Vágólapra másolva!
Győzelmi kényszer alatt is megállta a helyét a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapata, amely 2-0-s összesített hátránya miatt le kellett, hogy győzze a San Antoniót, ez pedig a 39 pontos Kobe Bryant vezetésével sikerült is.  Nem áll ennyire fényesen a Boston Celtics, amely a söprés szélére került: a New Jersey Nets a két hazai összecsapás megnyerése után Bostonban is győzni tudott, s már csupán egy győzelemre áll a keleti döntőtől.

Nem sok esélye volt a San Antonio Spursnek Los Angelesben, főleg, ha az összesített táblázatban azt látjuk, mindössze két játékosa ért el kétszámjegyű dobóteljesítményt. A találkozó talán legmegnyugtatóbb pillanatait az a másfél perc hozta, amikor Kobe Bryant eldöntötte a találkozót, s elhitette a Lakers-fanatikus Jack Nicholsonnal is: ezen a mérkőzésen csak a bajnok nyerhet.

A negyedik negyedet 81-67-es előnnyel kezdte a hazai együttes, s ezt 96 másodperc alatt úgy tornázta fel 22 pontosra, hogy Kobe Bryant e röpke időszak alatt tizet termelt. Szerencsére, Bryant mellett ezúttal akadtak méltó társak: Shaquille O'Neal 21 pontot, 16 lepattanót és 8 asszisztot ért el, Derek Fisher 14, Robert Horry 13 találattal zárt.

A viszonylag simának nevezhető győzelem ellenére akadt olyan ember a csarnokban, akit nagyon megviselt az első félidő: Jack Nicholsont. A háromszoros Oscar-díjas színész O'Neal harmadik személyi hibáját követően a pálya szélén lévő székén ülve felugrott, s hangosan kiabálva reklamált. "Elég sok pénzt fizettem ezért a helyért. Ez az NBA, nekem senki sem mondhatja, hogy üljek le" - reklamált a kiváló művész.

A negyedik mérkőzésre vasárnap, a Staples Centerben kerül sor, az ötödik meccset kedden, San Antonióban rendezik. Lakers a nyolcadik olyan csapat lehet az NBA-történelemben, amely 0-2-ről fordítva nyer meg egy playoff-párharcot. Utoljára ez a bravúr a Houston Rocketsnek jött össze, még 1995-ben a Phoenix Suns ellen.

Olyanra viszont még nem akadt példa, hogy egy csapat 0-3-ról felálljon, márpedig a Boston Celtics számára csak ez jelenthet üdvözülést. Jim O'Brien csapata ugyanis a két idegenbeli zakó után otthon sem bírt a New Jersey Netsszel, ezúttal 94-76-ra kapott ki

"Ismerve magamat és csapattársaimat, nem tudom elképzelni, hogy feladjuk a harcot" - nyilatkozta a Celtics legjobbja, a 23 pontos Paul Pierce. "Nagyon meggyőzően játszottunk, nem néztük az eredményt, csak mentünk előre a magunk agresszív elkötelezettségében" - mondta boldogan a győztes tréner, Byron Scott

A következő, negyedik mérkőzésre hétfőn, Bostonban kerül sor.

Keleti-főcsoport, elődöntő, 3. mérkőzés:
Boston Celtics - New Jersey Nets 76-94 (15-24, 24-23, 17-29, 20-18)
Ld.:
P. Pierce 23 (10 lep.), T. Delk 16, A. Walker 15 (15 lep.), illetve K. Martin 25, R. Jefferson 20, J. Kidd 9 (9 lep., 11 assz.)
az állás: 3-0 a Nets javára

Nyugati-főcsoport, elődöntő, 3. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 110-95 (29-17, 21-19, 31-31, 29-28)
Ld.:
K. Bryant 39, S. O'Neal 21 (16 lep.), D. Fisher 14, D. George 13, R. Horry 13 (12 lep.), illetve T. Duncan 28 (11 lep.), M. Rose 15
az állás: 2-1 a Spurs javára.