Vágólapra másolva!
Az anaheimi Giguere kapus méltatása után ideje átnyergelni a másik főcsoportra: az NHL keleti konferencia-döntőjében ugyanis a New Jersey Devils összesítésben 2-1-re átvette a vezetést, köszönhetően a parádésan védő Martin Brodeurnek. Az Ördögök hálóőre 24 lövést hárított a finálé harmadik találkozóján (ebből tizenhármat az utolsó harmadban), s oroszlánrészt vállalt csapata 1-0-s sikeréből az Ottawa ellen.

Ezúttal a szerencse sem segített az Ottawa Senators jégkorongcsapatán, amely az NHL Keleti főcsoportjának fináléjában a New Jersey Devils otthonában lépett pályára, s egyetlen góllal kikapva, összesítésben 2-1-es hátrányban várhatja a negyedik mérkőzést. Pedig a Szenátorok mindent megpróbáltak, csatasorba állították legjobb védőjüket, Wade Reddent is, ami az eredményen meglátszott. Az 1-0 nem a rossz védekezésre utal, sokkal inkább a gyenge támadójátékra.

A találkozón egyetlen gól született, azt a 11. percben Szergej Brilin ütötte, a hazaiak nagy-nagy örömére. Pedig már az első harmadban eldőlhetett volna a találkozó sorsa, ha Jay Pandolfo - aki eddig mindegyik mérkőzésen gólt szerzett - nem hagyja ki helyzeteit. Illetve szegény ütött egy gólt, amit végül nem adtak meg a játékvezetők, a Devils játékosainak és vezetőinek legnagyobb megrökönyödésére. "Nem volt egyetlen olyan kameraállás sem, amely alapján megállapíthattuk volna, a korong áthaladt a gólvonalon, legalábbis, amíg nem folytatták a mérkőzést. Amint bedobták a pakkot, megkaptuk a kapuban lévő kamera felvételét, amely egyértelműen gólt jelzett, de ekkor már nem tehettünk semmit" - nyilatkozta Colin Campbell, az NHL hivatalos delegáltja.

A hazaiak kapujában szerencsére olyan klasszis állt, mint Martin Brodeur, aki összességében 24 bravúrt mutatott be (ebből 13-at az utolsó húsz perc során), az idei playoff során negyedszer, pályafutása alatt 17. alkalommal ért el shutoutot a rájátszásban. Nála többször csupán Patrick Roy (Montreal, Colorado) őrizte meg hiba nélkül a kapuját a playoff-történelemben, összesen 23-szor.

A Devils rájátszásbeli hazai mérlege imponáló, 7-0-s, a tekintélyt szombaton, a negyedik összecsapáson őrizheti meg az együttes.

Keleti főcsoport, döntő, 3. mérkőzés:
New Jersey Devils - Ottawa Senators 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
gól:
Brilin (10:48)
az állás: 2-1 a Devils javára.