Vágólapra másolva!

Dave Molinari, a Pittsburgh Post-Gazette nagytekintélyű szakírója, Lemieux házi krónikása már egyenesen arról ír, hogy a zseniális 66-os könnyen megszerezheti hetedik Art Ross-trófeáját, ami a szezon legeredményesebb pontszerzőjének jár. Egyszerű extrapolációval kiszámítható, hogy ha négy meccsen tíz pontot termel valaki, akkor 82 mérkőzésen a 200 pont sem elérhetetlen, sőt, még Wayne Gretzky 212 pontos abszolút csúcsa is veszélyben foroghat. Persze, ha Lemieux egészséges marad, amire karrierje alatt egyetlen szezonban sem volt még példa.

A montreáli keresztségben a Le Magnifique becenevet kapott Lemieux mindenesetre mindhárom hazai gólban benne volt, s jelenleg 4 góllal és hat assziszttal vezeti a pontlistát, klub- és sortársa, a 9 pontos Alekszej Morozov előtt. A szenzációsan teljesítő pittsburghi első sor harmadik embere, Alekszej Kovaljov egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett, s ő 6 pontnál tart. Három meccsen 25 pontot halmozott fel ez a trojka, kérdés, meddig bírják ők hárman a rájuk háruló hatalmas terhet. A többiek ugyanis szinte semmit sem csinálnak.

Morozovnak különben óriási pechje volt, miután beütötte önmaga ötödik gólját, az első harmad vége felé kapott egy ütést a fülére, amitől az gyakorlatilag leszakadt - 50 öltéssel kellett helyre rakni. A megtáltosodott orosz nem is tudott visszatérni, helyét Randy Robitaille foglalta első az első sorban, s ha már oda került, gyorsan ütött is egy gólt.

NHLhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=42791

A rajt előtt az esélyesek között emlegetett Vancouver Canucks a General Motors Place jegén folytatta vesszőfutását, simán kikapott a Bostontól. A vendégek két gólzsákja, Szergej Szamszonov és Glenn Murray három-három pontot termelt. A dél-kaliforniai rangadón a Kings elrontotta Paul kariya, a Mighty Ducks csapatkapitánya 28. Születésnapját, tudniillik a vendégek 4-2-re győztek. Tizennégy év óta először nyitotta három győzelemmel a szezont a Kings, nem véletlen, hogy Deadmarshékat a bajnokesélyesek között emlegetik. Mindenesetre a 11 332 néző minimumrekord volt a Mighty Ducks-Kings derbik történetében… Eddig 74-szer találkozott egymással a két Los Angeles-i gárda.

Eredmények:
Pittsburgh Penguins - Atlanta Thrashers 3-2 (2-0, 1-0, 0-2)
gól:
Kovaljov, Morozov, R. Robitaille, illetve Heatley, Kovalcsuk

Vancouver Canucks - Boston Celtics 3-6 (1-1, 2-3, 0-2)
gól:
Bertuzzi, D. Sedin, Druken, ill. Murray 2, Axelsson, McInnis, Samsonov, Thornton

Anaheim Mighty Ducks - Los Angeles Kings 2-4 (1-0, 0-1, 1-3)
gól:
Bylsma, Rucchin, ill. Allison, Deadmarsh, Smolinski, Belanger

Ch. Gáll András