Vágólapra másolva!

A heves vérű kosaras a múltban visszatérő rendszerességgel összeütközésbe került a törvénnyel, hogy mikor és milyen szinten, az alábbi összeállításunkból kiderül.

Azt még érdemes tudni, hogy Iverson nem rendelkezik fegyverviselési engedéllyel és Pennsylvania államban hivatalosan regisztrált lőfegyverrel sem. Lynne Abraham kerületi ügyész, a nyomozást vezető hivatalnok szerint a vádpontokhoz járulhat még "terrorista jellegű fenyegetés" (terroristic threat) is, ami a mai világban, a tavaly szeptember 11-i támadás óta különösen főbenjáró bűn Amerikában.

"Iverson nem számíthat elnéző mérlegelésre a hatóság részéről; ebben a szobában - mutatott körbe a kerületi ügyész - minden ember egyenlő. Csakis a cselekményt nézzük, s nem azt, hogy ki követte el." Az ügyben egyelőre sem Iverson, sem ügyvédei nem szólaltak meg.

Játékosnak zseni, civilben bajkeverő

Napjaink egyik legnagyobb - bár csupán 183 centis - kosárlabdázója 18 éves korától kezdve folyamatosan összetűzésben áll a törvénnyel. 1993-ban történt, hogy verekedést robbantott ki egy bowlingpályán a Virginia állambeli Hamptonban. Négy hónapot börtönben töltött, de aztán Douglas Wilder, az állam fekete bőrű kormányzója kegyelemben részesítette. (Annak idején sokan vitatták a döntést, azt mondták, a kormányzó azért helyezte szabadlábra Iversont, mert ő is "brother", ahogy a feketék nevezik egymást.) Aztán két évvel később, 1995-ben magát az ítéletet is megsemmisítették Iverson fellebbezése következtében.

1997-ben a tetőtől talpig teletetovált kosaras - akit az 1996-os drafton, két év elvégzése után a washingtoni Georgetown egyetemen, elsőként draftolt a Philadelphia 76ers - ismét bajba került. Egy országúti ellenőrzés során a Virginia állambeli Richmond térségében a rendőrök pisztolyt és két marihuanás cigarettát találtak a gépkocsijában. Az ítélet: százórányi közösségi munka, két éven át tartó rendszeres drogellenőrzés és három év próbára bocsátás. 2000-ben, a próbaidő leteltével priuszát törölték.

"Három évig képes volt elkerülni a bajt, ám sajnos most megint felülkerekedett a rosszabbik énje" - kommentált Linwood Gregory, a richmondi esetet vizsgáló ügyész.

Kétezerben a próbaidő lejártával Iverson azonnal "beindult": kibocsátott egy rap-CD-t, amelynek szövege a homoszexuálisokat és a nőket becsmérlő sorokat tartalmazott. Azon a nyáron - talán e botrány hatására is - kis híján eladta őt a Philadelphia. Hiba lett volna, mert a 2000/2001-es szezonban a nagydöntőbe vezérelte csapatát a hármaassal játszó gólzsák.

2001 nyarán úgy tűnt, Iversonnak végre benőtt a feje lágya. Augusztusban elvette barátnőjét, Tawanna Turnert, akivel évek óta járt. A Time magazin a 2001-es esztendő legjobb amerikai sportolójának választotta. A Reebok a tíz évre szóló, ötvenmillió dolláros reklámszerződést Iverson élete végéig meghosszabbította. A pályán és azon kívül is mintagyerekként viselkedett, sőt még haragosával, Larry Brownnal, a Sixers edzőjével is kibékült.

Ősszel azonban megint a régi Iversont láttuk. Októberben, amikor öreg cimboráját, Rashan R. Langfordot lelőtték egy balhé során, fekete karpántot öltött, s attól kezdve mindig, amikor büntetőt dobott, megsimogatta a fekete gumiszalagot. Még csak két hete tartott az edzőtábor, amikor a játékos könyökét megoperálták, Iversonnak ki kellett hagynia az alapszakasz első öt mérkőzését.

Botrányok az NBA-ben/sport/csapat/kosarlabda/20020114botranyok.htmlNew NBA fan fórumhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29977

Viszonya ismét megromlott Brown edzővel, ami nem is csoda, mert Iverson egyre többször bliccelte el az edzéseket. Kettejük rossz viszonya kihatott a csapat szereplésére is, a Sixers a playoff első körében búcsúra kényszerült. A kiesést követően egy bizarr, 35 perces sajtóértekezletet tartott, amelyen mindenkiben hibát talált - élen Brownnal -, kivéve saját magát, és azt próbálta bizonygatni, hogy semmi köze nem volt a rengeteg "lógásnak" a csapat gyenge szerepléséhez.

Most pedig itt van ez a pisztolyos magánlaksértés, amit aligha úszhat meg százaron.

Ch. Gáll András