Vágólapra másolva!
Már nemcsak a párharc jelenlegi állása, de egyben az NBA-történelem is megnyugtathatja a New Jersey Nets kosárlabdacsapatát. A Keleti főcsoport fináléjában a Jason Kidd vezette csapat megnyerte a harmadik mérkőzést is a Detroit Pistons ellen (97-85), s mivel még nem akadt olyan csapat, amely 3-0-s hátrányról fordított volna, jószerével már NBA-finalistának érezheti magát az együttes.

Jason Kidd ismét nagyot alkotott a New Jersey Nets színeiben. A klasszis kosaras - csapattársa, Kenyon Martin segédletével - az első perctől kezdve a hátára vette az együttest, s a Keleti főcsoport döntőjének harmadik mérkőzésén is győzelemre vezette társait. Kidd összességében 34 ponttal zárt, de leszedett még 12 lepattanót és kiosztott 6 asszisztot is (a közönség végig zúgó "MVP, MVP"-kiáltással jelezte elégedettségét), míg Martin teljesítménye 19 pont volt, ezzel a Nets 97-85-re verte a Detroit Pistonst, s már csak egy mérkőzést kell(ene) megnyernie továbbjutáshoz, és a "söpréshez".

"Nagyon jó érzés hallani a közönség hangját, s jó dolog ilyen könnyű kosarakat szerezni. Rengeteg labdát szereztünk, főleg a lepattanózással, s így könnyű volt gyors ellentámadásokat, lerohanásokat vezetni" - nyilatkozta Kidd, aki playoff-karriercsúcsot állított fel 34 pontjával.

"Erről beszéltünk egész szezon során, cél a döntőbe jutás, mert igenis van esélyünk a bajnoki cím megszerzésére. Erre gondoltunk októberben, amikor megkezdtük a munkát. S már csak egy győzelemre vagyunk a finálétól" - lelkendezett Byron Scott, a Nets edzője.

A vendégeknél Richard Hamilton 21 pontot szórt, de csak hatot a második félidőben. A 3-0 azt is jelenti, hogy a Detroiton már csak a csoda segíthet: 0-3-ról még egyetlen csapat sem tudott felállni az NBA történetében. A Nets zsinórban kilencedik playoff-győzelmét aratta, beállítva ezzel a Chicago Bulls 1996-os és Los Angeles Lakers 1982-es rekordját. Az abszolút csúcs - 12 siker - a San Antonio Spurs nevéhez fűződik, még 1999-ből.

Detroitban egyetlen ténynek örülhettek csütörtökön a szurkolók: a draft-sorsoláson eldőlt, hogy a június 26-i börzén a Pistons választhat másodikként játékost. A legszerencsésebb a gyenge idényt maga mögött tudó Cleveland Cavaliers lett, amely talán franchise-története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy első lett, s birtokolhatja a 18 éves kosárfenoménnek tartott Lebron James játékjogát.

Keleti főcsoport, döntő, 3. mérkőzés:
New Jersey Nets - Detroit Pistons 97-85 (28-23, 29-23, 23-19, 17-20)
Ld.:
J. Kidd 34 (12 lep., 6 assz.), K. Martin 19, L. Harris 10, A. Johnson 10, illetve R. Hamilton 21, C. Robinson 15, C. Williamson 15, B. Wallace 13 (15 lep.)
az állás: 3-0 a Nets javára.