közepén Scott Gomez egyenlített, majd a New Jersey kivédekezett egy emberhátrányos helyzetet, s jöhetett a hirtelen halál. Ennek a hetedik percében a 41 éves Adam Oates jó ütemben elhozott egy bedobást, hátra tette a fehérorosz Ruszlan Szalejhez, akinek nagy erejű kapáslövését Brodeur nem védhette.

Az Anaheim az idei playoff-ban mind a hat hosszabbításos összecsapását megnyerte, és mostani sikerével életben tartotta Stanley-kupás reményeit. A párharc következő felvonására magyar idő szerint kedd hajnalban kerül sor ugyancsak Anaheimben.

Döntő, 3. mérkőzés:
Anaheim Mighty Ducks - New Jersey Devils 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
gól: Chouinard (24.), Ozolinsh (45.), Szalej (67.), illetve Elias (35.), Gomez (50.)
az állás: 2-1 a New Jersey javára.