Vágólapra másolva!

Az MCI Centerben a Washington Wizards 21 pontos előnyre tett szert a Utah Jazz-zel szemben, ám hatalmas előnyét elpackázta a negyedik negyedre: ekkor már a vendégek vezettek öt ponttal. Ekkor Doug Collins, a hazaiak edzője beküldte az idén még csak pár percet játszó 39 éves Charles Oakley-t, miközben már három, Oakley-nál is idősebb kosaras volt a pályán: Michael Jordan, Karl Malone és John Stockton. Megannyi "őslény" a Jurassic Parkban. És "Oaks" puszta jelenlétével megfordította a meccset, s az utolsó másodpercekben kétszer is meghiúsította DeShawn Stevenson potenciális egyenlítő dobását.

Amúgy - a 28 éves, 25 pontig jutó Jerry Stackhouse-t leszámítva - az "öregek" vitték a prímet. Malone tetszés szerint dobta a ziccereket, Stockton zseniálisan irányított, Jordan pedig Oakley-val együtt oroszlánrészt vállalt az utolsó percek hektikus hajrájában. Oakley hét perccel a befejezés előtt lépett pályára a 21 ezer ember fülsiketítő ovációja közepette, s azonnal megváltoztatta a játék képét. Ellopta Malone-tól a labdát, s attól kezdve a vele egyidős Jazz-bedobó már képtelen volt a kosárba találni. "Láttam, hogy kezd elúszni a meccs, kénytelen voltam betenni Oakst, mert senki sem volt képes megállítani Malone-t. Még mindig Charlesnak van a leggyorsabb keze az NBA-ben. Látták, ahogy kétszer is kiütötte Stevenson kezéből a labdát?!" - mondta Collins a meccs után. A mérkőzés másik hőse a 16 pontjával egyéni szezoncsúcsot dobó Bryan Russell volt, aki most játszott először a Jazz ellen - amely csapatban korábban kilenc szezont húzott le. A győzelemmel 5/4-re javult a Wizards mérlege.

A San Antonióé pedig 5/4-re romlott - minden csak megközelítés kérdése. Ami a Washingtontól remek eredmény, az a bajnokesélyes Spurstől katasztrofális szereplés. A texasiak már 19 ponttal „égtek” a harmadik negyedben, hat és fél perccel a vége előtt mégis átvették a vezetést 81-80-ra Tony Parks triplájával. Akkor azonban jött Allen Iverson - akinek pedig nem sokkal korábban kifordult a bokája -, és eldöntötte a meccset. A Spurs hármat bukott sorozatban.

Eközben Los Angelesben már mindenki lerágja a körmét Shaquille O'Neal visszatérését várva. Shaqnek megoperálták a nagylábujját, s nélküle első nyolc meccséből hatot elveszített a háromszoros címvédő. Végre úgy tűnik, nem fáj a műtött lábujj, s a Nagyember bejelentette, valószínűleg egy hét múlva, november 22-én vissza tud térni a pályára, a Chicago Bulls elleni hazai meccsen. Addig két, viszonylag könnyű mérkőzése lesz a Lakersnek - a Golden State, majd vasárnap a Houston ellen vasárnap -, utána viszont a két texasi fellegvárba, Dallasba és San Antonióba látogat a gárda.

NBAhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27477

Szegény Alonzo Mourning veséjének állapota odáig romlott, hogy a napokban kevés híján dialízisre szorult a Miami Heat nagyerejű centere. A 32 éves Mouningnál két éve diagnosztizáltak egy súlyos vesebetegséget, amely akár veseátültetést is igényelhet. A 2000/2001-es szezonban csupán 8 meccset tudott játszani a kosaras, tavaly azonban 75 mérkőzésen szerepelt, s játszott az All-Star-meccsen is. A nyáron hihetetlenül kemény kondicionáló edzéseket végzett, s emiatt kezdett el ismét romlani az állapota. Ettől függetlenül még bízik abban, hogy ismét pályára léphet.

Tracy McGrady, az NBA pillanatnyi gólkirálya 35 ponttal jeleskedett, s akadt egy olyan zsákolása, amikor teljes sebességgel betört a védők közé, majd szinte a büntetővonalról elrugaszkodva, vízszintesen a levegőben úszva zsákolt a 17 ezer néző döbbent sikolyától kísérve.

Eredmények:
Washington Wizards - Utah Jazz 105-102
Legjobb dobók:
Stackhouse 25 (14/14 büntető), Jordan 19, Lue 18, Russell 16, Haywodd 10, illetve Malone 26, Stockton 17 (11 assziszt), Harpring 15, Kirilenko 14, Cheaney 12

Philadelphia 76ers - San Antonio Spurs 99-94
Ld.:
Iverson 37, Van Horn 21, Skinner 13 (11 lep.), McKie 12, ill. Duncan 29 (16 lep., 5 blokk), S. Jackson 15, Parker 12

Los Angeles Clippers - Orlando Magic 80-101
Ld.:
Olowokandi és Maggette 16-16, Dooling 12, Brand 10 (12 lep., 7 bl.), ill. McGrady 35, G. Hill 17, Garrity 14, Vaughn 10

Ch. Gáll András