Vágólapra másolva!
Idegenbeli győzelemmel kezdte meg szereplését a New Jersey Nets kosárlabdacsapata az NBA Keleti főcsoportjának döntőjében. A vendégeket Jason Kidd vezette 76-74-es diadalra a Detroit Pistons otthonában, a klasszis a győztes kosarat 1,4 másodperccel a rendes játékidő vége előtt szerezte.

Változatos, izgalmas mérkőzést vívott egymással a Detroit Pistons és a New Jersey Nets kosárlabdacsapata a Keleti főcsoport fináléjában. Az NBA egyik konferenciadöntőjének első mérkőzését végül a vendégek 76-74-re nyerték meg, nem akármilyen körülmények között.

Az első két negyedben a Nets hétpontos előnyt szerzett, amelyet a harmadik negyedben a Detroit egy 27-12-es rohammal megfordított. Az utolsó szakaszt tehát 63-55-ös előnyről kezdték a hazaiak, ám a Nets négy perc alatt 72-65-re fordított. Őrült pontcsata vette kezdetét, s a hajrában egy 7-0-s szakasszal 74-74-re egyenlített a Detroit. És még volt hátra 22 másodperc...

Ekkor a Nets időt kért, s kidolgozták a nyerő figurát. "Az edző az én nevemet és mezszámomat mondta, s a csapattársak hittek bennem. Én pedig megcsináltam" - elevenítette fel Jason Kidd az utolsó másodpercek történéseit. A klasszis 1,4 másodperccel a végső dudaszó elhangzása előtt engedte el dobását a 210 centis Mehmet Okur felett, amely végül a gyűrűben landolt.

"Jason sok nagy dobására emlékszünk, de számunkra ez volt a legnagyobb és legfontosabb. Ezzel előnnyel várhatjuk a hazai mérkőzést. Mindig is azt mondtuk, az első meccset meg akarjuk nyerni" - lelkendezett Byron Scott edző. A csapatban Kenyon Martin teljesített a legjobban, ő 16 ponttal zárt, Kidd 15-ig jutott.

A hazaiaknál Hamilton 24-et szórt, úgy, hogy az utolsó negyedben csupán ő tudott mezőnykosarat dobni, mindössze kettőt. Érdekesség, hogy a szezon egészét tekintve a Pistons kapta eddig a legkevesebb kosarat (átlagban 87,7 pontot meccsenként), míg ebből a szempontból a Nets a második helyet foglalta el (90,1). A Detroit sorozatban hat hazai győzelem után bukott, a Nets viszont most nyert idegenben zsinórban negyedszer. A megszűnt Anita Baker varázsa is: amióta a hölgy énekelte a Pistons mérkőzései előtt a nemzeti himnuszt, most kapott ki először a csapat.

A következő mérkőzésre helyi idő szerint kedden kerül sor.

Eredmény, Keleti-főcsoport, döntő, 1. mérkőzés
Detroit Pistons - New Jersey Nets 74-76 (16-22, 20-21, 27-12, 11-21)
Ld.:
R. Hamilton 24, M. Okur 12, C. Billups 11,... B. Wallace 6 (22 lep.), illetve K. Martin 16, J. Kidd 15 (9 lep., 7 assz.), R. Jefferson 11,... J. Collins 4 (10 lep.)
az állás: 1-0 a Nets javára.