Vágólapra másolva!
A Mount Everest csúcsára elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd már a második alaptáborban éjszakázott, szerdán pedig újabb nehéz szakasz vár rájuk.

Az Origo az elindulásról kapott exkluzív videókat (itt megnézhetőek), Stefano Favaro, a Magyar Everest Expedíció 2017 menedzsere pedig egy másik, az alaptábort bemutatót videót is készített nekünk:

És hogy mi vár szerdán a két magyar mászóra?

Az expedíció hivatalos Facebook-oldala így számolt be róla:

A Lhotse 8516 méter magas főcsúcsa a 14 nyolcezer méternél magasabb hegyek listáján a negyedik helyen áll. Aki délről közelíti meg ezt a csúcsot, általában a 3. táborig ugyanazon az úton halad, mint akik az Everestre tartanak. Körülbelül 7000 méteren térnek le az Everest csúcsára tartó hegymászók bal irányba, a Genfi sarkantyú felé, míg a Lhotse-re igyekvők a keskeny Reiss vízmosás felé mennek tovább.

A Mount Everest csúcsa felé ezen az útvonalon nem lehet elkerülni a Lhotse déli falát.

A hármas és a négyes tábor között körülbelül 1100 méter hosszan terül el ez a jégfal.

Átlagosan 40-50 fokos az emelkedés, de bizonyos szakaszokon 80 fokos szöget is bezárhat. Itt rögzített kötelek segítik a mászást, de komoly koncentrációt igényel a mászási ritmus megtartása.

Elengedhetetlen a hágóvas és a jégcsákány használata, hiszen egy figyelmetlen mozdulat is zuhanással végződhet. Ez a szakasz vár Klein Dávidra és Suhajda Szilárdra, akik első magyarként oxigénpalack nélkül érhetnek fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára.

Ha az időjárás is engedi, akkor a csúcsmászás magyar idő szerint csütörtök éjszaka várható.