Vágólapra másolva!

Az NBA szabályai kimondják, hogy ha egy játékos - miközben mások verekednek - elhagyja a kispad területét, függetlenül attól, hogy maga is csatlakozni akar-e a bunyóhoz, automatikusan legalább a következő meccsre szóló eltiltást kap, plusz maximum 20 000 dollárig terjedő pénzbírságot. A törvény szó szerinti alkalmazása esetén a Kings teljes (!) csapatát fel kellett volna függeszteni egy mérkőzés erejéig, továbbá Shaquille O'Nealt, a Lakers utcai ruhában jelen lévő csapatkapitányát is, mert ő is odarohant a két küzdő félhez, állítása szerint azért, hogy szétválassza őket. Fox és Christie nem kaphat fizetést sem a kieső hat, illetve két mérkőzésre, ez Fox esetében 289 349, Christie-ében 138 889 dolláros veszteséget jelent.

"A hat meccs ennyhe túlzás, de értem én a szándékot: az NBA példát akart statuálni" - jegyezte meg Phil Jackson, a Lakers edzője, amikor nyilvánosságra került a fegyelmi bizottság döntése. "Ezúttal nem alkalmaztuk az egy meccses automatikus felfüggesztésre vonatkozó szabályt" - kommentálta a döntést Stu Jackson, az NBA alelnöke. "Úgy ítéltük meg, hogy azok a játékosok, akik elhagyták a cserepadot, a rendbontás megakadályozása érdekében tették ezt. Nem beszélve arról, hogy a körülmények is rendkívüliek voltak."

Ez igaz, csakhogy az NBA korábban vasszigorral csapott le a hasonló, vagy ennél enyhébb esetekben is. 1998-ban egy Knicks-Heat meccsen a new york-i Chris Mills már azért egy playoff-meccsre szóló eltiltást kapott, amiért pár lépest tett a küzdők felé egy Alonzo Mourning-Larry Johnson-bunyó során! Egy évvel korábban Johnson, Patrick Ewing, Allan Houston és John Starks kapott egymeccses büntetést, mert elhagyták a cserepadot, miközben P.J. Brown és Charlie Ward csépelte egymást. A négy felfüggesztett Knicks-kosaras meg is támadta bíróságon az ítéletet, de keresetüket elutasították.

New NBA-fan fórumhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29977

A Lakers a kedd esti, San Antonio Spurs elleni nyitányon - amikor David J. Stern ligaigazgató átadja a bajnoki aranygyűrűket - ennek ellenére Shaquille O'Neal nélkül játszik, mivel a nagyember lábujj-operációja után még lábadozik, s öt meccs erejéig a sérültek listájára került, miként egy másik magas ember, Mark Madsen is. Mivel Fox is hiányzik, mindössze 11 játékost tud kiállítani Phil Jackson edző.

A pillanatnyilag hadra fogható keret:
Kobe Bryant, Derek Fisher, Devean George, Robert Horry, Szlava Medvedenko, Tracy Murray, Jannero Pargo, Kareem Rush, Soumaila Samake, Brian Shaw és Samaki Walker

Ch. Gáll András

Pofonok a STAPLES Centerben/sport/csapat/amerika/20021026jordan.html?pIdx=1