Társoldalunk:

A zsűri döntött, új győztese van a Sydney-Hobart vitorlásversenynek

2017.12.28. 11:40

A Wild Oats XI nevű hajót megfosztotta első helyezésétől a 73. Sydney-Hobart vitorlásverseny zsűrije, így az LDV Comanche győzött.

Az öttagú zsűri csütörtöki közleménye szerint kivizsgálták az LDV Comanche óvását, amelyet azért nyújtottak be, mert a két hajó a rajt után alig 15 perccel majdnem ütközött egymással.

A zsűri egyórás büntetéssel sújtotta a Wild Oats XI-t, amely versenycsúccsal (1 nap 8 óra 48 perc 50 másodperc) nyert, a szankciót követően viszont a második helyre került.

Az LDV Comanche ausztrál szupermaxijacht a Derwent folyón felfelé haladva másodikként közelít a célhozForrás: MTI/AAP/Rob Blakers

A 102 induló közül öten teljesítették a távot a korábbi rekordon (1 nap 13 óra 31 perc és 20 másodperc) belül, így az új csúcsot mostantól az LDV Comanche tartja (1 nap 9 óra 15 perc és 24 másodperc).

"A szabályok azért vannak, hogy megvédjék az emberek életét, és ha nem vagyunk képesek erre támaszkodni, az nehézségeket okoz a sportban" - mondta a döntést követően a győztes LDV Comanche tulajdonosa, Jim Cooney.

"Utólag persze mindenki egy zseni. Nagyon csalódottak vagyunk, de megértem a zsűri álláspontját" - nyilatkozta a kilencedik győzelmétől megfosztott Wild Oats XI kapitánya, Mark Richards. Hozzátette: a verseny közben az adott helyzetben meghoztak egy döntést, amivel együtt kell élniük.