Vágólapra másolva!
Összesen 17 magyar versenyző indul az Aachenben vasárnap kezdődő 5. lovas világjátékokon, amelyen a sportág mind a hét szakágában világbajnokságot rendeznek.

A budapesti sajtótájékoztatón kiderült, hogy díjlovaglásban és reiningben ketten-ketten, díjugratásban, lovastornában és fogathajtásban hárman-hárman, távlovaglásban pedig négyen képviselik a magyar színeket.

Legvérmesebb reményekkel a fogathajtók indulnak a német városban, ugyanis Lázár Zoltán egyéniben és csapatban is címvédőként áll rajthoz. Két éve, a kecskeméti vb-n győztes trióból Lázár mellett Dobrovitz József is megmaradt, Kecskeméti László helyett viszont Bárdos Attila került a csapatba.

- Ilyen kitűnő lovak még soha nem álltak rendelkezésünkre. Rajtam semmi nem fog múlni, de hogy ez mire lesz elég, nehéz megmondani. Azt azért merész lenne kijelentenem, hogy megvédem az egyéni címemet. - mondta Lázár, aki csütörtökön 14 órakor, a Gellért Szállóban veheti át kecskeméti aranyérmét, miután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn megfosztotta győzelmétől a doppingvétségen ért német, Michael Freundot.

Fintha Gábor, a fogathajtók szövetségi kapitánya sem merte kijelenteni, hogy legalább egy aranyérmet várna, de a csapattól mindenképpen azt reméli, hogy dobogóra állhat, amiben szerinte az egyéni érem lehetősége is benne van. Az együttes vasárnap utazik Hollandiába, ahol az aachenihez hasonló talajviszonyok között készülhet 27-éig, amikor is átutazik a 200 km-re lévő verseny helyszínére.

Fogathajtásban kétévente rendeznek vb-t, de csak az elitkategória, azaz a négyes szerepel a négyévente sorra kerülő lovas világjátékok programjában. A magyar szurkolók által leginkább várt esemény augusztus 30-án kezdődik és szeptember 2-án ér véget.