Vágólapra másolva!

A Philadelphia 76ers 62 éves edzője bőséges olimpiai tapasztalattal rendelkezik: 1964-ben, Tokióban maga is ott volt játékosként a Henry "Hank" Iba irányításával olimpiai bajnokságot nyert amerikai válogatottban, majd 2000-ben, Sydneyben segédedzője volt Rudy Tomjanovichnak. Értelemszerűen Brown irányítja a jövő évi olimpiai selejtezőn is az Egyesült Államok együttesét. Brown vetélytársai Phil Jackson (Los Angeles Lakers), Pat Riley (Miami Heat) és Jerry Sloan (Utah Jazz) voltak a becses posztért folyó versengésben.

Az Egyesült Államok válogatottja eddig 111 mérkőzést vívott az olimpiákon, s ezekből mindössze kettőt veszített el: egyet az 1972-es müncheni döntőben a Szovjetunió ellen, egyet pedig 1988-ban, Szöulban, ugyancsak a szovjetek ellen., de akkor az elődöntőben. Mindkét esetben az amatőrök - főiskolások - képviselték a jenkiket. Idén szeptemberben, Indianapolisban fordult elő első ízben, hogy az NBA-kosarasokból verbuvált Team USA alulmaradt nemzetközi eseményen.

Athén 2004http://www.athens.olympic.org/Page/default.asp?la=2

Tracy McGrady, Tim Duncan, Jason Kidd és Ray Allen már közölték, hogy eleget tesznek a felkérésnek, és örömest vállalják a játékot Athénban, illetve a selejtezőn. Februárban várható Kevin Garnett, Shaquille O'Neal és Kobe Bryant csatlakozása is, Shaq azonban kijelentette: ha nem egyesületi edzője, Phil Jackson lesz a szakvezető, akkor "2004 nyarán valószínűleg annyira fájni fog a lába, hogy nem tud majd játszani."

Brown sietett kijelenteni, hogy "O'Neal és Bryant a világ legjobb kosarasai közé tartoznak, éppen ilyen játékosokra lenne szükség az olimpián amerikai színekben. S ők nem csak játéktudásuk, hanem a szellemi, lelki tényezők alapján is a csapatba illenek." Jugoszlávia, a világbajnok és Görögország, a rendező már két helyet lefoglal a 12-es athéni mezőnyből, a további tízből három-három az amerikai kontinenst és Európát, egy-egy Afrikát és Ázsiát, kettő Óceániát illeti meg.

NBAhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29977

Az amerikai selejtezőt 2003 augusztusában rendezik, a lehetséges helyszínek: Toronto; Mexikóváros, San Juan (Puerto Rico); Caracas és Rio de Janeiro. Larry Brown csapata, a 76ers egyébként játszott hétfőn, és a rangadón simán verte a másik keleti élcsapatot, a New Orleans Hornets együttesét. A Phillynek ezzel 11/4-re javult, a Darazsaknak 10/4-re romlott a mérlege. A 76ers mind a nyolc hazai mérkőzését megnyerte ebben a bajnokságban, s vezeti az atlanti csoportot. Múlt kedden New Orleansben összecsapott már a két gárda, akkor David Wesley-nek a dudaszó pillanatában szerzett kosarával 99-98-ra nyert a Hornets.
A sérült Ray Allent nélkülöző Bucks kikapott Phoenixben.

Eredmények
Philadelphia 76ers - New Orleans Hornets 108-67
Legjobb dobók:
Iverson 29, MacCulloch 15, McKie és Van Horn 14-14, Snow 12 (10 assziszt), Skinner 11, illetve Mashburn 18, B. Davis 17, Magloire és Alexander 11-11

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 86-81
Ld.:
Marion 22 (15 lepattanó), A. Stoudemire 15 (13 lep.), Marbury 11 (12 assziszt), Joe Johnson 10, ill. Cassell 22, Redd 21 (11 lep.), Ollie 13, Haislip 10

Ch. Gáll András