Vágólapra másolva!
Dirk Nowitzki és Nick Van Exel fantasztikus kettőse ellen nem volt megfelelő ellenszere a Sacramento Kings kosárlabdacsapatának, így a Nyugati főcsoport mindent eldöntő, hetedik mérkőzését a Dallas Mavericks simán, 112-99-re megnyerte, s ezzel kivívta a konferencia-döntő jogát. A fináléban a Mavs ellenfele a Lakers-verő San Antonio Spurs lesz.

1988 óta először jutott főcsoport-döntőbe a Dallas Mavericks kosárlabdacsapata, amelyet szombat óta csak "Big D" vagy "Double D" néven emleget az amerikai szakzsargon. Dallas és Dirk neve teljesen összefonódott a szezon során: a német klasszis erőcsatár, Dirk Nowitzki ugyanis a hátán vitte a csapatot az alapszakaszban, majd az elődöntő hetedik mérkőzésén 30 ponttal és 19 lepattanóval járult hozzá a Sacramento 112-99-es legyőzéséhez.

"Ebben a sorozatban nem voltam meghatározó tényező, valahogy nem találtam a ritmusomat a Kings elleni mérkőzéseken" - szabadkozott a német kosaras, s tény, az előző hat mérkőzésen egyszer sem játszott olyan pazarul, mint a legfontosabb összecsapáson.

Ám olyan társakkal, mint Nick Van Exel, Michael Finley, Steve Nash, Raja Bell vagy Shawn Bradley nem is lehet rosszul szerepelni: a gárda 1988 után ismét finalista lett. Tizenöt évvel korábban a Mavs (soraiban olyan kosarasokkal, mint Mark Aguirre, Rolando Blackman, Derek Harper, Sam Perkins vagy Detlef Schrempf) 4-3-as összesítéssel kapott ki a későbbi győztes Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson vezette Lakerstől. Boldog lehet Don Nelson edző is, ő 1986-ban szerepelt utoljára konferencia-döntőben, de csapata, a Milwaukee 4-0-s vereséget szenvedett a Parish-féle Bostontól.

Eredmény, Nyugati főcsoport, elődöntő, 7. mérkőzés:
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 112-99 (23-19, 25-24, 28-24, 36-32)
Ld.:
D: Nowitzki 30 (19 lep.), N. van Exel 23, S. Nash 18 (13 assz.), M. Finley 18, R. Bell 12, illetve M. Bibby 25, J. Jackson 24, P. Stojakovic 17, B. Jackson 12, V. Divac 11

A párharcot 4-3-ra a Mavericks nyerte.