Vágólapra másolva!

Az eddigi gyenge szereplés miatt magyar idő szerint kedd este menesztették Greg Gilbertet, a Calgary Flames jégkorongcsapatának vezetőedzőjét. Gilbert bűne az volt, hogy irányításával a az együttes az utóbbi tizenkét mérkőzésén 11-szer kikapott, és a 30 csapatos NHL-ben csak a 26. helyen állt. Utódja Al MacNeil lett: ő 1979 és 1982 között már irányította a Flamest. A kanadai gárda magyar idő szerint hajnali 3 órakor lépett pályára a 2001-es bajnok Colorado Avalanche denveri otthonában, s meglepetésre győzött.

NHLhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=42791

Roman Turek 30 lövést hárított a Lángok kapujában, Craig Conroy és Oleg Saprikin ütött egy-egy gólt - s máris megvolt a szezon hetedik Flames-diadala. Turek az előző négy meccsen tizenhat gólt engedett be, ahhoz képest most káprázatosan védett. Persze az sem ártott a Calgary ügyének, hogy a vendégek nélkülözték egyik legjobbjukat, a sérült Peter Forsberget.

Pavel Bure három gólt ütött a Columbusnak, de nem a mesterhármas, hanem a meccsnyerő gólnál Eric Lindrosnak adott gólpassza, s az azt megelőző önfeláldozó megmozdulása vívta ki leginkább edzője, Brian Trottier elismerését. Trottier a minap nyilvánosan, a sajtón keresztül ostorozta Burét, amiért az Orosz rakéta nem "teszi oda" magát a meccseken, s egyáltalán nem védekezik. A győzelemmel a Rangers végre feljött 50 százalékra, 12-12 győzelem és vereség, valamint 4 remi a csapat mérlege. Bure 14 gólnál és 21 pontnál tart ebben az idényben, utóbbi két meccsén 5 gólt ütött.

Véget ért a Vancouver tíz meccsen át tartó nyerő sorozata, méghozzá Long Island szigetén. A gyengécske New York Islanders 2-1-re verte a kanadaiakat, Chris Osgood kivédte a szemüket, s a győztes gólt Alekszej Jasin ütötte. Fred Brathwaite semlegesítette a liga leghatékonyabb támadóit, a Blues kapusa 33 lövést védett Bostonban, s ezzel a St. Louis 4-0-ra legyőzte a Bruinst!

Hasonlóan meglepő a Washington pittsburghi fölényes győzelme (1-4), a meccs pikantériája, hogy egymás ellen játszott a két, egykori "főpingvin", Mario Lemieux és Jaromir Jagr. Mindketten ütöttek egy gólt, Jagrnek most 13-13 gólja és gólpassza van 26 pontért, Lemieux vezeti az NHL-t 47 pontjával (12 gól+35 assziszt). San Joséban is kirúgták hét elején az edzőt, Brian Suttert, s az új seprű ott is jól seper. A Cápák 3-2-re győztek Phoenixben.

Közlekedési bűncselekmény miatt egy évre felfüggesztett tíznapos börtönbüntetésre ítélték Peter Worrellt, a Florida Panthers jégkorongozóját. A színes bőrű csatár június 16-án éjjel részegen vezette kocsiját, balesetet okozott, majd elhagyta a helyszínt. Amikor a rendőrök hosszan üldözés után elfogták, kiderült, hogy minden okmánya lejárt. Mivel 1998-ban volt egy hasonló esete, visszaesőként - mellékbüntetésként - öt évig nem ülhet volán mögé. Worrell a pályán sem úr: szinte minden idényben 200 percnél több időt tölt a büntetőpadon.

Eredmények
New York Islanders - Vancouver Canucks 2-1
gól:
Salo, illetve Asham, Yashin

New York Rangers - Columbus Blue Jackets 5-3
gól:
Bure 3, Lindros, Purinton, illetve Cassels, Vyborny, Davidson

Boston Bruins - St. Louis Blues 0-4
gól:
Boguniecki, Mellanby, Tkachuk, Weight

Nashville Predators - Carolina Hurricanes 1-2
gól:
Fiddler, illetve Brind'Amour, Coleletve

Phoenix Coyotes - San Jose Sharks 2-3 - hosszabbítás után
gól:
Doan, Nazarov, illetve Selänne 2, Sturm

Edmonton Oilers - Minnesota Wild 2-1 - hosszabbítás után
gól:
Carter, York, illetve Dupuis

Colorado Avalanche - Calgary Flames 1-2
gól:
Vrbata, illetve Conroy, Saprykin

Detroit Red Wings - Anaheim Mighty Ducks 2-1
gól:
Hull, Avery, illetve Kariya

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 4-3 - hosszabbítás után
gól:
Hoglund, Sundin, Reichel, Pilar, illetve Lecavalier, Modin, St. Louis

Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 1-4
gól:
Lemieux, illetve Halpern, Jagr, Lang, Ciernik

Ch. Gáll András