Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
A tavalyi döntő legjobbja, Niclas Lidström Fotó: MTI

Bowman mester örökét segítője, a klubot kutyahűséggel szolgáló Dave Lewis vette át. A 48 éves egykori hátvéd - 15 évet húzott le az NHL-ben - 1987-ben csatlakozott a Vörös Szárnyak edzői stábjához Jacques Demers segítőjeként, s 14 év alatt kiböjtölte, amíg egyszer rá került a sor. Meglehet, lötyögni fog rajta Bowman öltönye, de hát az mindenkin lötyögne: Scotty papa az volt a hokiban, mint Red Auerbach a kosárlabdában vagy Helenio Herrera a futballban. Mágus.

Hasek pótlása nem lesz könnyű, annál könnyebb lemondani az ő évi 9 millió dolláros fizetéséről. Igaz, a helyére Torontóból érkezett Curtis Joseph sem "olcsójános", csupán egymillióval kap kevesebbet egy évadra, mint a "pardubicei párduc".

Tűzerőben továbbra sincs hiány a Joe Louis Arenában. Az NHL góllövő örökranglistájának első tíz helyezettje közül három a Red Wingsben játszik - a csapatkapitány Steve Yzermanről (bár ő most még csak lábadozik térdműtétje után, 8,5 millió), Brett Hullról (5,2 millió) és Luc Robitaille-ról (4 millió) van szó -, de ipari mennyiségben gyártja a gólokat Szergej Fjodorov (2 millió), Brendan Shanahan (7 millió), Igor Larionov (1,15 millió) és Tomas Holmström (1,3 millió) is. Sőt, a McCarty (1,95 millió), Draper (1,15 millió), Maltby (1,1 millió) "gyilkoló" sor is képes arra, hogy bevegye az ellenfél kapuját.

Hátul a 41. évét taposó Chris Chelios (6 millió) és a liga évek óta legjobb bekkje, Nicklas Lidström (10 millió) az első számú védőkettős - legutóbb ők végeztek a Norris Trophyért folyó verseny első két helyén - , mögöttük viszont tátong egy kis űr.

Az év meglepetése lehet egy 21 éves svéd fiú, Henrik Zetterberg. Már 1999-ben draftolta a Red Wings, de csak most rendelte Detroitba. Addig a svéd második, majd az első ligában villogott a fiú, most pedig három évre kapott egy 2,5 milliós szerződést. Tavasszal a svéd bajnoki döntő utolsó meccsén négy gólt ütött (!), előzőleg remekelt Salt Lake City-ben a háromkoronás válogatott harmadik sorában, most pedig az előszezonban ontja a gólokat. A hokiguruk már honfitársa, a nagy Peter Forsberg utódját látják benne!