Vágólapra másolva!

Hétfőn este a montreali Bell Centre-ben a hoki csupán körítést jelentett két csodálatos sportember - két rák-túlélő - gálaestjéhez. Természetesen Mario Lemieux-ről, a vendég Pittsburgh Penguins 37 éves tulajdonos-csapatkapitányáról és Saku Koivuról, a helyi Canadiens finn kapitányáról van szó. Lemieux lassan már nyolc éve kigyógyult nyirokmirigy-rákjából (non-Hodgkin szindróma), Koivut viszont tavaly kapta el a gyomorrák, ám ő is képes volt felülkerekedni a betegségen, s a 2001/2002-es szezon utolsó három meccsére már beszállt. Hétfőn a két remek hokis összesen hét pontot szerzett - Koivu mesterhármast plusz egy asszisztot, Super Mario egy gólt, két gólpasszt -, s a meccset 5-4-re a Montreal nyerte.

"Le a kalappal Koivu előtt, nem hittem, hogy betegsége után ilyen játékra képes. Tudom, mi az kigyógyulni a rákból, s meg kell mondanom, Sakué sokkal súlyosabb volt, mint az enyém. Gratulálok!" - mondta Lemieux a meccs után.

A bírók - vélhetően Lemieux egy nappal korábbi felzúdulásának hatására - ismét visszatértek a szabályok szigorú értelmezéséhez, és mindent befújtak. Összesen tizenhét kisbüntetést ítéltek, a hazaiak négy, a vendégek három emberelőnyt értékesítettek. "Erről van szó: amikor akasztják az embert, be kell fújni a két percet. Mindaddig rengeteg büntetést adnak a bírók, amíg a játékosok meg nem szokták, hogy mit szabad és mit nem. Aki képtelen alkalmazkodni, az majd lemegy az AHL-be" - jelentette ki Lemieux kissé könyörtelenül.

A rendes játékidő - Lemieux egyenlítő góljának köszönhetően - 4-4-gyel végződött, a hirtelen halál 81. másodpercében Donald Audette csikarta ki a győzelmet a Canadiensnek. Dick Tarnström, a Pittsburgh csodálatos svéd bekkje egy gólt és három gólpasszt jegyzett, 18 pontjával (4 gól, 14 assziszt) vezeti a hátvédek rangsorát.

NHLhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=44433

Minden idők negyedik legszabálytalanabb NHL-es jégkorongozója, Bob Probert úgy döntött, amiatt, hogy kevés játéklehetőséget kap a Chicago Blackhawksnál, inkább a klub rádiós munkatársa lesz. A 37 éves, verekedéseiről elhíresült balszélsőnek jelenleg nincs helye a keretben, a tartalékok között már nem akar pályára lépni, s inkább szakkommentátornak szegődik. "Ha szükség lesz rám, akkor jövőre visszatérek. Addig csak a hangomat hallatom" - jegyezte meg a 935 NHL-mérkőzésen 3300 büntetéspercet összegyűjtő csatár.

Eredmény:
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 5-4 - hosszabbítás után
gól:
Koivu 3, Audette, Brisebois, illetve Hrdina, Morozov, Lemieux, Tarnström

Ch. Gáll András