Vágólapra másolva!
Ugyanazt az utat járta be a Detroit Pistons együttese, mint két nappal korábban, s ugyanúgy két ponttal kapott ki az NBA Keleti főcsoport-döntőjében a New Jersey Nets csapatától, mint vasárnap. A megnyert összecsapást ezúttal is a hajrában veszítették el Hamiltonék, a Nets nyerőembere, Richard Jefferson az utolsó másodpercekben értékesített három büntetőjével a vendégek 88-86-ra nyertek, s immáron 2-0-s előnyre tettek szert összesítésben.

Hogy valaki negyvennyolc óra leforgása alatt megismételje önmaga hibáját, ahhoz nagy "tehetség" és óriási balszerencse is szükséges. A Detroit kosárlabdacsapata bebizonyította, Hérakleitosz ókori mondása, miszerint kétszer nem léphetünk bele ugyanabba a folyóba, fabatkát sem ér a Pistons otthonában.

Vasárnap a gárda úgy veszítette el 76-74-re a találkozót, hogy két negyednyi szenvedés után a maga javára fordította a találkozót, de hiába vágott neki nyolcpontos előnnyel a hajrának, végül kettővel kikapott. S hogy mi történt kedden este Auburn Hillsben? Nem fogják elhinni: szinte ugyanez!

Az első negyedben még csupán 20-19-re vezettek Kiddék, ám a következő szakaszt már hozta a Detroit, s félidőben 42-39-re már hazai előnyt regisztrálhattak a statisztikusok. A harmadik harmad 25-19-es részsikere már komoly előnyt jelentett a Pistonsnak, ám ekkor jött a megszokott fergeteges Nets-hajrá. A New Jersey az utolsó negyedet "megnyomta", s 30-19-re meg is nyerte úgy, hogy az utolsó három pontot Richard Jefferson büntetőből szórta. Igaz, ekkor 88-86-nál még támadhatott a Pistons, ám Corliss Williamson horogdobása rövidre sikerült.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Kenyon Martin (Nets) lett, aki 25 pontjából 16-ot a hajrában dobott, Jason Kidd 20 pontig jutott. Az ellenfélnél Hamilton 24, Billups 15, Clifford Robinson pedig 11 találatot jegyzett. "Elég rosszul játszottam három harmadon keresztül, a hajrája úgy léptem pályára, hogy sokkal agresszívebben kell kosaraznom" - nyilatkozta Martin.

"Kellemes érzés látni, hogy 2-0-ra vezetünk" - értékelte tömören a sikert Byron Scott, a Nets szakvezetője. "Felejtsünk el mindent. Nagyon sok ostoba hibát követtünk el, mind támadásban, mind védekezésben. Mindent csináltunk, amit ilyen kiélezett helyzetben nem lett volna szabad" - kesergett kollégája, Rick Carlisle.

A New Jersey sorozatban nyolcadik sikerét aratta - ebből ötöt idegenben. A következő összecsapásra csütörtökön, a Nets otthonában kerül sor, a csapat 2-0-s előnye több mint biztató, hiszen az NBA történetében eddig csupán két együttes tudott továbbjutni azok után, hogy első két hazai mérkőzését elveszítette.

Keleti főcsoport, döntő, 2. mérkőzés:
Detroit Pistons - New Jersey Nets 86-88 (19-20, 23-19, 25-19, 19-30)
Ld.:
R. Hamilton 24, C. Billups 15 (10 assz.), C. Robinson 11, C. Atkins 10, B. Wallace 7 (19 lep.), illetve K. Martin 25, J. Kidd 20, J. Collins 11 (14 lep.)
az állás: 2-0 a Nets javára.