Társoldalunk:

Egymilliárd dollárral csökkenhet a 2020-as olimpia költségvetése

2017.12.13. 14:40

Még az év vége előtt elkészül az új tervezete a 2020-as, tokiói olimpia költségvetésének, amely idén már másodszor csökkenhet egymilliárd dolláros nagyságrendben.

"A költségek csökkentése egy folyamatos munka eredménye" - mondta John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, a szervezet koordinációs bizottságának vezetője az ötödik tokiói terepszemle során megtartott szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: biztos abban, hogy az olimpiáig hátra lévő két és fél évben további jelentős megtakarításokat tudnak majd elérni. Viszont a korábbi olimpiák tapasztalatából kiindulva arra is felhívta a figyelmet, hogy anyagi szempontból vannak "menthetetlen" kiadások, ezért nagyon óvatosnak kell lenniük.

A szervezők szerint minden a legnagyobb rendben vanForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A rendezők azt követően kezdték felülvizsgálni a tervezett költségvetést, hogy tavaly egy tanulmány felhívta a figyelmüket arra, a pályázat elnyerését követően az összeg a négyszeresére nőtt.
Tavaly decemberben már a csökkentéseknek köszönhetően 14 milliárd dollár volt a tervezett költségvetés, amely júniusra további 1,1 milliárd dollárral csökkent. Coates elmondta: a decemberre tervezett költségvetésben 12 milliárd dollár szerepelhet, ami újabb 1 milliárd dolláros vágást jelent.

A NOB tájékoztatása szerint a japán szervezők az elkövetkezendő tíz hétben az olimpia kabalafigura kiválasztásának következő szakaszába 6,5 millió általános iskolást vonnak be. A japán embereket pedig úgy próbálják megnyerni az olimpia mellett az aktív sportolásnak, hogy a versenyhelyszínek közelében sportolásra alkalmas területet alakítanak ki.

A koordinációs bizottság tagjai meglátogattak több olyan versenyhelyszínt, amely Tokión kívül található - az olimpiai versenyhelyszínek negyven százaléka a városon kívül van -, és ott a helyi önkormányzatok vezetőivel folytattak megbeszéléseket.